Πολιτική|25.08.2024 07:14

Ποια θέματα πρώτης γραμμής θα «ανοίξει» μετά την ΔΕΘ η κυβέρνηση - Το μήνυμα στους υπουργούς

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μπαράζ συσκέψεων θα πραγματοποιηθεί από αύριο στην κυβέρνηση για να κλειδώσουν οι βασικοί άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την χρονική συγκυρία εκεί στρέφεται η προσοχή του Μαξίμου, καθώς στόχος είναι από την Θεσσαλονίκη να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης.

Ωστόσο μετά την ΔΕΘ θα ανοίξει σταδιακά η συζήτηση για μια σειρά θεμάτων πρώτης γραμμής. Μάλιστα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν πρόκειται να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση έως τις επόμενες κάλπες.

Ποια θέματα θα «ανοίξουν» μετά την ΔΕΘ

Ειδικότερα με βάση τον σχεδιασμό μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να αποσαφηνιστεί ποιο πρόσωπο θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας (η σχετική ψηφοφορία θα γίνει στη Βουλή το 2025). Να σημειωθεί εδώ πως πριν από τις ευρωεκλογές το βασικό σενάριο προέβλεπε την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ωστόσο μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου υπήρξαν βουλευτές της Ν.Δ, που τόνισαν την ανάγκη για επιστροφή στις… ρίζες. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών τοποθετήθηκαν ακόμα και δημοσίως υπέρ της επιλογής ενός προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που να έχει πολιτική διαδρομή συνδεδεμένη με τη Νέα Δημοκρατία.

Στο Μαξίμου είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να υπάρξουν «γαλάζιοι» βουλευτές, που θα καταψηφίσουν την πρόταση του κόμματος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως το βασικό σενάριο προβλέπει επιλογή ενός υποψηφίου που να μπορεί να «μιλήσει» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και σε παραδοσιακούς ψηφοφόρους.

Βέβαια υπάρχει και ένα κομμάτι στο εσωτερικό της κυβέρνησης που τονίζει την ανάγκη να μην κοπούν οι γέφυρες επικοινωνίας με τον κεντρώο χώρο. Και θα προτιμούσαν να υπάρξει μια υποψηφιότητα που να «μιλά» σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και να στέλνει μήνυμα πως τα πολιτικά ανοίγματα θα συνεχιστούν. Πάντως από την κυβέρνηση θέλουν σε αυτή την χρονική συγκυρία να κλείσουν τη σχετική συζήτηση, καθώς θεωρούν πως είναι νωρίς για τις σχετικές ανακοινώσεις.

Ένα άλλο θέμα που αναμένεται να ανοίξει μέσα στο 2025 είναι αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση σκοπεύουν να βάλουν στο τραπέζι της συζήτησης την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμια. Πρόκειται άλλωστε για ένα θέμα που ενδιαφέρει ένα κοινό στο οποίο κοιτά η Νέα Δημοκρατία και οι «γαλάζιοι» εκτιμούν πως μπορούν να πιέσουν πολιτικά άλλα κόμματα.

Επίσης θα ανοίξει η συζήτηση για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, με βάση το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε στις ευρωεκλογές. Να σημειωθεί βέβαια εδώ πως για να προχωρήσουν ανάλογες αλλαγές απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και επομένως σε μία σειρά θεμάτων αιχμής μένει να φανεί πως θα τοποθετηθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα μηνύματα στους υπουργούς

«Όλοι κρίνονται και αξιολογούνται» είναι το μήνυμα που επανειλημμένα έχει εκπέμψει το Μαξίμου προς τα κυβερνητικά στελέχη. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς αλλά προτιμά να προχωρά σε στοχευμένες αλλαγές. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στον ανασχηματισμό που έγινε μετά τις ευρωεκλογές.

Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο μία χειρουργικού τύπου παρέμβαση στο υπουργικό συμβούλιο, με περιορισμένης έκτασης αλλαγές. Σε αυτή την χρονική συγκυρία πάντως το μήνυμα στους υπουργούς είναι να επιταχύνουν την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων και ένα μπαράζ νομοσχεδίων αναμένεται να πάρει τον δρόμο για την Βουλή μέσα στο φθινόπωρο.

Οι φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις

Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναμένουν με ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς θα φανεί αν το κυβερνών κόμμα παραμένει κοντά στο ποσοστό των ευρωεκλογών ή υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή. Παράλληλα θα φανεί και πως διαμορφώνονται τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΚατερίνα ΣακελλαροπούλουκυβέρνησηΝέα ΔημοκρατίαΔιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκηςειδήσεις τώρα