Πολιτική|28.08.2024 10:39

Κεχαγιά για καρατόμηση Φάμελλου και ενδεχόμενο πρότασης μομφής: «Να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους»

Newsroom

Να ρίξει τους τόνους επιχείρησε η εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά μετά τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, λέγοντας ότι η ρήξη μπορεί να αποφευχθεί, την ίδια ώρα πέταξε το μπαλάκι στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης καλώντας τους να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους. 

«Θέλουμε να πάμε όλοι μαζί μέχρι τη ΔΕΘ και το καταληκτικό μήνυμα στη χθεσινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουμε με ενότητα και να δώσουμε τη μάχη απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο που καταστρέφει αυτή χώρα», τόνισε η ίδια, μιλώντας στο OPEN και στο Ώρα Ελλάδος. 


Ερωτηθείσα για την καρατόμηση του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «ξεκινάει μία νέα κοινοβουλευτική περίοδος, έκρινε ότι θέλει με μία νέα ομάδα να τρέξει στο προεδρείο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ». 

«Οι βουλευτές αντέδρασαν στο πρόσωπο»

Η ίδια υπεραμύνθηκε της επιλογής του, λέγοντας πως, «αυτό είναι προνόμιο του εκάστοτε προέδρου. Δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό. Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός.Υπάρχουν οι επιλογές του εκάστοτε προέδρου». 

Η Βούλα Κεχαγιά συμφώνησε ότι οι βουλευτές αντέδρασαν περισσότερο στην πρόταση να αντικατασταθεί ο Σωκράτης Φάμελλος από τον Νίκο Πάππα, κάνοντας λόγο για ένα «κλίμα συνολικής αμφισβήτησής των επιλογών του προέδρου 'Έχουμε μία απόρριψη πολλές φορές από στελέχη άκριτα».

Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποφύγει τη διάσπαση. «Μπορεί να συνεχίσει. Τα τραύματα μπορούν να επουλωθούν. Το θέμα είναι υπάρχει αυτή η βούληση; ».

«Να κάνουν γνωστές τις προθέσεις τους»

Σχετικά με τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά της ομάδας των 87, που πρόσκειται στον Αλέξη Τσίπρα, απάντησε πως «αυτό που έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ότι "όλοι μας πρέπει να πούμε τις αλήθειες μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις προθέσεις μας. Είναι πρόθεση μου να δώσω μάχη σε αυτό το κόμμα; Ανήκω σε αυτό το κόμμα; Αγαπώ αυτό το κόμμα και θέλω να συνεχίσουμε όλοι μαζί"; Να το δηλώσουμε. Δεν είναι αυτή η πρόθεση μου. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό.Θέλεις να διεκδικήσεις να αλλάξει χέρια η ηγεσία του κόμματος. Κι αυτό είναι θεμιτό και δημοκρατικό. Πες το και δρομολόγησε το. Έχουμε Κεντρική Επιτροπή» και πρόσθεσε «'Ολα αυτά είναι καλό να τα συζητήσουμε και να ανοίξουμε τα χαρτιά μας». 

«Είχε ενημερωθεί ο Φάμελλος για την απομάκρυνσή του»

Η  Βούλα Κεχαγιά  εξήγησε ότι προηγήθηκε της συνεδρίασης της ΚΟ επικοινωνία Κασσελάκη με τον Σωκράτη Φάμελλο, κατά την οποία του γνωστοποίησε τις προθέσεις του. «Υπήρχε περίπτωση να πει κάτι ένας πρόεδρος στο παρελθόν και να μην γίνει σεβαστό και τώρα ό,τι λέει ο πρόεδρος είτε σωστό είτε λάθος πρέπει να αμφισβητείται», αναρωτήθηκε. 

«Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να προεδρεύει και να διοικεί», συνέχισε, «εγώ ακούω πολλά χρόνια τώρα ότι τα κόμματα δεν πρέπει να είναι αρχηγοκεντρικά, το ”ελέγχω” καθορίζεται αριθμητικά. Είναι άλλο να ελέγχω λαμβάνοντας αποφάσεις υπέρ μου, άλλο να μπορώ να προεδρεύω και να διοικώ. Αυτό το κάνει», συνέχισε. 

«Αν καταθέσουν πρόταση μομφής θα κινηθούν οι διαδικασίες»

«Πρόθεσή του είναι να ενώσει, είναι πρόεδρος όλου του ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιοι έχουν άλλη άποψη και την καταθέσουν στα όργανα, θα μιλήσει η βάση του κόμματος», τόνισε. 

Ερωτηθείσα, αν ο κ. Κασσελάκης είναι έτοιμος για εκλογές, είπε: «Έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως μπορεί να μην γίνεται να αποφευχθεί. Εάν κάποιοι θέσουν θέμα τότε θα κινηθούν με βάση το καταστατικό οι σχετικές διαδικασίες», διευκρίνισε. 

ΣΥΡΙΖΑΝίκος ΠαππάςΣωκράτης ΦάμελλοςΣτέφανος ΚασσελάκηςΒούλα Κεχαγιά