Πολιτική|19.08.2024 13:57

Φωτιά: Άγρια κόντρα Κασσελάκη – κυβέρνησης για τα κονδύλια πολιτικής προστασίας

Newsroom

Νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα βέλη του Στέφανου Κασσελάκη αναφορικά με τα κονδύλια για την πολιτική προστασία και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις φωτιές της Αττικής.

Τα πυρά Κασσελάκη

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση έχει απορροφήσει μόνο το 1% από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι σε πέντε χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της χώρας».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Για την Πολιτική Προστασία και την Κλιματική Κρίση, από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Πόσα έχουν απορροφηθεί; Το 1%. Έχουμε την κυβέρνηση του 1%! 1% αποτελεσματικότητα. Σε 5 χρόνια έχουν καεί οι περισσότερες εκτάσεις στην ιστορία της χώρας».

Ακολούθως υποστηρίζει: «Όμως ό,τι δεν έδωσε η κυβέρνηση για πυρασφάλεια, το έδωσε για προπαγάνδα» και παραθέτει βίντεο με τις αιτιάσεις κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων για τις δυσκολίες της κατάσβεσης που αναφέρονται «σε φαινόμενο καμινάδας», «οπισθοδρομούσα πυρκαγιά» , «χαοτικές κηλιδώσεις», «φαινόμενο πυρονέφους», «πυρκαγιές wui», «μέγκα πυρκαγιά». Καταλήγοντας ρωτά: «ποια από τις δικαιολογίες αυτές προσβάλλει περισσότερο την αξιοπρέπειά μας;»

Κυβέρνηση: Αστήρικτες αιτιάσεις και χονδροειδή ψέματα

Απαντώντας, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «αστήρικτες αιτιάσεις και χονδροειδή ψέματα», τα οποία έχουν απαντηθεί «με αναλυτικά στοιχεία και συγκεκριμένες πράξεις».

«Κάθε χρόνο εστιάζουμε τις προσπάθειές μας για να βελτιώνουμε το σύστημα πολιτικής προστασίας και πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ολοένα και πιο δύσκολες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής», τόνιζαν οι ίδιες πηγές και συνέχιζαν:

«Για αυτό άλλωστε έχουμε αυξήσει όσο ποτέ άλλοτε τον αριθμό των πυροσβεστών και των εναέριων μέσων πυρόσβεσης ενώ η προσπάθειά μας συνεχίζεται βάσει ολοκληρωμένων πολιτικών για ένα σύγχρονο σύστημα πολιτικής προστασίας».

«Ένα είναι σίγουρο, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι έναν περιφερόμενο influencer που φτάνει στο σημείο να στοχοποιεί επιστήμονες, δημοσιογράφους και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος λασπολογώντας τους ότι «τα παίρνουν» επειδή δεν του αρέσουν αυτά που αναφέρουν. Σε αυτό τον κατήφορο χυδαιότητας θα τον αφήσουμε μόνο του», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Νέα απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: Όλο λόγια και ύφος και από στοιχεία τίποτα

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια εξέδωσε νέα ανακοίνωση καταγγέλλοντας επιστράτευση «κυβερνητικών πηγών» για να αυξηθεί η «τοξικότητα» και σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είναι «όλο λόγια και ύφος και από συγκεκριμένα στοιχεία τίποτα». Συγκεκριμένα η νέα ανακοίνωση αναφέρει: «Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο Β. Κικίλιας είναι ακόμη υπουργός, όταν στη βάση του δικού του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, μια δασική πυρκαγιά έλαβε τεράστιες διστάσεις και έπληξε αστικές περιοχές μέσα στην Αττική.

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έχει δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με τις πραγματικές αιτίες της καταστροφής. Όλο λόγια και ύφος και από συγκεκριμένα στοιχεία τίποτα.

Αντί για επίσημες απαντήσεις, επιστρατεύτηκαν τώρα και «κυβερνητικές πηγές» για να προσδώσουν στην πολιτική αντιπαράθεση τοξικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, υποτιμητικές εκφράσεις για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μια λογική «αρένας» για τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης, όταν ο ελληνικός λαός δικαιούται πλήρη ενημέρωση.

Μακάρι με την ίδια ζέση και αποτελεσματικότητα να απέτρεπε την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Ίσως να είχαν σωθεί πολλά σπίτια και περιουσίες».

Κικίλιας: Παραμύθια με δράκους από Κασσελάκη

Νωρίτερα, βέλη κατά του κ. Κασσελάκη εξαπέλυσε ο υπουργός πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικιλίας, κατηγορώντας τον ότι »πουλάει δράκους για τα εναέρια μέσα» που επιχείρησαν στη μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα.  

«Ο κύριος Κασσελάκης έχει κάθε δικαίωμα να ζητάει να ενημερώνεται και να ασκεί κριτική. Όμως το να πουλάει δράκους ότι πετούσαν 2-3 εναέρια πάνω από τον Βαρνάβα, όταν τον φιλοξενήσαμε, όταν του δώσαμε όλα τα στοιχεία του ΕΣΚΕΔΙΚ για τα εναέρια μέσα και πετούσαν 20 και έδειξε η πυροσβεστική ότι είχε όλη την καλή διάθεση να τον ενημερώσει αυτό είναι κάτι μη αποδεκτό», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο OPEN και το Ώρα Ελλάδος. 

«Παραμύθια με δράκους μπορεί να έχει μάθει ο ίδιος να λέει, αλλά όταν αφορούν τους πιλότους μας και τους αξιωματικούς μας που πετούν με αυταπάρνηση για να σβήσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες μία δύσκολή πυρκαγιά αυτό δεν είναι αποδεκτό», συμπλήρωσε. 

φωτιάΣτέφανος Κασσελάκηςφωτιά Βαρνάβαειδήσεις τώραΒασίλης ΚικίλιαςΜέγαρο Μαξίμου