Πολιτική|10.08.2024 20:55

Κασσελάκης: Ο δύσκολος δρόμος προς τη Βουλή μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου - Θα κληθεί να ορκιστεί η Τσαπανίδου

Newsroom

Και η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται: Το απόγευμα του Σαββάτου, ο Όθωνας Ηλιόπουλος ανακοίνωσε την παραίτησή του από βουλευτής επικρατείας του κόμματος, ζητώντας η έδρα του να πάει στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, κάτι που όμως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Και αυτό γιατί, για να μπορέσει ο κ. Κασσελάκης να καταλάβει τη βουλευτική έδρα, δεν αρκεί η εν λόγω παραίτηση. Θα πρέπει πρώτα να κληθούν για ορκομωσία (και να αρνηθούν) η Πόπη Τσαπανίδου (αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα), ο Μιχάλης Καλογήρου (στενός συνεργάτη και σήμερα του Αλέξη Τσίπρα), η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής και η Ζωρζέτα Λάλη.

Η κ. Λάλη μεν,  παλαιότερα είχε διαμηνύσει μέσω του ethnos.gr, ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα, μολονότι έχει απομακρυνθεί από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ και στήριξε τη Νέα Αριστερά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ο κ. Τσακρής δε, έχει προσχωρήσει στον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη.

Θα κληθεί να ορκιστεί η Τσαπανίδου

Αξίζει να σημειωθεί πως, συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα διευκρίνισαν τα εξής:

  • Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.
  • Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Τσαπανίδου.

Τυπικά, σύμφωνα με αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, η διαδικασία παραπέμπεται για όταν ανοίξει τυπικά η Βουλή, καθώς πρέπει να ανακοινωθεί στην ολομέλεια η παραίτηση Ηλιοπουλου και ακολούθως η ορκομωσία Τσαπανίδου ακόμα κι αν η ίδια έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τότε ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τα καθήκοντα της. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους υπόλοιπους  επιλαχόντες.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωσή του για την παραίτηση Ηλιόπουλου, έδειξε τις διαθέσεις του κ. Κασσελάκη: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του έναν αγαπητό σύντροφο, στέκοντας με σεβασμό απέναντι στην πολύχρονη πολιτική διαδρομή του, τους κοινωνικούς αγώνες του, το πλούσιο κοινοβουλευτικό του έργο αλλά και την επιστημονική του αξιοσύνη, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του.

Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η πράξη  της παραίτησής του δεν θα στερήσει από τους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τη δυνατότητα εκπροσώπησής τους, μιας και παραιτείται υπέρ του ετέρου απόδημου Έλληνα του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη»

ΣΥΡΙΖΑΠόπη ΤσαπανίδουΒουλήΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΌθωνας Ηλιόπουλος