Πολιτική|29.08.2024 07:18

Κυβέρνηση: Εστιάζει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους με «όχημα» τη θετική ατζέντα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε ψηφοφόρους που έχουν κουραστεί και δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν πίστωση χρόνου για την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στρέφει το βλέμμα η κυβέρνηση. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στο γαλάζιο στρατόπεδο και αναμένονται τα γκάλοπ του Σεπτεμβρίου όπου θα φανεί πως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Στην Νέα Δημοκρατία βλέπουν πως τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν ανεβαίνουν και πρόσφατη έρευνα της Ιnterview βρίσκει το κυβερνών κόμμα στο 22% στην πρόθεση ψήφου. Βέβαια η μεγάλη απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρείται - μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στην πέμπτη θέση στην συγκεκριμένη μέτρηση - ωστόσο είναι εμφανές πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Επαναπροσέγγιση με όχημα τη θετική ατζέντα

Στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν ένα μέρος των …γαλάζιων ψηφοφόρων να εγκαθίσταται στην δεξαμενή των αναποφάσιστων και επιχειρείται επαναπροσέγγιση με «όχημα» μια θετική ατζέντα. Έμφαση δίνεται σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει για την τιθάσευση των τιμών και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως «η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα»

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως « κανείς δεν λέει ότι οι τιμές δεν έχουν ανέβει και στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι αντιστεκόμαστε και ότι τα πράγματα σταδιακά θα πηγαίνουν καλύτερα». Στο Μαξίμου εκτιμούν πως τα μέτρα που έχουν μπει σε εφαρμογή έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, ωστόσο αναγνωρίζεται πως πρόκειται για μια μάχη με διάρκεια.

Ταυτόχρονα με την μάχη των τιμών η προσοχή στρέφεται σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών, όπως για παράδειγμα οι μεταφορές και η υγεία. Να σημειωθεί ακόμα πως χθες στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (το οποίο προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα για την ενδοοικογενειακή βία) και το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας (προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών κ.α.).

Όχι στην εκλογολογία

Στο Μαξίμου δεν θέλουν να σέρνεται μια συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και εμφατικά υπογραμμίζουν πως εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα που θα επεκτείνεται σε ορίζοντα τριετίας και ήδη έχει κάνει αναφορά σε έργα που υλοποιούνται σταδιακά (για παράδειγμα ο οδικός άξονας Flyover στόχος είναι να παραδοθεί την Άνοιξη του 2027).

Με ενδιαφέρον αναμένεται και αν θα υπάρξει στην ΔΕΘ ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και τι θα απαντήσει σε μια τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός. Δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχουν «γαλάζιοι» που θα έβλεπαν θετικά το να ανοίξει μια συζήτηση για επιμέρους αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Σε ερώτηση πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για το αν το όριο εισόδου στη Βουλή θα πάει από το 3% στο 5% σημείωσε «δεν γνωρίζω να υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα».

Οι αναφορές στην αντιπολίτευση

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. Την αφήνουμε στην κρίση της. Αυτό το οποίο θέλω να πω, όμως, είναι ότι όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες». Σημείωσε δε πως η απάντηση στα συνθήματα δεν μπορεί να είναι άλλη από ένα χειροπιαστό έργο.

Ουσιαστικά το μήνυμα που εκπέμπεται στους υπουργούς είναι πως πρέπει να ασχοληθούν με την επιτάχυνση κομβικών μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτό είναι που ενδιαφέρει τους πολίτες. Παράλληλα από το στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας ασκείται κριτική στην αντιπολίτευση πως επιλέγει μια ισοπεδωτική προσέγγιση των πραγμάτων με στόχο μικροπολιτικά οφέλη

Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν πως οι πολίτες δεν θέλουν να ακούσουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα αλλά περιμένουν να κατατεθούν κοστολογημένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι πως τα όποια μέτρα «τρέξουν» δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΝέα Δημοκρατίαεκλογέςειδήσεις τώρα