Πολιτική|13.08.2024 20:42

Φωτιά Αττική: Αντιπαράθεση για εναέρια μέσα και σχεδιασμό – Αποπομπή Κικίλια ζητεί η αντιπολίτευση

Newsroom

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τους κυβερνητικούς χειρισμούς κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στο Βαρνάβα και στη συνέχεια εξαπλώθηκε αστραπιαία, με αποτέλεσμα να φτάσει εντός αστικού ιστού σε περιοχές όπως τα Βριλήσσια και η Πεντέλη.

Η αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρό της τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ζητώντας την αποπομπή του, ενώ διατυπώνει καταγγελίες τόσο για τα εναέρια μέσα, όσο και συνολικά για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, με την κυβέρνηση να απαντά καταγγέλλοντας «εργαλειοποίηση».

«Προσπάθεια εργαλειοποίησης»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παύλος Μαρινάκης, με μια εκτενή του ανάρτηση επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που ασκείται. Αφού αναφέρεται στις προσπάθειες των πυροσβεστών σημειώνει πως «θα ήθελα, όμως, να απαντήσω και σε κάποιες κατηγορίες που ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα, οι οποίες αποτελούν είτε καλοπροαίρετη κριτική πολιτών όσων αγωνιούσαν, είτε τη γνωστή προσπάθεια εργαλειοποίησης μιας φυσικής καταστροφής από την αντιπολίτευση.

1) «Κάθε χρόνο τα ίδια, στο ίδιο έργο θεατές»

Όχι, αυτή η ισοπεδωτική λογική δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι οι κλιματολογικές συνθήκες επιδεινώνονται από την ανομβρία, την ξηρασία και τους παρατεταμένους καύσωνες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών, η Κυβέρνηση έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πολιτική προστασία με απτά αποτελέσματα.

Η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου μέχρι σήμερα έχει αντιμετωπίσει 3.543 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο πέρσι αντιμετώπισε 2.344 ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή 50% περισσότερες το 2024 σε σχέση με το 2023 στο ίδιο χρονικό  διάστημα.

Όλες αυτές οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον ίδιο μηχανισμό πολιτικής προστασίας που κάποιοι μέσα σε λίγες ώρες έσπευσαν να απαξιώσουν.

Η πυρκαγιά στον Βαρνάβα εκδηλώθηκε σε μέρα με ακραίο κίνδυνο επιπέδου 5, κάτι που διαπιστώνεται σε ελάχιστες μέρες κάθε αντιπυρικής περιόδου και αυτό σημαίνει ότι αν εκδηλωθεί πυρκαγιά είναι εξαιρετικά δύσκολη η αναχαίτισή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε λιγότερο από 2 εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκαν 27 ταυτόχρονες εστίες σε περιοχή μικρότερη των 50 χιλιομέτρων. Οι κλιματικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει μια πραγματικότητα στην οποία προσαρμόζουμε τη δράση μας καθημερινά.

2) «Που είναι το κράτος;»

Ο κρατικός μηχανισμός βρισκόταν στο πεδίο με όλες του τις δυνάμεις. Εκτός από την Πυροσβεστική, που επιχειρούσε ακατάπαυστα στα μέτωπα και τις εστίες, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε απεγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών που βρίσκονταν σε κίνδυνο μέσα σε οικιστικές περιοχές. Δασικές υπηρεσίες, Δήμοι, Περιφέρεια και φορείς πολιτικής προστασίας συνέδραμαν με προσωπικό και οχήματα, ενώ συντόνισαν εθελοντές που προσέφεραν τα μέγιστα για την προστασία περιουσιών και την περίθαλψη ζώων.

Φέτος, έχουμε 17.500 πυροσβέστες, τους περισσότερους από ποτέ, ενώ, έχουν γίνει προσλήψεις άλλων 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των «δασοκομάντος» από 6 σε 16. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό πυροσβεστών αναλογικά με τον πληθυσμό της και στη δεύτερη θέση ως προς τις δαπάνες για πυροπροστασία ως ποσοστό επί του τακτικού προϋπολογισμού. Επιπλέον, για πρώτη φορά επιχειρούν τόσα πολλά εναέρια μέσα καθώς φέτος έχουμε στην διάθεσή μας 89 εναέρια μέσα σε σχέση με το 2019 που είχαμε 61.

3) «Κουράσατε με τις εκκενώσεις- «Ήχησε» το 112 για την Κυβέρνηση»

Η πιο αποκαρδιωτική «κριτική» που θα μπορούσε κανείς να κάνει ή να υπονοήσει είναι αυτή που αφορά στις εκκενώσεις περιοχών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Μάλιστα, δυστυχώς, πολλοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν ένα εργαλείο όπως το 112, που έχει αποδείξει πόσο πολύτιμο είναι για να «επιτεθούν» στην Κυβέρνηση, ή στον Πρωθυπουργό.

Ξεχνάνε μάλλον ότι πριν 6 χρόνια κάηκαν ζωντανοί 104 άνθρωποι σε οικιστική περιοχή. «Η εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση θα βοηθούσε τους πολίτες για τον επερχόμενο κίνδυνο», είπε ο Εισαγγελέας της έδρας στην εκδίκαση της υπόθεσης για το Μάτι.

Μέσα σε 3 μήνες μετά τις εκλογές του 2019, τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία το σύστημα ενημέρωσης 112, ενώ λίγο αργότερα δημιουργήθηκε ένας μόνιμος μηχανισμός ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί την πιο σπουδαία κατάκτηση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη χώρα. Οι εκκενώσεις λειτούργησαν και βοήθησαν και στην ασφάλεια των πολιτών και στο έργο των αρχών στην προχθεσινή πρωτοφανή πυρκαγιά στην Αττική.

4) «Δεν πετούσαν εναέρια μέσα, μόνο 7 φαίνονταν στα ραντάρ»

Πριν προλάβει να ολοκληρωθεί το σύνολο των επιχειρήσεων κατάσβεσης της πιο επικίνδυνης πυρκαγιάς της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να βγάλει μια ακόμα ψευδή ανακοίνωση σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν στο μέτωπο.

Μέσα σε λίγη ώρα, το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος εξέδωσε μια ανακοίνωση η οποία απαντά αποστομωτικά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, μόνο χθες, επιχειρούσαν 36 εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της Πυρκαγιάς στη Βορειοανατολική Αττική, ενώ στις 11 Αυγούστου 29 εναέρια μέσα. 

Το πιο εξοργιστικό, όμως, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που πριν δύο εβδομάδες καταψήφιζε στην Βουλή την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

5) «Ναι αλλά δεν έγινε τίποτα στο πεδίο της πρόληψης»

Το αντίθετο ισχύει: Έχει δοθεί τεράστια σημασία στον τομέα της πρόληψης με συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα Antinero για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού 321 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» του οποίου το 55% υλοποιείται από το ΤΑΙΠΕΔ και, είτε έχει ήδη συμβασιοποιηθεί, είτε είναι προς τελική υπογραφή με οριστικούς αναδόχους.

Τους καθαρισμούς οικοπέδων, που για πρώτη φορά έγιναν σε τόσο μεγάλη κλίμακα και είναι δεδομένο ότι θα επιμείνουμε για ακόμα περισσότερους. Μόνο στους Δήμους της Βορειοανατολικής Αττικής είχαμε 83.243 καθαρισμένα οικόπεδα δηλαδή το 10% των συνολικών καθαρισμών, που περιόρισαν ως ένα σημείο το μέγεθος της καταστροφής.

Παράλληλα, 25 drones επιτηρούν όλο το 24ωρο τους ορεινούς όγκους της Αττικής, τις δασικές και τις ημιαστικές περιοχές, καθώς και ελικόπτερα που πραγματοποιούν έμφορτες περιπολίες. Αυτός ήταν, άλλωστε και ο λόγος που το πρώτο εναέριο μέσο πραγματοποίησε την πρώτη ρίψη νερού στη φωτιά του Βαρνάβα, 5 λεπτά αφού εκείνη ξέσπασε με τα πεζοπόρα τμήματα να φτάνουν μέσα σε 10 λεπτά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να εξαλειφθούν οι πυρκαγιές, ακόμα και κράτη όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Αυστραλία πλήττονται από megafires. Η προσπάθεια συνεχίζεται και με την μεγαλύτερη έμφαση στο μέτωπο της πρόληψης, είναι όμως δεδομένο ότι οι μηχανισμοί και οι φορείς πρέπει -και συνεχίζουν- να βελτιώνονται διαρκώς.

6) «Και τι κάνετε με τους εμπρηστές; Και να συλληφθούν θα πέσουν στα μαλακά».

Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τον Ποινικό Κώδικα με τις ποινές να είναι αυστηρότερες, ακόμα και για τις πυρκαγιές εξ αμελείας. Μάλιστα, ο εμπρησμός που οδηγεί σε απώλεια ζωής τιμωρείται με ισόβια και ο εμπρησμός δάσους, αν οδηγήσει σε οικολογική καταστροφή, είναι πλέον κακούργημα και η ποινή του φτάνει τα 20 χρόνια κάθειρξης και τις 200.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Όλες οι ποινές που αφορούν εμπρησμό δάσους πλέον, εκτίονται στη φυλακή και δεν αναστέλλονται, ούτε μετατρέπονται με κανέναν τρόπο, ενώ ούτε η άσκηση του ένδικου μέσου της έφεσης έχει αναστέλλουσα ισχύ για την ποινή του δράστη.

Η μάχη μας με τη φωτιά δεν έχει τελειώσει, ενώ, η αντιπυρική περίοδος έχει ακόμα αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί Οι κλιματολογικές συνθήκες χρόνο με το χρόνο δυσχεραίνουν και γι’ αυτό και κάθε χρόνο οφείλουμε ως Πολιτεία να βελτιωνόμαστε και να παίρνουμε μαθήματα απ’ τη μία περίοδο στην επόμενη.  Οι «εκ του ασφαλούς κριτές» και οι κάθε λογής πρόθυμοι να κουνήσουν το δάχτυλο τη στιγμή της μάχης, που έχουν μάθει να αντιπολιτεύονται χωρίς καμία συγκεκριμένη αντιπρόταση, είναι βαθύτατα επιζήμιοι στην κοινή μας προσπάθεια.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο έργο μας και είμαστε πάντα δίπλα σε όσους επιχειρούν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά, πριν και πάνω απ’ όλα, δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από αυτά τα ακραία φαινόμενα.

Κασσελάκης: Να αποπεμφθεί ο Κικίλιας

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ζήτησε την αποπομπή του Βασίλη Κικίλια, με φόντο την καταγγελία του για τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν κατά τη διάρκεια της φωτιάς και την απάντηση της Πυροσβεστικής: «Η πολιτική ευθύνη προσδιορίζεται από τα αποτελέσματα των πολιτικών πράξεων και των πολιτικών επιλογών. Το να διασχίζει μία φωτιά 40 χιλιόμετρα στην ήδη μισοκαμένη Αττική και να μπαίνει κυριολεκτικά στην Αθήνα, είναι κάτι που ταιριάζει στην Καμπούλ και όχι σε ευρωπαϊκή χώρα. Όχι σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όχι στην Αθήνα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση αποπομπή του κ. Κικίλια από τον πρωθυπουργό». «Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή. Είναι το αυτονόητο. Για όλα τα υπόλοιπα, τη λογοδοσία που πρέπει να υπάρξει απ' όλη την κυβέρνηση και πρωτίστως από τον πρωθυπουργό, θα αναφερθώ τις επόμενες ημέρες».

Κόντρα και για τα εναέρια μεσα 

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε συνέχεια στις καταγγελίες του κ. Κασσελάκη για τα εναέρια μέσα. Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως: «Από την πρώτη στιγμή, οι αρμόδιες Αρχές παραπληροφορούν συστηματικά την κοινή γνώμη σχετικά με τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν στην πυρκαγιά που κατέστρεψε ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει κι ο λαλίστατος υπουργός Β. Κικίλιας να παραπλανά τους πολίτες, αλλά και τους πληγέντες για το επίμαχο θέμα».

Ενώ, σχολιάζοντας πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», ζητά «από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ/ΠΣ) να δώσει τα τηλεματικά δεδομένα όλων των εναερίων μέσων που επιχείρησαν στην Αττική από την Κυριακή 11 Αυγούστου μέχρι και σήμερα», καθώς επίσης και «αντίγραφο του Πληροφοριακού Συστήματος "Engage" σχετικά με τα εναέρια και επίγεια μέσα» και «αντίγραφο του Πρακτικού συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της 12ης Αυγούστου».

Σχολιάζοντας δε την απάντηση της Πυροσβεστικής στις αιχμές που άφησε για τα εναέρια μέσα, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε πως ο Βασίλης Κικίλιας «δυσχεραίνει τη θέση του» και συνέχισε:

«Αν εντοπίστηκε η φωτιά στο ξεκίνημά της και διήνυσε 40 χιλιόμετρα επί δύο μερόνυχτα για να φτάσει να κάψει σπίτια στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι και να σταματήσει στο τσιμέντο, αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

  • Ο κ. Κικίλιας αποδεικνύει με βίντεο την πλήρη ανικανότητά του.
  • Εκθέτει τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον κ. Μητσοτάκη, αποκαλύπτοντας την απόλυτη ανεπάρκεια των μέσων πυρόσβεσης.

Σε μία πενταετία που η χώρα είχε χρήματα να επενδύσει, οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη προτίμησαν το πάρτι ημετέρων από την πυροπροστασία. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Επίσης, ψεύδονται για τα αεροσκάφη που δήθεν πετούσαν: να αφήσουν τους πίνακες και να μας δείξουν το βίντεο που είδα με τα μάτια μου. Εν κατακλείδι, επαναλαμβάνω: Αποπομπή Κικίλια τώρα».

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Ο κ. Κασσελάκης, αν και πρόεδρος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χρειάστηκε δυο προσπάθειες για να γράψει σωστά το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ανάρτησή του. Μικρό, όμως, το κακό μπροστά στα υπόλοιπα. Επίσης, έχει δικαίωμα να επιλέξει τι αντιπολίτευση θα κάνει, ακόμα και την πιο φθηνή.

Αυτό που είναι ανεπίτρεπτο είναι να αμφισβητεί τη γνησιότητα δημόσιων εγγράφων και μάλιστα εγγράφων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως αυτό που συμπεριέλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα στη σημερινή αποστομωτική απάντησή του στην συκοφαντική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί εναέριων μέσων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο αυτό διασπείρει εν γνώσει του ψευδείς ειδήσεις, προκαλώντας φόβο στην κοινή γνώμη και ξεπερνώντας κάθε όριο».

ΠΑΣΟΚ: Να γίνει ειλικρινής απολογισμός

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ με κοινή ανακοίνωση του Υπεύθυνου του ΚΤΕ Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέα Πουλά και του Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Την επόμενη μέρα, εκτός από την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων είναι αναγκαίο να γίνει ένας ειλικρινής απολογισμός για το "Τις πταίει" καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες πληγέντων κατοίκων για ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού οι οποίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να διερευνηθούν. Για ακόμη μία φορά, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ στη λήψη μέτρων πρόληψης, βρεθήκαμε ξανά στο ίδιο θλιβερό έργο θεατές, μετρώντας απώλειες φυσικού πλούτου και κόπων μιας ζωής. Επιπλέον, προκαλεί απορία το γεγονός ότι, παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, δεν αξιοποιήθηκαν στο κατασβεστικό έργο τα νέα "έξυπνα" κατασβεστικά υλικά, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά σε άλλες περιπτώσεις»

«Όταν η ουσία χάνεται στο βωμό της επικοινωνίας και της επίπλαστης εικόνας προετοιμασίας, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά. Το περιβάλλον και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης ουσιαστικής πρόληψης και συντονισμού, ενώ η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο εξανεμίζεται μέσα στις φλόγες», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Στο Βαρνάβα ο Κουτσούμπας

Στην κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα βρίσκεται από το πρωί, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινότητας Γιώργο Ηλία και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, που δίνουν από χθες μάχη για να γλιτώσουν τα σπίτια τους, από την μεγάλη πυρκαγιά.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημερώθηκε για την κατάσταση της πυρκαγιάς, για την καταστροφή στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ σημείωσε μετά την επίσκεψή του:

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι να διατεθούν όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, έτσι ώστε να σβηστούν όλα τα μέτωπα της φωτιάς που αναζωπυρώνονται συνεχώς. Μιλάμε ειδικά για μία περιοχή, η περιοχή αυτή εδώ που καίγεται, που είναι ο πνεύμονας της πρωτεύουσας, όλης της Αττικής και θα έπρεπε από αυτήν την άποψη να υπάρχει συνεχές και μόνιμο ενδιαφέρον όλων των κυβερνήσεων, του κράτους, της σημερινής κυβέρνησης και όχι στο παρά πέντε ή στο και πέντε, όπως τώρα, αλλά έπρεπε να υπάρχει πρόληψη, ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας των δασών.

Η περιοχή έχει καεί πολλές φορές, έχει αναγεννηθεί αυτός ο δασικός πλούτος, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εκείνες ενέργειες, οι δράσεις που θα μπορούσαν να προστατέψουν αυτό το δάσος, αυτόν τον πνεύμονα της πατρίδας μας. Και από αυτή τη σκοπιά λέμε ότι έπρεπε χθες να έχουν ανοιχθεί όλοι οι δασικοί δρόμοι, θα έπρεπε χθες να έχει καθαριστεί το δάσος, θα έπρεπε χθες να έχουν παρθεί όλα τα μηχανήματα, οι υποδομές, το απαραίτητο προσωπικό και να έχει εκπαιδευτεί ο πληθυσμός για τέτοιες καταστάσεις. Η πρόληψη είναι το κύριο ζήτημα σε αυτό το μεγάλο μέτωπο που συζητάμε σήμερα.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τα μέλη, τα στελέχη του βρίσκονται από χθες σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφή, να σώσουν ανθρώπινες ζωές, να σώσουν λαϊκές περιουσίες, να σώσουν σπίτια των συνανθρώπων μας, να προστατέψουν ότι μπορούν από το περιβάλλον, από αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει γίνει σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Είμαστε κοντά τους. Θα παλέψουμε, θα πιέσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις. Πρέπει εδώ και τώρα να παρθούν αυτά τα μέτρα, να εκπονηθεί τώρα σχέδιο, που δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα, έστω κι αυτή την τελευταία στιγμή, για να σταματήσει όλο αυτό το μέτωπο της πυρκαγιάς να καταστρέφει περιβάλλον, να καταστρέφει ζωές και περιουσίες ανθρώπων».

Νέα Αριστερά για Κικίλια: Να παραιτηθεί

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη ασκεί η Νέα Αριστερά, ζητώντας την παραίτηση του. «Μέσα σε δύο ημέρες μια φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στο Χαλάνδρι να καίει πολυκατοικίες, 100.000 στρέμματα καμένα, μια γυναίκα νεκρή μέσα στον αστικό ιστό, ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και απανθρακωμένα ζώα. Ο υπουργός των επικοινωνιακών σόου και απόλυτης ανικανότητας Βασίλης Κικίλιας είχε σήμερα το θράσος να μας πει ότι όλα ήταν καλώς καμωμένα και ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού διέσωσε 45 περιοχές», αναφέρει η Νέα Αριστερά.

«Κρείττον το σιγάν κύριε Κικίλια. Αφού δεν έχετε την στοιχειώδη αξιοπρέπεια να καταθέσετε την παραίτηση σας, τουλάχιστον σωπάστε. Μην προκαλείτε λίγες ώρες μετά το ολοκαύτωμα 15 λεπτά από το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας. Όταν εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε κανονικό failed state, που έχει κάνει κάρβουνο την Αττική σε πέντε χρόνια, λιγότερο θράσος, λιγότερος κυνισμός», σχολιάζει η Νέα Αριστερά και αναφέρει καταληκτικά: «Αφού ο κύριος Μητσοτάκης δεν τον αποπέμπει ας σταματήσει να προκαλεί, έστω και τώρα να επιδείξει αξιοπρέπεια και ενσυναίσθηση και να παραιτηθεί».

Κωνσταντοπούλου: Προδιαγεγραμμένο αυτό που συνέβη

Το Πάτημα Χαλανδρίου επισκέφτηκε σήμερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκινώντας την αυτοψία στις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Στις δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε: «Αυτό που συνέβη, δυστυχώς, ήταν προδιαγεγραμμένο, θα έλεγα προμελετημένο. Όταν η Κυβέρνηση επί τόσα χρόνια δεν παίρνει μέτρα, δεν χρηματοδοτεί την πολιτική προστασία, δεν προσλαμβάνει Πυροσβέστες και τους εποχικούς Πυροσβέστες, κοροϊδεύει τους Πυροσβέστες πενταετούς θητείας, δεν επενδύει σε εξοπλισμό, σε επίγεια μέσα, σε εναέρια μέσα άμεσα διαθέσιμα, δεν λαμβάνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα πρόνοιας και πρόληψης, δεν ακούει τις προτάσεις που της κάναμε, συγκεκριμένες προτάσεις όλους αυτούς τους μήνες, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα οδηγηθεί η χώρα εδώ που οδηγήθηκε, να έχει μπει δηλαδή η δασική πυρκαγιά μέσα στον αστικό ιστό, η φωτιά από το δάσος μέσα στην πόλη.

Εδώ είμαστε σε έναν τόπο ιερό, χάθηκε μία ανθρώπινη ζωή, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, αφαιρέθηκε μία ανθρώπινη ζωή: η γυναίκα αυτή θα ζούσε εάν κάποιοι είχαν κάνει το καθήκον τους. Η γυναίκα αυτή θα ζούσε, κύριε Μητσοτάκη, αν είχατε πράξει αυτά που οφείλατε. Αν ακούγατε τις προτάσεις μας και εάν τις υιοθετούσατε. Ήταν πάρα πολύ απλό να το κάνετε.

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, ποινικές ευθύνες, και υπάρχει ευθύνη μεγάλη και στην δικαστική και την εισαγγελική εξουσία, που δεν έχουν κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες μας και δικές μου προσωπικές πρωτοβουλίες, για να σταματήσει η ατιμωρησία.

Πέρυσι τέτοια εποχή, είπα ότι εάν δεν υπάρξει τιμωρία και αν δεν ληφθούν μέτρα, το επόμενο μήνυμα θα είναι "εκκενώστε την Αθήνα". Και οδηγηθήκαμε εκεί. Να εκκενώνονται νοσοκομεία μέσα στην πόλη, και νοσοκομεία παιδιών, να φεύγουν κάτοικοι αλλόφρονες, κυνηγημένοι, απεγνωσμένοι, απελπισμένοι και η Κυβέρνηση να είναι απούσα. Είναι πια 2 παρά τέταρτο το μεσημέρι και ο Πρωθυπουργός είναι άφαντος. Καμμία δημόσια δήλωση, καμμία ενημέρωση, καμμία παρέμβαση. Κρύβεται και εξυφαίνει το επόμενο σενάριο, τι θα μας πει. Έφταιγε ο αέρας, έφταιγε ο στρατηγός άνεμος, έφταιγαν τα αυθαίρετα, έφταιγαν οι κακοί κάτοικοι που δεν καθάρισαν, κάπου να βρει να αντιμεταθέσει τις ευθύνες του. Οι ευθύνες ανήκουν όλες στην Κυβέρνηση και στην Περιφέρεια, ανήκουν στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και θα πρέπει να απαντήσει το Υπουργείο γιατί διόρισε Αρχηγό της Πυροσβεστικής τον κατηγορούμενο για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη, όπως προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης είχε διορίσει Αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι. Είναι επιλογές συνειδητές, είναι επιλογές που δεν έχουν να κάνουν με το ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή, είναι επιλογές στυγνές μιας Κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους. Εμείς, επειδή κινούμαστε μόνο από ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, δεν θα σταματήσουμε και προσωπικά δεν θα σταματήσω. Είναι δέσμευσή μου. Μέχρι να τιμωρηθούν αυτοί που πρέπει και μέχρι να φτιάξουμε τη χώρα μας όπως αξίζουμε.»

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει η Ελληνική Λύση για την πυρκαγιά στην Αττική, επισημαίνοντας: «Ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός ας εμφανιστεί για να υποβάλει την παραίτησή του. Το 2018 ο Μητσοτάκης ορθότατα δήλωνε πως "αδυνατεί να αντιληφθεί τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση"».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος: «Την ώρα που ακόμα και ο αστικός ιστός της Αττικής παραδόθηκε στις φλόγες, ο πρωθυπουργός παραμένει εξαφανισμένος, αναμένοντας πιθανότατα "συμβουλές ανάληψης ευθύνης" από το επικοινωνιακό επιτελείο. Ο "κατά συρροήν ανεύθυνος" Κ. Μητσοτάκης ας αναλάβει επιτέλους την μοναδική πολιτική ευθύνη που του αναλογεί και ας υποβάλει την παραίτηση του».

φωτιάφωτιά τώραειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑφωτιά ΒαρνάβαΝέα αριστεράΚΚΕΒασίλης ΚικίλιαςΣτέφανος ΚασσελάκηςΠΑΣΟΚ