Πολιτική|25.08.2024 07:48

Βουλή: Ξεκινούν οι εργασίες με… Τσαπανίδου, φωτιές και νομοσχέδια

Αλέξανδρος Διαμάντης

Με την… ορκωμοσία της Πόπης Τσαπανίδου, μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, ξεκινά τις εργασίες της την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή. Στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλεια η πρώην εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επί Αλέξη Τσίπρα, θα ανακοινωθεί ότι καταλαμβάνει τη έδρα ως βουλευτής Επικρατείας, ως πρώτη επιλαχούσα.

Εφόσον δεν έχουν προηγηθεί άλλες εσωκομματικές εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να έχει 35 βουλευτές, μόλις 4 περισσότερους από το ΠΑΣΟΚ.

Το κλίμα, όμως, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μυρίζει μπαρούτι, την στιγμή που και στην κυβέρνηση βρίσκονται σε ανάμενα κάρβουνα. Συγκεκριμένα, εκκρεμεί η διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για την πρόσφατη πυρκαγιά στην Αττική, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Έρχεται αντιπαράθεση για την φωτιά της Αττικής

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής περιμένουν στη… γωνία τον πρωθυπουργό για την πυρκαγιά που έφτασε μέχρι τον αστικό ιστό της Αθήνας.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, αν και σχετικά καθυστερημένα, καθώς στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι υπήρξε… κωλυσιεργία εκ μέρους του, ώστε το ζήτημα να φύγει από την επικαιρότητα.

«Μίνι ασφαλιστικό» και ψηφιακός ανασχηματισμός η απάντηση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση, πάντως, θα επιχειρήσει να ξεφύγει από τον σκόπελο, μέσω των νομοσχεδίων που βρίσκονται στον προθάλαμο του Κοινοβούλιο. Όπως για παράδειγμα, το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- αυξήσεις στις συντάξεις, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ελαφρύνσεις στις παρακρατήσεις και άλλες σημαντικές διατάξεις. Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» τα νέα μέτρα, αλλά πολλά απ’ αυτά θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια θα πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή.

Νωρίτερα θα έχει εγκριθεί από την Ολομέλεια η κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη Βουλή και περιλαμβάνει την υλοποίηση ενός πλάνου δράσης που θα βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τους. Επίσης, αναμένεται να νομοθετηθεί η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου για πάνω από 600 συναλλαγές και η αντικατάσταση του από το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής. Ταυτόχρονα το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει μέτρα για επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και ενίσχυση της εντοπιότητας σε ορεινές - νησιωτικές περιοχές, αυξήσεις των προστίμων για καταπατήσεις κοινόχρηστων περιοχών και παροχή κινήτρων - ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα, στο σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ιδιωτών προς δήμους και περιφέρειες με έως 60 δόσεις και διαγραφή προσαυξήσεων από 75% έως 95%.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Επιπροσθέτως ήδη σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη», ενώ προωθούνται ρυθμίσεις από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης μέχρι το 2025, την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων και την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων.

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΠΑΣΟΚΠόπη Τσαπανίδουφωτιέςειδήσεις τώρα