Πολιτική|21.08.2024 07:04

Κυβέρνηση: Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα - Οι δύσκολες «μάχες» και η προσπάθεια για θετική ατζέντα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το στοίχημα για την κυβέρνηση σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι να προχωρήσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα το σχέδιο που ανακοινώθηκε για την στήριξη των πολιτών στις πληγείσες από την φωτιά περιοχές.

Παράλληλα όμως δύσκολες μάχες είναι μπροστά κυρίως σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που τους «ροκανίζει» η ακρίβεια.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι πολίτες περιμένουν  να τρέξουν μία σειρά αλλαγών σε κρίσιμους τομείς και να αντιμετωπιστούν παθογένειες χρόνων. Αυτό που θέλουν να δείξουν επομένως είναι πως δεν υπάρχει «κόπωση», καθώς χτύπησε.. καμπανάκι από το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Τα υψηλά ποσοστά αποχής στις κάλπες αλλά και οι γαλάζιες γκρίνιες που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα για συγκεκριμένα θέματα έχουν δείξει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Το επόμενο άλλωστε διάστημα θα χρειαστεί να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις από το κυβερνών κόμμα. Για παράδειγμα ένα θέμα που αναμένεται να κλειδώσει μέχρι το τέλος του χρόνου είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας,  καθώς η ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει το 2025. Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν γαλάζιοι βουλευτές, που  έχουν ταχθεί υπέρ της επιλογής ενός προσώπου που να σηματοδοτεί μια επιστροφή στις «ρίζες» του κόμματος.  Ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και μένει να φανεί ποια απόφαση θα πάρει τελικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης από το Μαξίμου  θέλουν να ανοίξουν τη νέα χρονιά και το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που μεταξύ άλλων θα αφορά και το άρθρο 16 για τα πανεπιστήμια. Ωστόσο γνωρίζουν καλά πως αυτό είναι ένα θέμα που απαιτούνται  ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία πάντως από την κυβέρνηση θέλουν να πετύχουν μια φυγή προς τα εμπρός, με το βάρος να πέφτει στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Παράλληλα στόχος είναι μια σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων να πάρουν το δρόμο για την Βουλή μέσα στο φθινόπωρο και ενδεικτικά αναφέρεται πως  έρχεται μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο με ευνοϊκές διατάξεις (π.χ. για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων)

Όπως έχει ήδη αναφέρει το ethnos.gr το πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει για το 2025  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και νέα αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού. Να σημειωθεί εδώ πως οι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα δουν μια έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του έτους, με το ποσό που θα διατεθεί να αγγίζει τα 300 εκατομμυρια ευρώ. 

Ειδική αναφορά θα κάνει ο πρωθυπουργός στο στεγαστικό και από την κυβέρνηση θέλουν να «τρέξουν» μια σειρά προγραμμάτων (π.χ. ένα δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», «Κοινωνική Αντιπαροχή»). Στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν και για την αντιμετώπιση του δημογραφικού με ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη των νέων ζευγαριών και την περαιτέρω ενίσχυση των τριτέκνων οικογενειών.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως οι πολίτες εστιάζουν  σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό η περαιτέρω ενίσχυση  του ΕΣΥ αλλά και η υλοποίηση μέτρων όπως το ψηφιακό σχολείο από το Σεπτέμβριο αποτελούν κρίσιμα στοιχήματα.

Να σημειωθεί πως πριν από την ΔΕΘ θα προηγηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς. Παράλληλα κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν δώσει… ραντεβού το Σεπτέμβριο στη Βουλή, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών αλλά και ευρύτερα οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Το πακέτο για τις πυρόπληκτες περιοχές

Σχέδιο 10 σημείων για την επόμενη μέρα στην Αττική παρουσιάστηκε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συναρμόδιους υπουργούς, την περιφέρεια και τους δήμους των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά. Να σημειωθεί πως από χθες άνοιξε  η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων πρώτης αρωγής από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Συνολικά έχουν γίνει 312 αυτοψίες σε κτίρια εκ των οποίων οι 264 σε κατοικίες, οι 39 σε αποθήκες, οι τρεις σε δημόσια κτίρια και οι έξι σε επαγγελματικούς χώρους. Από τις 264 κατοικίες οι 110 είναι κατάλληλες για χρήση («πράσινες»), οι 97 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση («κίτρινες») και οι  57 ακατάλληλες για χρήση – κατεδαφιστές («κόκκινες») .

Από την κυβέρνηση στέκονται και σε ένα ακόμα στοιχείο, θέλοντας να δείξουν την σημασία που έχουν μέτρα. όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων. Ειδικότερα σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε οκτώ στις δέκα κατοικίες που κρίθηκαν ακατάλληλες  προς χρήση δεν είχαν δηλωθεί ως καθαρισμένες.

Ιδιαίτερη έμφαση για την επόμενη μέρα θα δοθεί σε μέτρα αποκατάστασης τον πληγεισών περιοχών αλλά και υλοποίησης έργων για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η κυβέρνηση αναθέτει στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες την εκπόνηση και παρουσίαση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ειδικού σχεδίου για την αντιπυρική προστασια και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής. Ταυτόχρονα, συμβασιοποιούνται ήδη με πόρους του ΤΑΑ και φορέα υλοποίησης το ΤΑΙΠΕΔ και τις δασικές υπηρεσίες, αναδασώσεις σε 58.340 στρέμματα στην Αττική μέσω του προγράμματος Antinero.

Με βάση τον  σχεδιασμό τις προσεχείς εβδομάδες θα παρουσιαστούν ολοκληρωμένες διαχειριστικές μελέτες για όλα τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής, συνολικής επιφάνειας 1,4 εκατ. στρεμμάτων. Στόχος είναι από την επόμενη αντιπυρική περίοδο να οριστούν δασικοί συνεταιρισμοί ως διαχειριστές των δασών στο πλαίσιο της δασικής Μεταρρύθμισης. Παράλληλα εκπονούνται αντιπυρικές μελέτες για όλη τη χώρα συνολικής επιφάνειας 42 εκατ. στρεμμάτων.

Αττικήκυβέρνησηειδήσεις τώραφωτιάφωτιά ΒαρνάβαΚυριάκος Μητσοτάκης