Πολιτική|28.08.2024 06:30

ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διάσπασης: Η συμμαχία Κασσελάκη με Παππά και οι σχεδιασμοί Φάμελλου και «87»

Νίκος Σβέρκος

Αντιμέτωπος με την πιο σφοδρή αμφισβήτηση από τη μέρα που ανέλαβε βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης , αφού η πρότασή του για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε οριακά περισσότερες ψήφους.  Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε στην συμμαχία του με το Νίκο Παππά ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ οι «87» στέλνουν μήνυμα πως ο Κασσελάκης είναι πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία στην Κ.Ο. Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε «αντάρτικο» και διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην εσωκομματική σκακιέρα.

Κασσελάκης: Θέλησε να φορέσει «στενό κορσέ» στην Κ.Ο

Η χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με την απαρχή ραγδαίων εξελίξεων στην Κουμουνδούρου. Ο Στέφανος Κασσελάκης από τα Χανιά όπου βρίσκεται για τις γαμήλιες εκδηλώσεις του, θέλησε να αιφνιδιάσει τους βουλευτές και το κόμμα του και πρότεινε στη διαδικτυακή εισήγησή του την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου και την ανάληψη της προεδρίας της Κ.Ο. από τον Νίκο Παππά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης με τις προτάσεις του για την ηγεσία της Κ.Ο. ουσιαστικά θέλησε να την θέσει υπό τον στενό του έλεγχο και να επισημοποίησει την εσωκομματική συμμαχία που θα τον υποστηρίξει το επόμενο διάστημα. Πρότεινε για το κορυφαίο αξίωμα του προέδρου της Κ.Ο. τον Νίκο Παππά, που ηγείται μιας ισχυρής εσωκομματικής ομάδας στον ΣΥΡΙΖΑ. Διατήρησε επίσης στις κρίσιμες θέσεις τους τα δύο πρόσωπα του στενού πυρήνα γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος, την Θεοδώρα Τζάκρη ως γραμματέα της Κ.Ο. και τον Θάνο Μωραΐτη ως διευθυντή της.

Παράλληλα απομάκρυνε από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τον Διονύση Καλαματιανό, ο οποίος είχε υπογράψει το κείμενο των «87», και τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο. Λόγω της πρότασης για «αναβάθμιση» του Νίκου Παππά, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε να αναλάβουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Νίνα Κασιμάτη, με τους δύο πρώτους να θεωρούνται πρόσωπα της επιρροής του Νίκου Παππά και την τελευταία να αποτελεί ένθερμη υποστηρίκτρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Βασίλης Κόκκαλης, που προ ημερών εκφράστηκε ιδιαίτερα θετικά υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, προτάθηκε για αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ενώ δύο ακόμα βουλεύτριες που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχαν υπερασπιστεί και τον Παύλο Πολάκη, η Γιώτα Πούλου και η Ραλλία Χρηστίδου, προτάθηκαν για συντονίστρια και αναπληρώτρια συντονίστρια των ΕΠΕΚΕ αντίστοιχα.

Κασσελάκης κατά πάντων, θέλει εκτός ΣΥΡΙΖΑ τον Σπίρτζη

Στην ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διατύπωσε απλά τις προτάσεις του για την στελέχωση της Κ.Ο., αλλά έθεσε στο στόχαστρό του με σφοδρότητα κυρίως τους «87», αλλά και τον Παύλο Πολάκη. Με το βλέμμα σε όσους βουλευτές σκέφτονται την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να προχωρήσουν σε «ξεκάθαρη δημόσια δέσμευση όλων ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσουν προς κανένα “νέο φορέα” χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση», ειδάλλως θα διαπράξουν «μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα».

Ενόσω μάλιστα εκκρεμεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που εξετάζει το αίτημα για διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε την επιθυμία του για αποπομπή του πρώην υπουργού. «Δεν πρόκειται για πολιτική άποψη το να καλείς στην τηλεόραση τον Πρόεδρο του κόμματος να παραιτηθεί» είπε και συμπλήρωσε πως «είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος».

Η μοναδική του έμμεση αναφορά στον Παύλο Πολάκη ήταν εκείνη στην οποία μίλησε για αμφισβήτησή του, καθώς και για «προσωπικές ατζέντες και σενάρια μομφής». «Προσωπικά, είμαι έτοιμος να δώσω όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Πανέτοιμος» είπε, σηκώνοντας το γάντι απέναντι στους διαφωνούντες.

«Γαία πυρί μιχθήτω» στην συζήτηση στην Κ.Ο.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, ένα κορυφαίο στέλεχος που ανέκαθεν κρατούσε αποστάσεις από τις αντιπαραθέσεις, προχώρησε σε μια κίνηση ασυνήθιστη τόσο για την μέχρι τώρα πορεία του όσο και για τα κομματικά δεδομένα όπως τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Άσκησε σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη αποδίδοντάς του πως ενισχύει την εσωστρέφεια και πως προχωρά σε «αιφνιδιασμούς και καθαιρέσεις». Με αυτή τη λογική δήλωσε πως δεν επιθυμεί να παραιτηθεί και ζήτησε να καταψηφιστεί η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Η διάθεση πολλών βουλευτών ήταν συγκρουσιακή, με τον Στέφανο Κασσελάκη όμως να μην είναι παρών στη συζήτηση που ακολούθησε. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 33 βουλευτές (έλειπε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν έχει ορκιστεί ακόμα η Πόπη Τσαπανίδου), ενώ επικρατούσε εκνευρισμός ανάμεσα στους βουλευτές, γεγονός που οδήγησε σε σφοδρές τοποθετήσεις, ακόμα και σε αντεγκλήσεις.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επανέφερε το ζήτημα της στοχοποίησης των διαφωνούντων από συγκεκριμένα κέντρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης είπε στον Σωκράτη Φάμελλο πως, αν διαφωνούσε με τον Στέφανο Κασσελάκη, έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Γαβρήλος σημείωσε πως ο πρόεδρος της Κ.Ο. αντλεί εξουσία από τον πρόεδρο του κόμματος. Η Έλενα Ακρίτα αρχικά φάνηκε να τάσσεται κατά της πρότασης Κασσελάκη, αλλά κατόπιν ζήτησε από τον Σωκράτη Φάμελλο να αλλάξει στάση. Ο Γιώργος Καραμέρος ζήτησε αναβολή της συζήτησης για να μην διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίστοιχη πρόταση έκανε και ο Συμεών Κεδίκογλου. Από τα όσα ειπώθηκαν, λοιπόν, φάνηκε πως το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας θα ήταν οριακό.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι ψήφισε κάθε βουλευτής

Πράγματι, μόνο 17 βουλευτές ψήφισαν τελικά υπέρ της πρότασης Κασσελάκη, 12 κατά και 4 «παρών». Συγκεκριμένα υπερψήφισαν την πρόταση Κασσελάκη οι Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Γαβρήλος, Ρένα Δούρου, Ράνια Θρασκιά, Νίνα Κασιμάτη, Βασίλης Κόκκαλης, Κυριακή Μάλαμα, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Νίκος Παππάς, Πέτρος Παππάς, Γιώτα Πούλο, Γιάννης Σαρακιώτης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου.

«Κατά» ψήφισαν οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Γιαννούλης, Διονύσης Καλαματιανός, Συμεών Κεδίκογλου, Μαρίνα Κοντοτόλη, Αθηνά Λινού, Κώστας Μπάρκας, Κατερίνα Νοτοπουλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλο. Σωκράτης Φάμελλος και Γιώργος Ψυχογιός.

Με το «παρών» τάχθηκαν οι Μίλτος Ζαμπάρας, Γιώργος Καραμερος, Χάρης Μαμουλάκης και Γιώργος Παπαηλιού.

Προς τι η σύγκρουση του Κασσελάκη με βουλευτές;

Το αποτέλεσμα είναι από μόνο του αρνητικό για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά, καθώς οριακά ήταν περισσότεροι οι παρόντες και οι παρούσες που έδωσαν τη συναίνεσή τους στο σχέδιο του Στέφανου Κασσελάκη. Η νέα ηγεσία της Κ.Ο. καλείται να λειτουργήσει σε μια ουσιαστικά διασπασμένη ομάδα, ενώ ήταν προφανές πως η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη αποδείχτηκε εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

Δεν ήταν αρκετά μελετημένη η απόφασή του ή ήθελε να προκαλέσει ακόμα μια κρίση στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ; Οι γνώμες διίστανται. Πολλοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Νίκος Παππάς προτάθηκε για πρόεδρος προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία στον Στέφανο Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε να αποτύχει μια πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του που θα κατατίθετο από τον Παύλο Πολάκη και θα στηριζόταν από τους «87».

 Οι «87» αμφισβητούν πως ο Κασσελάκης κυρίευσε την Κ.Ο.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, πηγές προσκείμενες στους «87» έλεγαν με νόημα πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «πρόεδρος χωρίς πλειοψηφία», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έχει» μόνο τους 17 από τους 35 βουλευτές.

Πέραν των προβλέψεων του καταστατικού, που δεν διευκρινίζει ποια ακριβώς πλειοψηφία πρέπει να έχει στην Κ.Ο. ο πρόεδρός της και τα στελέχη της, είναι προφανές ότι ο «87» στέλνουν μήνυμα προς το Στέφανο Κασσελάκη πως έχει απωλέσει πια την πλειοψηφία σε κρίσιμα όργανα του κόμματος. Επιχειρούν έτσι να αυξήσουν την πίεση προς τον πρόεδρο, δίνοντας παράλληλα σήμα στον Νίκο Παππά πως η συναίνεσή τους δεν θα είναι αυτονόητη την επομένη της εκλογής του.

Πηγές πέριξ του Στέφανου Κασσελάκη απάντησαν στους «87» πως «ο Πρόεδρος έχει τεράστια πλειοψηφία στην βάση. Μόνο αυτή η πλειοψηφία μετρά. Αν επιθυμεί η ομάδα των 87 - ή όσων είναι τέλος πάντων - ας τον προκαλέσουν στην ΚΕ».

 Σωκράτης Φάμμελος, ο νέος «πονοκέφαλος» της ηγεσίας

Οι Φάμελλος και Κασσελάκης δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν ένα από τα στελέχη που στο τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε να μην πραγματοποιηθούν νέες προεδρικές εκλογές, με ορισμένους τότε να θεωρούν ότι «έσωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ από πολλά μπλεξίματα.

Το «αντάρτικο» του μέχρι εχτές προέδρου της Κ.Ο. δημιουργεί νέα δεδομένα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λείπουν εκείνοι στην Κουμουνδούρου που θεωρούν ότι με την κίνησή του ο Σωκράτης Φάμελλος θέλησε ουσιαστικά να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, έστω και με ανορθόδοξο τρόπο.

Νίκος ΠαππάςΣτέφανος ΚασσελάκηςΣωκράτης ΦάμελλοςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρα