ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι εναντίον όλων… μέχρι το τελικό ξεκαθάρισμα
Newsroom«Όλοι εναντίον όλων». Μόνο έτσι μπορεί να αποτυπωθούν τα όσα έλαβαν χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία σύγκρουση άνευ προηγουμένου, λίγο πριν το τελικό ξεκαθάρισμα.
Οι τροχιοδεικτικές βολές των προηγούμενων ημερών έγιναν πραγματικά πυρά με τον Παύλο Πολάκη να σηκώνει πρώτος το όπλο και να «πυροβολεί» τον Στέφανο Κασσελάκη, αμφισβητώντας τη δυνατότητα της ηγεσίας να δώσει εναλλακτική απέναντι στη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα, ο κ. Πολάκης, σε μια κίνηση που – όπως είχε αναδείξει το ethnos.gr – είχε προαναγγελθεί από το βράδυ της Τετάρτης δήλωσε «παρών» στη διεκδίκηση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγα λεπτά αργότερα τα οκτώ μέλη της ΠΓ που πρόσκεινται στους «87» και έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα (Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και η Ελένη Συμεωνίδου) με ένα κείμενο – κατάπέλτη, εξέφρασαν τις διαφωνίες τους τόσο για την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για τα κομματικά ΜΜΕ, όσο και για άλλες πολιτικές επιλογές, όπως η προσπάθεια να μπει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δια της παραίτησης του Όθωνα Ηλιόπουλου και καταγγέλλοντας «δολοφονίες χαρακτήρων» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Η αντίδραση Κασσελάκη
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν, πάντως, ο τρόπος που επέλεξε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος από τη μία δεν σήκωσε το γάντι στον Παύλο Πολάκη ενώ από την άλλη επιτέθηκε με δριμύτητα κατά των 8, αναρωτώμενος αν ανήκουν πραγματικά στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν εξυπηρετούν κάποιο σχέδιο, «διαπλεκόμενης Κεντροαριστεράς», όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τα 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αν θέλουν αλλαγή ηγεσίας, να βρουν υποψήφιο και να πάνε σε νέα εκλογική αναμέτρηση.
Τα όσα έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου καταδεικνύουν το τεράστιο πολιτικό, υφολογικό και ψυχολογικό χάσμα ανάμεσα στις τρεις πλευρές. Ένα χάσμα που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθεί. Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, τις επόμενες εβδομάδες αναπόφευκτα ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί στο τελικό ξεκαθάρισμα. Ο τρόπος που αυτό θα γίνει θα καθοριστεί από τις κινήσεις των τριών αντιμαχόμενων πλευρών.
Πώς θα κινηθούν οι 3 πλευρές
Ο Σ. Κασσελάκης δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα από την προοπτική μιας ευθείας σύγκρουσης με τον Παύλο Πολάκη. «Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα» αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση την ώρα που δείχνει πρόθυμος να εξετάσει σοβαρά τις καταγγελίες του βουλευτή Χανίων για την επίσης βουλευτή του κόμματος, Αθηνά Λινού. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μην επιθυμεί με τίποτα να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Πολάκη σε μια εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο ίδιος έχει δημόσια αναγνωρίσει τη συνεισφορά του Κρητικού βουλευτή στην εκλογή του το φθινόπωρο του 2022. Παράλληλα, γνωρίζει ότι ο Παύλος Πολάκης διαθέτει δυνατότητα κινητοποίησης ψηφοφόρων στη βάση του κόμματος, δυνατότητα που δεν είναι πλέον βέβαιο ότι διαθέτει ο Σ. Κασσελάκης. Ο τρόπος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κατευνάσει τον Παύλο Πολάκη παραμένει ερώτημα, με πολλούς, πάντως, να κάνουν λόγο για πιθανότητα θέσπισης θέσης Αντιπροέδρου του κόμματος και συμφωνία των δύο ανδρών για κατάληψή της από τον κ. Πολάκη με παράλληλη εκπαραθύρωση από το κόμμα των «87».
Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον τρόπο που θα κινηθεί, πλέον, ο Παύλος Πολάκης. Από τη μία, στη χθεσινή του τοποθέτηση έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Από την άλλη η διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι τόσο απλή για έναν πολιτικό που όσους πιστούς «ακόλουθους» και αν διαθέτει άλλους τόσους πολέμιους έχει.
Στη δυσκολότερη θέση βρίσκονται οι «87» καθώς αφενός ο Στέφανος Κασσελάκης τους έδειξε ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου, αφετέρου οι ίδιοι δεν δείχνουν να χωράνε σε ένα κόμμα με τα χαρακτηριστικά που παίρνει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απουσία, ωστόσο, προσώπου που θα ηγηθεί τις προσπάθειας αμφισβήτησης της ηγεσίας δυσκολεύει τις κινήσεις τους ενώ η παρατεταμένη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα δεν τους επιτρέπει ουσιαστικά να σηκώσουν το γάντι στον κ. Κασσελάκη και να θέσουν ζήτημα εκλογής νέας ηγεσίας από τη βάση του κόμματος.
- Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
- Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
- Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
- Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης