Πολιτική|20.08.2024 07:04

Φωτιά: Κυβερνητικά μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές – Σήμερα στην Πεντέλη ο Μητσοτάκης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα μετά την πρόσφατη φωτιά στην Αττική είναι η κυβέρνηση, ενώ δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έγιναν. Από το κυβερνών κόμμα εστιάζουν  στην όσο το δυνατόν ταχύτερη στήριξη των πληγέντων και στην αποκατάσταση των περιοχών που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας.

Πρόσθετα μέτρα αντιπυρικής προστασίας;

Παράλληλα όμως έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα που θα μπορούσαν να δρομολογηθούν τόσο στο πεδίο της  πρόληψης όσο και της έγκαιρης αντιμετώπισης πυρκαγιών τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερη  έμφαση δίνεται σε μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης της προστασίας των ζωνών, όπου κατοικημένες περιοχές γειτνιάζουν με δάσος.

Στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζεται πως μπορεί να υπάρχουν αστοχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν αλλά αυτό που σημειώνεται είναι πως δεν πρέπει να μηδενιστεί η προσπάθεια που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα γίνει και συνεδρίαση στη Βουλή για το θέμα και ήδη είναι σε εξέλιξη μία συζήτηση για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν.

Σήμερα  ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών στην Πεντέλη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων (Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα, Ραφήνας - Πικερμίου). Στη σύσκεψη θα αξιολογηθούν τα ευρήματα των αυτοψιών που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα σε κτίρια και υποδομές καθώς και οι δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικότερα για τα σπίτια- τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν και να ξαναχτιστούν ή να επισκευαστούν- ολοκληρώνεται από τους μηχανικούς η ανάλογη μελέτη. Με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί η  στεγαστική συνδρομή  αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.  Χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ., με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν).

Να σημειωθεί εδώ πως συνολικά σε εννέα Δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 277 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 242 σε κατοικίες, 28 σε αποθήκες, 3 σε δημόσια κτίρια και 4 σε επαγγελματικούς χώρους. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 55 κατοικίες κρίθηκαν κατεδαφιστέες («κόκκινες») και 91 προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»). Επίσης, 96 κατοικίες χαρακτηρίζονται - μετά και τη διενέργεια των αυτοψιών - ως κατάλληλες για χρήση («πράσινες») με κάποιες - ενδεχομένως - ελαφριές ζημιές.

Κατά τη δεύτερη φάση, οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών. Όσον αφορά το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της περιφέρειας Αττικής έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, 31 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι και αυστηρά χρονοδιαγράμματα προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στα όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί ή θα ανακοινωθούν. Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται μεταξύ άλλων :

  • Να συζητηθούν αναλυτικά τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων
  • Να αναλυθούν τα δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις (π.χ. ποιες είναι αγροτικές, ποιες δασικές)
  • Να γίνει  αναφορά στο πως προχώρησε το μέτρο για τον καθορισμό των οικοπέδων (που εφαρμόστηκε φέτος για πρώτη φορά).
  • Να τεθούν επί τάπητος οι  δράσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης
  • Να αναλυθεί και η πορεία των έργων σε δομές και υποδομές.

Έμφαση στην πρόληψη

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τα βέλη προς την πλευρά  της κυβέρνησης για τους χειρισμούς που έγιναν.  Ζητούν δε συγκεκριμένες  απαντήσεις στο ερώτημα  πως μια φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα κατάφερε να μπει μέσα στον αστικό ιστό και να φτάσει μέχρι τα Βριλήσσια.

Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση θέλουν να ρίξουν το βάρος στην επόμενη μέρα και εστιάζουν ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης με αξιοποίηση και  των νέων τεχνολογιών (π.χ. drones). Παράλληλα μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ στόχος είναι να προχωρήσει με ταχύτητα το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας.

Αυτό που σημειώνεται από το αρμόδιο υπουργείο  είναι πως προχωρά η προμήθεια επτά νέων αεροσκαφών Canadair και  βάση τον σχεδιασμό η  παραλαβή θα αρχίσει από το 2026 και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030. Παράλληλα σε αυτά θα προστεθούν 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, μετεωρολογικοί σταθμοί, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, 100 drones κ.α

φωτιάΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραφωτιά Βαρνάβακυβέρνησηφωτιά τώρααντιπολίτευση