Πολιτική|27.08.2024 06:55

Στην κινούμενη άμμο των social media ο ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ ενώ τα στρατόπεδα αναδιατάσσονται

Νίκος Σβέρκος

Στον ιστό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη των εκατέρωθεν ομάδων να αλληλοκατηγορούνται για την τοξικότητα που επικρατεί. Συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά της αμφισβήτησης Κασσελάκη και της αντικατάστασης του Όθωνα Ηλιόπουλου, ενώ την εμφανίστηκε και νέα ομάδα εντός του ΣΥΡΙΖΑ ονόματι «Κίνημα Μελών». 

Ο Κασσελάκης αναγκάστηκε να αποκηρύξει ορισμένα τρολ 

Η «παιδική ασθένεια» των social media έχει καταβάλει τον κομματικό οργανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα συμπτώματά της να ξεπερνούν και τις χειρότερες φάσεις της πρόσφατης ιστορίας του. Εχτές σημαίνοντα στελέχη των «87» πέρασαν στην αντεπίθεση για τα όσα τους καταλογίζουν ανώνυμοι και επώνυμοι λογαριασμοί, βάλλοντας ουσιαστικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Η μεν Κατερίνα Νοτοπούλου κατήγγειλε πως τις τελευταίες ώρες δέχτηκε «καταιγισμό υβριστικών, σεξιστικών και απειλητικών επιθέσεων» και πως δέχεται bullying «για τον τρόπο ομιλίας μου, απόρροια της δυσκολίας που αντιμετωπίζω χρόνια με την βαρηκοΐα μου». Σε συνέντευξή της (Action24) ξεκαθάρισε μάλιστα πως όσοι της επιτίθενται «είναι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, φυσικά». 

Η διάσταση που πήραν οι καταγγελίες της βουλεύτριας Θεσσαλονίκης, ανάγκασαν τον Στέφανο Κασσελάκη να παρέμβει διαδικτυακά για να διαπιστώσει πως «ο δημόσιος διάλογος για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει νοσηρός». Κάλεσε άπαντες «να κατευνάσουν τους τόνους και να μην τροφοδοτούν τα συστημικά ΜΜΕ», καταδίκασε «οποιοδήποτε bullying» και χωρίς να κατονομάζει την Κατερίνα Νοτοπούλου σημείωσε πως «δεν νοείται να στοχοποιούνται συμπολίτες μας για αναπηρία, για τη φυσική εμφάνισή τους, για τον προσανατολισμό τους, για την καταγωγή τους κοκ. Όσοι παραβιάζουν αυτές τις αξίες, που τις κρατώ ακράδαντα μέσα μου, δεν με εκπροσωπούν». 

Σύγκρουση Γεροβασίλη με Νίκο Μωραΐτη 

Λίγες ώρες αργότερα η Όλγα Γεροβασίλη απέστειλε εξώδικο στον Νίκο Μωραΐτη, που φέρεται να είναι εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη. Η αντιπρόεδρος της Βουλής στράφηκε κατά του στιχουρχού, για αναρτήσεις του που «επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως δήθεν ανάλγητη πολιτικό και κακόπιστα να αντιδιαστείλουν την παρουσία της κατά τους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου στην εκλογική της περιφέρεια, με την παρουσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο της πυρκαγιάς στην Αττική και με την συμβολή των βουλευτών για τη διάσωση της “Αυγής”». 

Ο Νίκος Μωραΐτης απάντησε με νέα ανάρτησή του πως «κακά τα ψέματα, ο μόνος στόχος της κυρίας Γεροβασίλη είναι να φοβηθώ και να σταματήσω τις αναρτήσεις» και επισήμανε πως δεν αποσύρει καμία ανάρτησή του

Τόσο η Όλγα Γεροβασίλη όσο και η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι από τα στελέχη των «87» που έχουν «βγει μπροστά» τους τελευταίους μήνες και έχουν σηκώσει αρκετό από το βάρος της κριτικής τόσο απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και τον Παύλο Πολάκη. Η τοξικότητα στο διαδίκτυο είναι άλλωστε ένα από τα κυρίαρχα σημεία στη σφοδρή κριτική που εξαπολύουν οι «87» κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τροφή για γύρους επιθέσεων δίνει συχνά πυκνά ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, που χρησιμοποίησε ενεργά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ημέρα που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος αναρτώντας συχνά πυκνά εμπρηστικές δηλώσεις κατά των αντιπάλων του. 

Όλοι περιμένουν μια ατάκα του Κασσελάκη για τον Τσίπρα 

Με το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολύ βαρύ λόγω των πρωτοφανών αντιπαραθέσεων, συνεδριάζει σήμερα στις 18:00 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος δεν έχει ακόμα διευκρινίσει εάν θα συμμετάσχει με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά.  

Η συνεδρίαση, η οποία ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένη λόγω της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, θα λάβει χώρα μια ημέρα πριν την αντικατάσταση του Όθωνα Ηλιόπουλου, που παραιτήθηκε προ εβδομάδων. Με δεδομένη την απόφαση της Ζωρζέττας Λάλη, που βρισκόταν στη λίστα του Επικρατείας πριν τον Στέφανο Κασσελάκη, να παραλάβει την έδρα εάν φτάσει η σειρά της, οι περισσότερες πιθανότητες συντείνουν πως νέα βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η Πόπη Τσαπανίδου

Ωστόσο αυτή η εξέλιξη διόλου ικανοποιεί τον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του, θεωρώντας πως η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην σφαίρα επιρροής του Αλέξη Τσίπρα. Οποιαδήποτε αιχμή, λοιπόν, αν αφήσει για το θέμα ο Στέφανος Κασσελάκης για το ζήτημα, προφανώς θα αποτελεί ακόμα μια επίθεση στον προκάτοχό του και πρώην πρωθυπουργό

Δεν πρέπει να θεωρείται άλλωστε τυχαία η αναφορά του βουλευτή Πέτρου Παππά, που τάχθηκε στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, σημειώνοντας πως κάποια στελέχη «ακολουθούν την προτροπή του Τσίπρα να αμφισβητήσουν την ηγεσία». 

Νέα εσωκομματική ομάδα 

Στο μεταξύ έκανε χτες την εμφάνισή της μια νέα εσωκομματική ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται «Κίνημα Μελών». Σε κείμενο που συνυπέγραψαν 870 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και 34 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αναφέρεται πως «στελέχη και ομάδες μέσα στο κόμμα μας που σε αγαστή συνεργασία με τη κομματική γραφειοκρατία ροκανίζουν μεθοδικά τόσο τον Πρόεδρο σ. Στέφανο Κασσελάκη όσο και το ίδιο το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». 

Η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να θέλει να λειτουργήσει ως τείχος προστασίας στον Στέφανο Κασσελάκη, αν και το κείμενο προσυπογράφουν και τα πέντε στελέχη (Θ. Οικονόμου, Μ. Χατζησάββας, Μ. Σαραντοπούλου, Λ. Μπεχράκης, Μ. Γιαπιτζής) που είχαν ψέξει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να διαγράψει τον Παύλο Πολάκη από την Κ.Ο. του κόμματος. Από το χθεσινό κείμενο συμπεραίνεται άλλωστε πως το «μέτωπό» του στήνεται απέναντι στους «87». 

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΌλγα ΓεροβασίληΚατερίνα Νοτοπούλουειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης