Πολιτική|28.08.2024 12:10

ΣΥΡΙΖΑ: Ξένοι στο ίδιο κόμμα… για πόσο ακόμα;

Newsroom

Με μαθηματική ακρίβεια σε νέα διάσπαση κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τα όσα έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Η απόφαση Κασσελάκη να καθαιρέσει τον Σωκράτη Φάμελλο από τη θέση του επικεφαλής της ΚΟ και να προτείνει το Νίκο Παππά ως αντικαταστάτη του αλλά και το οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνουν ότι οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συνυπάρξουν για πολύ ακόμα στο ίδιο κόμμα. Αν προσθέσει κανείς και τον παράγοντα Πολάκη (ο οποίος διεγράφη από μέλος της ΚΟ αλλά παραμένει στο κόμμα δηλώνοντας, μάλιστα, την πρόθεσή του αμφισβητήσει την ηγεσία, φτιάχνεται το ψηφιδωτό της απόλυτης σύγκρουσης.

Καθοριστική η Κεντρική Επιτροπή για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Ουσιαστικά το πραγματικά ερώτημα αφορά τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διάσπαση καθώς από τη μία η πλευρά ΚασσελάκηΠαππά δηλώνει ότι όποιος θέλει να αμφισβητήσει την ηγεσία θα πρέπει να θέσει το θέμα στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή, ενώ από την άλλη η ομάδα των «87» και ο Παύλος Πολάκης (δύο διακριτές, μεταξύ τους ομαδοποιήσεις) πιθανώς να λάβουν υπόψη τη νέα ισορροπία δυνάμεων που δημιουργείται.

Οι υψηλοί τόνοι και η ανταλλαγή σκληρών εκφράσεων, πάντως, δείχνουν ότι η Κεντρική Επιτροπή στις 7-8 Σεπτεμβρίου θα είναι καθοριστική για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Τα τρία σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο ενδεχόμενο είναι η κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Κασσελάκη και η υπερψήφισή της από το απαραίτητο 50%+1 των μελών του Οργάνου. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε νέα εκλογή Προέδρου με τον Σωκράτη Φάμελλο να θεωρείται ο επικρατέστερος ως υποψήφιος των 87 απέναντι στον Κασσελάκη. Πιθανότατα, δε, να υπάρχει και τρίτος υποψήφιος καθώς ο Παύλος Πολάκης έχει ουσιαστικά προαναγγείλει την πρόθεσή του.

Μιλώντας στο OPEN, η εκπρόσωπος Τύπου το κόμματος Βούλα Κεχαγιά ρωτήθηκε για το αν ο κ. Κασσελάκης είναι έτοιμος για εκλογές, και είπε: «Έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία ότι δεν θέλει να ταλαιπωρήσει άλλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό όμως μπορεί να μην γίνεται να αποφευχθεί. Εάν κάποιοι θέσουν θέμα τότε θα κινηθούν με βάση το καταστατικό οι σχετικές διαδικασίες», διευκρίνισε. 

Δεύτερο ενδεχόμενο είναι η πρόταση μομφής να μην περάσει για λίγες ψήφους. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Σ. Κασσελάκης θα ζητήσει από μόνος του προσφυγή στην κάλπη καθώς δεν θα μπορεί να είναι Πρόεδρος υπό ομηρία και με οριακή πλειοψηφία σε Κεντρική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τρίτο αλλά όχι λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η αποχώρηση των 87 ή μέρους τους χωρίς προηγουμένως να γίνουν εκλογές. Ήδη φωνές υπέρ μιας τέτοιας απόφασης ακούγονται εντός των 87 καθώς πολλοί θεωρούν ότι δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα η παραμονή σε ένα κόμμα με τον χαρακτήρα που έχει πάρει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Φάμελλος: «Επιζήμια απόφαση για τον ΣΥΡΙΖΑ»

Το κλίμα διάλυσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ  είναι εμφανές και από τις δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος αποκάλυψε την Τετάρτη πως μέχρι χθες δεν γνώριζε τίποτα για την επιλογή της καρατόμησής του από τον Στέφανο Κασσελάκη και τόνισε πως ο πρόεδρός του κόμματος τον ενημέρωσε το πρωί της Τρίτης για το σχέδιό του.

«Είπα στον πρόεδρο αυτό που είπα και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ότι δηλαδή είναι μία αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική πρόταση με ελλιπή χαρακτηριστικά. Αλλά και ότι είναι μία επιζήμια απόφαση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κοινοβουλευτική ομάδα δεν είχε παρουσιάσει κανένα έλλειμμα και θεωρώ πως κάναμε καλά τη δουλειά μας», ανέφερε ο κ. Φάμελλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο ο κ. Κασσελάκης απάντησε μόνο με την επιλογή της εισήγησής του, ενώ σχολίασε πως ακόμα δεν έχει καταλάβει για ποιον λόγο ο πρόεδρος του κόμματτος αποφάσισε να αλλάξει ολόκληρο το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΝίκος ΠαππάςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης