Πολιτική|09.08.2024 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Η «εμπροσθοφυλακή» που σπρώχνει τους «87» εκτός κόμματος και η ασυλία από τον Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος

Οι εσωκομματικές διενέξεις δεν λένε να κοπάσουν ούτε τους θερινούς μήνες στην Κουμουνδούρου, λίγες εβδομάδες πριν τις κρίσιμες συνεδριάσεις για το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη. Τον τόνο στις αντιπαραθέσεις δίνουν στελέχη με σχεδόν καθημερινές επιθετικές αναρτήσεις, που στοχεύουν στους «87» κατηγορώντας τους ξανά ως «αποστάτες».

Ο Πολάκης μπροστάρης στις επιθέσεις κατά των «87»

Ο Παύλος Πολάκης, που αποπέμφθηκε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι και από το ίδιο το κόμμα, με συχνές αναρτήσεις τους οξύνει την αντιπαράθεση χρησιμοποιώντας εμπρηστικές εκφράσεις.

Εχτές με ανάρτησή του καταφέρθηκε κατά των «87» με βαρείς χαρακτηρισμούς, λέγοντάς τους ουσιαστικά θα βρεθούν εκτός στελεχιακών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. «Προς 87..37…17…τους εξής 5-6-7: Μην κινείστε, μην ταράζεστε, μην απειλείτε!! Απλά προκαλείτε τρικυμία σε ποτήρι!» ανέφερε αναρτώντας φωτογραφία με τα πρόσωπα της Όλγας Γεροβασίλη, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Χρήστου Σπίρτζη.

Συνέχισε μάλιστα, γράφοντας ότι «εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπάρξουν, προς όφελος της προοδευτικής κοινωνικής πλειοψηφίας και της αριστερής λαϊκής προγραμματικής πρότασης, ΑΛΛΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ  ΑΠΟ ΕΣΑΣ!! Τη λύση πάντα τη δίνει ο λαός που τοποθετεί  τον καθένα στο ύψος και τη θέση που πραγματικά του αναλογεί! Κάντε λίγο αντιπολίτευση στο Μητσοτάκη και στη διαπλοκή και όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!».

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως οι επιθετικές αναφορές του Παύλου Πολάκη αφορούν ευθέως τους «87», οι οποίοι ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για το πώς έχει δώσει ουσιαστικά ασυλία στον βουλευτή Χανίων. Είναι μια ένδειξη, επίσης, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κρητικός βουλευτής μοιράζονται κοινό εσωκομματικό αντίπαλό, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή τοποθέτηση να πέσουν οι τόνοι στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου.

Στο στόχαστρό του Παύλου Πολάκη παραμένει φυσικά η Αθηνά Λινού, καταλογίζοντάς της υποκρισία στην αντίδραση της μετά το επεισόδιο μεταξύ του Παύλου Πολάκη και της συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή, που επίσπευσε την διαγραφή του βουλευτή Χανίων από την Κ.Ο.. Ωστόσο τα βέλη του στρέφονται εναντίον της και για ζητήματα κατ’ ουσίαν διαπλοκής. Παρά το γεγονός ότι η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, δήλωσε την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινωνικό της έργο, ο Παύλος Πολάκης σε πρόσφατη ανάρτησή σου δημοσίευσε απόφαση για συνεργασία της «Πρόληψης» της Αθηνάς Λινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αμφισβητώντας κατά πόσον δόθηκαν γεύματα σε σχολεία της περιοχής.

Οι «δίαυλοι» μεταξύ Κασσελάκη και Πολάκη

Ιδιαίτερα δραστήρια αποδεικνύονται εσχάτως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται πως αποτελούν τον δίαυλο ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη. Πέντε εξ αυτών, οι Μιχάλης Γιαπιτζής, Θανάσης Οικονόμου, Λεωνίδας Μπεχράκης, Μαύρα Σαραντοπούλου και Μάρκος Χατζησάββας έκαναν αισθητή την παρουσία τους στα τέλη Ιουλίου συνυπογράφοντας κείμενο με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση της απόφασης για διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κ.Ο., ενώ καλούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές προσώπων και οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ.

Εχτές ο Μάρκος Χατζησάββας κατηγόρησε τον βουλευτή Χρήστο Γιαννούλη πως πρότεινε στους «87» να αποχωρήσουν από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. «(Ξανά)λέω ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόβατα, ενώ όποτε κλήθηκαν να παρέμβουν το έκαναν με περισσή σοφία» σημείωσε το μέλος της Κ.Ε. προσθέτοντας ότι «αν ισχύει αυτό που κυκλοφοράει εδώ και 2 μέρες και ΔΕΝ διαψεύστηκε ότι Χρήστος Γιαννούλης στην πανελλαδική μάζωξη των 87 έθεσε ως ρεαλιστική δυνατότητα την αποχώρηση βουλευτών από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ… πρόκειται για την 2η φάση της πρόσφατης αποστασίας του περασμένου Σεπτέμβρη! Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ… και σας βλέπουμε!».

Η κατηγορία περί «αποστασίας» επανέρχεται μέσω του Μάρκου Χατζησάββα, όρος ο οποίος χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τον Στέφανο Κασσελάκη κατά την αποχώρηση των στελεχών που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά, αλλά και από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι «87» δημοσιοποίησαν το κείμενο με το οποίο δήλωναν την παρουσία τους εντός της Κουμουνδούρου.

Τρία πρόσωπα από τους πέντε που συνυπέγραψαν το εν λόγω κείμενο δεν είναι άγνωστα στο σίριαλ της εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν Μάρκος Χατζησάββας ήταν ο «συγκεντρωσιάρχης» του Στέφανου Κασσελάκη κατά τις εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο καλούσε μέσω αναρτήσεων να προχωρήσει σε «αποπαρασίτωση» του. Ο ίδιος περιθωριοποιήθηκε για ένα διάστημα από το περιβάλλον Κασσελάκη και πλέον διατηρεί γραφείο στον δεύτερο όροφο της Κουμουνδούρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρεί όμως καλές σχέσεις τόσο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τον Παύλο Πολάκη, εξ ου και οι επιθετικές αναρτήσεις κατά του κοινού τους αντιπάλου.

Ο Θανάσης Οικονόμου υποστήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη αναφανδόν στην κούρσα της προεδρίας, ενώ επρόκειτο να αναλάβει ρόλο στο επιτελείο του, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι διατηρούν καλές σχέσεις στο παρασκήνιο. Ο Θανάσης Οικονόμου ήρθε ξανά στο προσκήνιο όταν τον περασμένο Απρίλιο είπε πως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης βρίσκονται με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε αφήσει αιχμές πως νυν κορυφαία στελέχη της Νέας Αριστεράς είχαν προχωρήσει σε συνδιαλλαγή με τη ΝΔ για τους ελέγχους των πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Λεωνίδας Μπεχράκης, τέλος, ήταν από τα πρόσωπα που συνυπέγραψαν την επιστολή των 79 μελών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο Χρήστος Σπίρτζης. Το συγκεκριμένο μέλος της Κ.Ε., που υποστήριζε με θέρμη τον Στέφανο Κασσελάκη στην προεδρική εκλογή, θεωρείται «μπροστάρης» στις διαδικτυακές επιθέσεις κατά των διαφωνούντων στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώρα