Πολιτική|28.08.2024 22:12

ΣΥΡΙΖΑ: Βαθαίνει ο διχασμός μετά τη διαγραφή Λινού και την αποπομπή Φάμελλου από την ΚΟ – Τι θα κάνει τελικά ο Πολάκης;

Newsroom

Δεν έχει τέλος η περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, με το εσωκομματικό κλίμα να μυρίζει μπαρούτι και τις εξελίξεις πια να είναι καθημερινές. Μετά τη χαοτική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που οδήγησε σε καρατόμηση του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου με ισχνή πλειοψηφία, σήμερα, ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε ακόμη έναν γύρο εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Σε μια προσπάθεια να κλείσει το μάτι στον Παύλο Πολάκη, να τον προσεγγίσει ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής, και γλυτώσει την πρόταση μομφής που επικρέμεται απειλητικά επί της κεφαλής του, διέγραψε την Αθηνά Λινού.

Ζήτησε μάλιστα μετ’ επιτάσεως να παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την έδρα, ενώ επί της ουσίας υιοθέτησε τη ρητορική και τις καταγγελίες του κρητικού βουλευτή για τις οικονομικές δραστηριότητες της ανεξάρτητης πια βουλευτρίας, η οποία ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους πως δεν θα παραδώσει την έδρα, προκαλώντας την αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Διπλή επίθεση Κασσελάκη

Την ώρα που ακόμη σοβούσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για την επεισοδιακή καθαίρεση του κ. Φάμελλου – ο οποίος παρεμπιπτόντως σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη πως «η στάση του οδηγεί σε έναν μικρότερο ΣΥΡΙΖΑ με αναίτιο διχασμό-η Κουμουνδούρου μέσω διαρροών ενημέρωνε πως η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την ΚΟ του κόμματος ήταν θέμα ωρών.

Στη συνέχεια οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές: Ο Κασσελάκης με διπλή παρέμβαση, μέσω συνέντευξης στο MEGA αλλά και ανάρτησης στα social media εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κ. Λινού ασκώντας κριτική στην οικονομική της δραστηριότητα, ενώ άφησε και σαφέστατες αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, πως η «οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συνέχισε: «Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προσωπικής συμπάθειας και αναγκαίας πολιτικής πράξης. Όπως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές».

Η ανάρτηση Κασσελάκη:

Ζήτησα εξηγήσεις από την Αθηνά Λινού για την υπόθεση της ΑΜΚΕ Prolepsis. Τα στοιχεία που μας παρείχε δημιούργησαν περισσότερες απορίες και αμφιβολίες από όσες προϋπήρχαν. Το γραφείο μου ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις και στοιχεία, τα οποία δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα, που είναι η ημέρα της έναρξης των εργασιών της Βουλής.

Αναζητούμε όλη μέρα την Αθηνά Λινού για να της ζητήσουμε να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα προκειμένου να διευκολύνει το κόμμα. Είναι ενήμεροι οι συνεργάτες της. Δεν απαντά. Συνεπώς, ζήτησα τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Τυχόν παραίτησή της πλέον είναι προσωπικό (και πολιτικό) ηθικό της ζήτημα. Να είναι ξεκάθαρο: Εισαγγελέας δεν είμαι. Μιλάω καθαρά πολιτικά.

Και πολιτικά, η οικονομική δραστηριότητα με εταιρείες διαφαινόμενου ειδικού σκοπού σε συνδυασμό με μια σειρά απευθείας αναθέσεων δεν συνάδουν με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, οι απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί σταθερά ως όχημα για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, αποτελούν κόκκινη γραμμή για εμάς.

Η οικονομική δραστηριότητα της Αθήνας Λινού έπρεπε να είχε διερευνηθεί για τυχόν σκιές πριν από την ενσωμάτωσή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Για εμένα δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προσωπικής συμπάθειας και αναγκαίας πολιτικής πράξης. Όπως δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ μίας χαμένης έδρας και μίας Αριστεράς χωρίς σκιές. Όπως δεσμεύτηκα χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει. Και θα αλλάξει ριζικά σε ένα κόμμα των μελών, των πολιτών, της κοινωνίας.

Και διπλή απάντηση Λινού

Η κ. Λινού απάντησε άμεσα στη διαγραφή της, με δήλωση, αλλά και ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κ. Λινού διαμήνυσε πως δεν σκοπεύει να επιστρέψει την έδρα, και διερωτήθηκε πως είναι δυνατό να διάβασε ο κ. Κασσελάκης και οι συνεργάτες του σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα «τις 459 σελίδες με στοιχεία που αποδεικνύουν την άψογη διαχείριση της Prolepsis ώστε να προβείτε στην ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωσή σας».

Κατηγόρησε δε τον κ. Κασσελάκη πως «με τον τρόπο αυτό συνομολογείτε ότι συμμετέχετε στις κακόβουλες συκοφαντίες του κου Πολάκη εναντίον μου, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής». Και λίγη ώρα αργότερα, σε νέα της ανάρτηση διαμήνυσε πως « η διαγραφή της είναι « σαφώς μια επιλογή του κ. Κασσελάκη μεταξύ εμού και του κ. Παύλου Πολάκη».

Η Κουμουνδούρου, έσπευσε να απαντήσει στην κ. Λινού, μέσω διαρροής, αναφέροντας πως «απέφυγε να παράσχει τις διευκρινίσεις και τα στοιχεία που της ζητήθηκαν, κάτι που εξακολουθεί να πράττει και με τη σημερινή  δήλωσή της. Ως γνωστόν, είναι αναφαίρετο  δικαίωμα η μη αυτοενοχοποίηση…».

Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως όταν η κ. Λινού «ορκίστηκε βουλευτής υπέγραψε τον κανονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο οποίος αναφέρει ρητά πως η έδρα ανήκει στο κόμμα κι όχι στην ίδια». Πάντως, από την Κουμουνδούρου απέφυγαν να σχολιάσουν τις αναφορές της κ. Λινού στον κ. Πολάκη. 

Τι θα κάνει ο Πολάκης;

Το μεγάλο ζητούμενο πια είναι η στάση του Παύλου Πολάκη. Θα εμείνει στην πρόταση μομφής που έχει προαναγγείλει πως θα καταθέσει κατά του κ. Κασσελάκη, ή θα κάνει πίσω μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η διαγραφή του από την ΚΟ ήταν για λόγους ύφους;

Όπως μετέδωσε ο Χρήστος Τσιγουρής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, μένει να φανεί η στάση Πολάκη, καθώς ο Κρητικός βουλευτής διατηρεί τη σκληρή στάση κατά της ηγεσίας, εμφανίζεται βαθύτατα ενοχλημένος για τη διαγραφή του από την ΚΟ και συνέχισε τις επικρίσεις του σε βάρος της ηγετικής ομάδας, καταγγέλλοντας έλλειψη αντανακλαστικών μετά τις καταγγελίες του κατά της Αθηνάς Λινού.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςδιαγραφήΣωκράτης ΦάμελλοςΑθηνά Λινούειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης