Πολιτική|24.08.2024 07:19

ΣΥΡΙΖΑ: Κυριαρχεί η εσωστρέφεια - Οι εχθροπραξίες και τα σενάρια για αντιπροεδρία στον Πολάκη

Νίκος Σβέρκος

Με τους χειρότερους οιωνούς για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται ο Αύγουστος, καθώς οι εχθροπραξίες στο εσωτερικό του λαμβάνουν πρωτοφανείς διαστάσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης προχωρά σε μονομέτωπο κατά των «87» κατηγορώντας τους πως εξυπηρετούν τη διαπλοκή και ωθώντας τους στην πόρτα εξόδου της Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος του κόμματός ωστόσο προσπαθεί να εξευμενίσει τον Παύλο Πολάκη υπό τον φόβο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Μονομέτωπος Κασσελάκη κατά των «87»

Η εκτίμηση πως «ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει περισσότερη εσωστρέφεια απ’ όση μπορεί να καταναλώσει το ακροατήριό του», επιβεβαιώνεται απόλυτα τα τελευταία 24ωρα. Λίγες βδομάδες πριν το καταστατικό συνέδριο βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανελέητη μάχη ανάμεσα στα τρία στρατόπεδα του κόμματος, με τις ισορροπίες να είναι ευαίσθητες και το μέλλον του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ να προδιαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει επιλέξει να επιτίθεται αποκλειστικά και μόνον στους «87», για τους οποίους επιφυλάσσει σε κάθε ανάρτησή του και από μια βαριά κατηγορία ή υπόνοια. Τα τελευταία 24ωρα τους έχει καταλογίσει πως δίνουν «ανάσες στο καθεστώς Μητσοτάκη», πως δεν επιθυμούν να αναδειχθεί βουλευτής, πως εργαλειοποιούν τους απλήρωτους εργαζόμενους των κομματικών ΜΜΕ, πως δεν συνεισφέρουν για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων στο κόμμα, πως ήταν «εξαφανισμένα στην πύρινη καταστροφή» και πως «θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει».

Η πιο βαριά μομφή όμως αφορά τις προθέσεις τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης με ανάρτησή του κατηγόρησε τους «87» πως υπηρετούν «ένα οργανωμένο σχέδιο», που συνίσταται στον «καθημερινό εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο, ώστε να μη μείνει κανείς» και τελικά «ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη “Κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη Διαπλοκή».

Με την τελευταία επισήμανσή του ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο χαρακτηρίζει τους «87» επί της ουσίας «όργανα της διαπλοκής», αλλά εμμέσως θέτει στο ίδιο απαξιωτικό πλαίσιο και τον Αλέξη Τσίπρα ή όποιο πρόσωπο ηγηθεί ενός νέου σχήματος. Υπενθυμίζεται πως σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις για την ηγεσία μιας ενιαίας «Κεντροαριστεράς», ο πρώην πρωθυπουργός συγκέντρωνε περισσότερες θετικές απαντήσεις από τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερβολική ανοχή απέναντι στον Πολάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης στις τελευταίες του παρεμβάσεις κάλεσε τους «87» να επιλέξουν υποψήφιο πρόεδρο, ο οποίος και να αναμετρηθεί μαζί του. Ειδάλλως, όπως εμμέσως πλην σαφώς εννόησε, θα πρέπει να επιλέξουν είτε να πάψουν να τον αμφισβητούν είτε να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, όμως, δείχνει αξιοσημείωτη ανοχή στον Παύλο Πολάκη ακόμα και αφότου ο βουλευτής Χανίων προχώρησε σε ανοικτή αμφισβήτηση της ηγεσίας του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως ο Κρητικός βουλευτής «μίλησε σε πολιτική βάση» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Πρόκειται για την τοποθέτησή κατά την οποία ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε ευθέως την ικανότητα του Στέφανου Κασσελάκη να παράξει μια «σαφή, ξεκάθαρη και συγκεκριμένη πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ δήλωσε παρών στις εξελίξεις λέγοντας πως από τη μεριά του θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί γι αυτό. Ο Στέφανος Κασσελάκης προσέγγισε μάλιστα έτι περαιτέρω τον βουλευτή Χανίων αναγνωρίζοντας ουσιαστικά πως υπάρχει βάση στις κατηγορίες του Παύλου Πολάκη κατά της Αθηνάς Λινού, απομακρυνόμενος από την θέση που είχε διατυπώσει προ εβδομάδων η εκπρόσωπος Τύπου, η οποία είχε πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά την κοινωνική προσφορά της Αθηνάς Λινού. Ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε μάλιστα πως θα αποφασίσει για το θέμα όταν θα έχει στη διάθεσή του όλα τα σχετικά στοιχεία, προκαλώντας ένα ακόμα πλήγμα στις σχέσεις του με μετριοπαθή στελέχη του κόμματος.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Η επιθετικότητα του Στέφανου Κασσελάκη προς τους «87» και η ανοχή άνευ ορίων στον Παύλο Πολάκη δίνουν τροφή για τα σενάρια της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Το βέβαιο είναι πως το προσεχές συνέδριο του κόμματος δεν θα αφορά ουσιαστικά το καταστατικό του και την δομή του, αλλά την ίδια την σύσταση και την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αφενός, εμφανίζεται διατεθειμένος να παίξει όλα τα χαρτιά του απέναντι στους «87», απειλώντας εμμέσως ακόμα και με αποχώρηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις. Σε ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα» ανέφερε στην τελευταία του ανάρτηση, στην οποία έβαλε κατά των «87» κατηγορώντας τους των εξευτελίζουν σκόπιμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανής στόχος του είναι να συσπειρώσει το ακροατήριό του, ενόσω ο ίδιος λεει σαφώς πως δεν χωρούν στο ίδιο κόμμα και ο ίδιος και οι «87».

Υπάρχει όμως και το ερώτημα τι θα πράξει ο Στέφανος Κασσελάκης με την περίπτωση του Παύλου Πολάκη. Οι βολές που εκτοξεύει ο Κρητικός βουλευτής κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες πως θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, εξέλιξη που θα αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την βάση που υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αποχώρηση των «87» μοιάζει με ιδανικό σενάριο για τον Στέφανο Κασσελάκη, εξ ου και οι παρεμβάσεις του είναι τόσο επιθετικές απέναντί τους. Προκειμένου να επέλθει ισορροπία στο διάστημα μετά το καταστατικό συνέδριο, δεν αποκλείεται ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ακόμα και την αντιπροεδρία του κόμματος στον Παύλο Πολάκη. Εάν μάλιστα οι «87» παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το καταστατικό συνέδριο, τότε η προσφορά για αντιπροεδρία στον Πολάκη θα τους σπρώξει στην έξοδο, εξέλιξη που επιδιώκουν τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Κρητικός βουλευτής.

Όλα αυτά, πάντως θα κριθούν και από τις διαθέσεις τόσο των «87« όσο και του Παύλου Πολάκη. Παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο εάν οι πρώτοι θα ανταποκριθούν στην πρόκληση του Στέφανου Κασσελάκη να βρουν έναν υποψήφιο να αναμετρηθεί μαζί τους. Και μοιάζει αδύνατον ο δεύτερος να κάνει μια ακόμα αναδίπλωση και να «μαζέψει» όσα έχει καταλογίσει στους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Ο ελέφαντας των οικονομικών στο δωμάτιο

Όλα αυτά εκτυλίσσονται την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διέρχεται μια ακόμα πολύ σοβαρή κρίση, αυτή που αφορά τα οικονομικά του με επικεντρο την λειτουργία των μέσων ενημέρωσής του (Αυγή, Στο Κόκκινο). Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών απέδειξαν πως η απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της Αυγής δεν αρκούσε για την οικονομική εξυγίανση τους, καθώς και ότι ήταν φρούδες οι ελπίδες που έσπειρε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν θα χρειαστούν απομακρύνσεις εργαζομένων προκειμένου να διατηρηθούν σε λειτουργία.
Η Πολιτική Γραμματεία κατέληξε την Πέμπτη σε μια απόφαση, που οι γνωρίζοντες θεωρούν προσωρινή. Αποφασίστηκε τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να δανειοδοτήσουν τα μέσα, καθώς και να εκδοθεί με ευθύνη της διοίκηση ομολογιακό δάνειο με στόχο την αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους των δύο μέσων. Παράλληλα αποφασίστηκε να μην υπάρξουν απολύσεις, παρά να εκδοθεί ένα πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων, χωρίς όμως οι λεπτομέρειες να αποσαφηνιστούν, καθώς και να υπάρξει σχέδιο για την προσέλκυση διαφημίσεων και συνδρομητών.

Στελέχη που έχουν άμεση γνώση των εξελίξεων, υποστηρίζουν ότι αυτές οι λύσεις δεν εξασφαλίζουν γρήγορα την οικονομική επιβίωση των μέσων, και πως απλώς το ζήτημα μετατίθεται για μετά τον Οκτώβριο, όταν και είναι προγραμματισμένο το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα των οικονομικών, πάντως αποτέλεσε ακόμα ένα σημείο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τους «87», με τους τελευταίους να ζητούν να δημοσιοποιηθούν οικονομικά στοιχεία του κόμματος και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά μέσω του περιβάλλοντός του με δημοσιοποίηση όσων στελεχών δανειοδότησαν τα μέσα και επιτιθέμενος κατά των «87» πως δεν προσέφεραν τον οβολό τους για το σκοπό αυτό.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης