Υπόθεση Novartis: Μαίνεται ο «πόλεμος» της παραγραφής
Γεράσιμος ΛιβιτσάνοςΣε κεντρικό θέµα προεκλογικής αντιπαράθεσης έχει ήδη αναδειχθεί το σκάνδαλο της Novartis. O ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι πλέον επίδικο των επερχόµενων εκλογών, µιλώντας για σχεδιασµούς προκειµένου να παραγραφούν αδικήµατα. Την ίδια στιγµή, Νέα ∆ηµοκρατία και Κίνηµα Αλλαγής συνεχίζουν να µιλούν για σκευωρία.
Η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ για τις δηλώσεις του Χαράλαµπου Αθανασίου, σχετικά µε το ότι το αδίκηµα της δωροδοκίας µπορεί να τελεστεί στο πλαίσιο των καθηκόντων ενός υπουργού, συνεχίστηκε και χθες. Ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαµαρά υπερασπίστηκε εκ νέου τη δήλωσή του µιλώντας σε τηλεοπτικό σταθµό. Οπως είπε, «εάν ένας υπουργός κάνει τιµολόγηση φαρµάκων η οποία δεν είναι σωστή και βλάπτει τα συµφέροντα του δηµοσίου και πάρει χρήµατα, αυτή ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού». Πρόσθεσε πως «το είπα µε την έννοια ότι η πράξη για την οποία έγινε ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού, προκύπτει εξάλλου από το Σύνταγµα», σηµειώνοντας ότι αποτελεί την επιστηµονική του άποψη.
Ερωτήματα
Ερµηνεύοντας τη δήλωση αυτή του Χ. Αθανασίου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ∆ηµήτρης Βέττας σηµείωσε χαρακτηριστικά: «Τι λέει µια τέτοια δήλωση; Μην ασχοληθείτε, αν έρθουµε εµείς, πάπαλα, σβήνουν οι υποθέσεις είπε ο κ. Βενιζέλος προχθές και το ίδιο ο κ. Αθανασίου, ό,τι έγινε έγινε, έχουν παραγραφεί οι υποθέσεις αυτές;». Εθεσε µάλιστα το ερώτηµα: «Γιατί µιλούν για παραγραφή; Εχει δικαίωµα κανένας πολιτικός να µιλάει για παραγραφή; Εχουν κλαπεί χρήµατα από το ∆ηµόσιο και έχουν κάποιοι το θράσος να µιλάνε για παραγραφή;».
Αυτή είναι ουσιαστικά και η εκτίµηση της κυβερνητικής πλευράς, που θεωρεί ότι οι συνεχείς αναφορές στην «άσκηση των καθηκόντων» του υπουργού παραπέµπουν στη δυνατότητα χρήσης από τα εγκαλούµενα πολιτικά πρόσωπα των αποσβεστικών προθεσµιών που προβλέπει ο εν ισχύ νόµος περί ευθύνης υπουργών. Συνδέουν µάλιστα το θέµα µε το ότι η ερµηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του Συντάγµατος, στο οποίο στηρίζεται ο νόµος «περί ευθύνης υπουργών», έλαβε στην ψηφοφορία για τη συνταγµατική αναθεώρηση λιγότερες από 180 ψήφους (179 και 175). Καταλογίζει, δηλαδή, πρόθεση σε Ν∆-ΚΙΝΑΛ να µην αλλάξουν οι προϋποθέσεις παραγραφής. Στο στόχαστρο της κυβερνητικής κριτικής βρίσκεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρώην αντιπρόεδρος, σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 86, είχε δηλώσει πως η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει τη συγκεκριµένη αλλαγή στο Σύνταγµα, όµως «αυτή η πρόταση συγκέντρωσε µόνο τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, άρα είναι προδιαγεγραµµένη η οριστική της απόρριψη από την επόµενη Βουλή». Προέβλεψε, µάλιστα, ότι µόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης όλη αυτή η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, την οποία χαρακτήρισε «αναποµπή της υπόθεσης χωρίς στοιχεία», θα ακυρωθεί. Η πρόβλεψη αυτή αποτιµάται από την κυβέρνηση ως σχεδιασµός για να σταµατήσει κάθε έρευνα και δίωξη για την υπόθεση Novartis, στη περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Τονίζεται µάλιστα ότι αυτό το ζήτηµα αποτελεί ένα από τα σηµαντικά για τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι.
Η διαδικασία για την άρση της ασυλίας Λοβέρδου
Η υπόθεση της Νοvartis θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την ερχόµενη εβδοµάδα στη Βουλή. Το αίτηµα για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου θα συζητηθεί την ερχόµενη Πέµπτη στην Επιτροπή ∆εοντολογίας, όπου αναµένεται να ληφθεί θετική απόφαση µια και ο ίδιος ο πρώην υπουργός έχει ταχθεί υπέρ της άρσης. Την Παρασκευή η απόφαση της επιτροπής θα επικυρωθεί στην Ολοµέλεια της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, διευκρίνισε πως η συζήτηση θα γίνει µε βάση τις προβλέψεις του Κανονισµού. Σηµειώνοντας µε νόηµα ότι στη συζήτηση έχουν δικαίωµα να λάβουν τον λόγο, εκτός από τον εµπλεκόµενο και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κοµµάτων, και οι πολιτικοί αρχηγοί. Αφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόµενο η συζήτηση της Παρασκευής να µεταβληθεί σε µια διευρυµένη συζήτηση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο για την υπόθεση της Novartis. Να σηµειωθεί ότι αρχική πρόθεση της ∆ιάσκεψης των Προέδρων της Βουλής ήταν οι προαναφερόµενες διαδικασίες να γίνουν την Τρίτη και την Τετάρτη.
Οµως αυτό δεν ήταν δυνατόν γιατί ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει ήδη άδεια από τη Βουλή προκειµένου να λείψει τις συγκεκριµένες ηµέρες. Στην περίπτωση πάντως που µέσα στην ερχόµενη εβδοµάδα προκύψει στη Βουλή κάποια αντίστοιχη δικογραφία για άλλο ερευνώµενο πολιτικό πρόσωπο, δεν αποκλείεται και αυτή η υπόθεση να συζητηθεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής ∆εοντολογίας της Πέµπτης. Παρά το γεγονός ότι οι υποθέσεις άρσης ασυλίας συζητούνται µε τη χρονική σειρά της κατάθεσης των εισαγγελικών αιτηµάτων, για την περίπτωση του Ανδρέα Λοβέρδου υπήρξε εξαίρεση ώστε να συζητηθεί νωρίτερα, έπειτα από συνεννόηση µε τον ίδιο και τη συναίνεσή του.
- Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
- e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
- Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
- Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά