Πολιτική|20.08.2024 19:43

Μητσοτάκης για φωτιά στην Αττική: «Ξέφυγε, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι»

Κώστας Ασημακόπουλος

Για την φωτιά στην Αττική μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πεντέλη σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «έχουμε αντιμετωπίσει 4.000 πυρκαγιές αλλά η φωτιά αυτή ξέφυγε» και στη συνέχεια υπογράμμισε πως «είμαστε εδώ να συζητήσουμε την αποκατάσταση και κάλυψη ζημιών».

«Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα»

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να τρέξει γρήγορα για την αποκατάσταση των πληγέντων αλλά και για τα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα αναδάσωσης ενώ τόνισε πως «κάθε χαμένη περιουσία είναι και μία τραγωδία». «Θα βοηθήσουμε να πατήσουν στα πόδια τους», τόνισε αναφερόμενος στους πληγέντες.

«Να αλλάξει η ψυχολογία του κόσμου στην Πεντέλη»

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως «πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά έργα στα ρέματα, ειδικά σε Πεντέλη Βριλήσσια Χαλάνδρι». Ειδικά για την Πεντέλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως πρέπει να γίνουν γρήγορα τα πράγματα ώστε να αλλάξουν και την ψυχολογία του κόσμου.

«Ειδικά το Αστεροσκοπείο, η περιοχή της Μονής και του κλειστού γυμναστηρίου Πεντέλης είναι προτεραιότητα. Να γίνει άμεσα η αναδάσωση σε αυτά τα σημεία».

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι»

«Έχουμε κάνει βήματα προόδου αλλά δε μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν κάτι δεν πήγε καλά. Οι παρεμβάσεις αντιΝΕρο δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ και χρειάζεται να συνεχιστούν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι πρέπει αν δοθεί προτεραιότητα στα δάση που είναι κοντά σε αστικές περιοχές.

«Επιτυχία και κατάκτηση οι καθαρισμοί οικοπέδων»

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στους καθαρισμούς οικοπέδων χαρακτηρίζοντας το μέτρο της υποχρεοτικότητας «επιτυχια και κατάκτηση».

«Ο καθένας πρέπει να κάνει το δικό του έργο και αυτό φάνηκε από τα στοιχεία που μας παρουσιάστηκαν. Τα κάναμε όλα τέλεια; Προφανώς όχι. αλλά πρέπει να στηρίξουμε το πρόγραμμα των καθαρισμών», ανέφερε και τόνισε ότι το ζήτημα δεν είναι το πρόστιμο αλλά να γίνουμε καλύτεροι.

Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει - Θα βοηθήσουμε κι άλλο του δήμους»

«Η τεχνολογία μας έχει βοηθήσει πολύ. Η ταχύτητα έχει ανέβει και θα συνεχίσουμε το δόγμα της έμφορτης επιτήρησης (φορτωμένα με νερό αεροπλάνα )» δήλωσε και αναφερόμενος στα βήματα προόδου τόνισε πως «προσβλέπουμε πολλά και από την καλύτερη οργάνωση των Δήμων. Θα δώσουμε και άλλη βοήθεια στους δήμους για τα προβλήματα της εκτός σχεδίου δόμηση».

«Έχουμε Τοξικότητα και πόλωση από την αντιπολίτευση αλλά οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Εμείς προχωράμε μπροστά», σημείωσε.

Το σχέδιο 10 σημείων για την Αττική

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έγινε γνωστό το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στην Αττική μετά τη μεγάλη φωτιά.

  1. Άμεσα ξεκίνησαν καθαρισμοί στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του υπουργείου Εσωτερικών προς τους πυρόπληκτους δήμους όλων των δημόσιων χώρων (πάρκα, άλση, δρόμοι, πεζόδρομοι) εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά.
  2. Από σήμερα, Τρίτη (20/8) είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
  3. Το υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τους δήμους θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες έως το τέλος Αυγούστου του ειδικού προγράμματος «πρασινίζω τον κήπο μου - πρασινίζω την Πεντέλη» για τον άμεσο καθαρισμό και την ανάπλαση των ιδιωτικών κήπων που έχουν καεί, με fast track διαδικασίες σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες.
  4. Η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής.
  5. Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορεα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.
  6. Υλοποιούνται και θα παρουσιαστούν τις προσεχείς εβδομάδες ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκ. στρεμμάτων με στόχο από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρυθμισης.
  7. Εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκ. Στρεμμάτων.
  8. Εκπονούνται για πρώτη φορά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης Κ. Δοξιάδης που ενσωματώνουν ειδικές προβλέψεις για την προστασία των οικιστικών ζωνών που γειτνιάζουν με δάση από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης και των πυρκαγιών.
  9. Συνολικά διατίθενται πέραν των 2,1 δις ευρώ για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικης προστασίας και περίπου 1 δις ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την προστασια και διαχειριση των δασών μας.
  10. Ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου, αναβαθμίζεται και ενισχύεται με πρόσθετα εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων, η πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων.

Αποδοκιμασίες σε Μητσοτάκη κατά την άφιξη

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν φορείς και οργανώσεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πεντέλη, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αλληλέγγυοι και τοπικοί φορείς καθώς και πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι έδωσαν το παρών στην κινητοποίηση, έξω από το το παλαιό δημαρχείο, ενώ διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί ετοιμοπόλεμες απέναντι τους, με την αστυνομία να μην αφήνει τον κόσμο να προσεγγίσει.

Κυριάκος Μητσοτάκηςφωτιάειδήσεις τώραπυρκαγιάΑττική