Πολιτική|28.08.2024 10:11

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στις Βρυξέλλες

Newsroom

Εξελίξεις στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών καθώς όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο, Γιώργος Γεραπετρίτης, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος αύριο, Πέμπτη 29 Αυγούστου, στην Άτυπη Συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David McAllister.

Τα θέματα της συνάντησης

Θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι, μεταξύ άλλων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, και η πολιτική κατάσταση στη Βενεζουέλα. Θα συζητηθεί, επίσης, η κρίση στη Μέση Ανατολή, παρουσία της Συντονίστριας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, Sigrid Kaag με την οποία ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Η συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο έχει προσκληθεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης και πριν το γεύμα εργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Τα θέματα που θα συζητήσουν Γεραπετρίτης - Φιντάν

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης  των δύο ανδρών θα αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ενόψει και της επικείμενης συνάντησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι μετά από 5 χρόνια θα συμμετάσχει Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στο γεύμα της Άτυπης Συνάντησης και με αυτήν την ευκαιρία δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να θέσει, ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα που την αφορούν.

ελληνοτουρκικάΒρυξέλλεςΓιώργος Γεραπετρίτηςειδήσεις τώραΧακάν Φιντάν