Πολιτική|29.08.2024 15:00

Η διπλή στρατηγική Κασσελάκη: Σασμός με Πολάκη, βεντέτα μέχρι τέλους με τους 87

Newsroom

Συντονισμένη πίεση στον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να προσφύγει στις κάλπες για νέα εκλογή ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν οι «87», με τηλεοπτικές εμφανίσεις στελεχών τους.

Όπως έγραφε ο Νίκος Σβέρκος στο σημερινό του ρεπορτάζ στο ethnos.gr, οι 87 δεν έχουν καταλήξει ακόμα αν θα καταθέσουν πρόταση μομφής προς τον κ. Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 7 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του Παύλου Πολάκη ο οποίος παρουσιάζει τον εαυτό του δικαιωμένο μετά τις χθεσινές εξελίξεις με την Αθηνά Λινού, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν θα στηρίξει μια πιθανή πρόταση μομφής κατά του Κασσελάκη, όπως είχε αφήσει να νοηθεί το προηγούμενο διάστημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέση μάχης τα στρατόπεδα

Τα στρατόπεδα, πάντως, είναι εμφανώς σε διάταξη μάχης με τα πρωτοκλασάτα στελέχη κάθε πλευράς να παρελαύνουν από τα τηλεοπτικά στούντιο και να «ρίχνουν» τροχιοδεικτικές βολές στην απέναντι πλευρά.

Από την πλευρά των 87, από χθες Τετάρτη, τόσο οι Σωκράτης Φάμελλος όσο και η Όλγα Γεροβασίλη προέκριναν την προσφυγή σε κάλπες ως την καλύτερη δυνατή επιλογή προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Παράλληλα, σήμερα,  στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση». Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στην πλευρά των 87 ακούγονται ήδη ισχυρές φωνές υπέρ της αποχώρησης σε περίπτωση που δεν περάσει η πρόταση μομφής.

Το άνοιγμα Κασσελάκη σε Πολάκη

Η πλευρά Κασσελάκη προχωρά σε μια στρατηγική με δύο άξονες. Από τη μία επιχειρεί άνοιγμα και κατευνασμό του Παύλου Πολάκη και από την άλλη να εξωθήσει τους 87 στην πόρτα της εξόδου από την Κουμουνδούρου. Μετά τη χθεσινή διαγραφή της Αθηνάς Λινού, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται και η απομάκρυνση του Χρήστου Σπίρτζη σε μια προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να στείλει μήνυμα απόλυτου ελέγχου του κόμματος αλλά και να «ενοχλήσει» όσους βρίσκονται απέναντί του. Δεν πρέπει, μάλιστα, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στο επόμενο διάστημα η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει και άλλα πρόσωπα των 87 στο στόχαστρο.

Παράλληλα, μετά το «χατίρι» του Κασσελάκη στον Παύλο Πολάκη  με τη διαγραφή Λινού έχουν αρχίσει και οι φωνές που ζητούν την επιστροφή του βουλευτή Χανίων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε, μιλώντας στο Οpen, ότι ο κ. Πολάκης θα πρέπει να επιστρέψει στην ΚΟ του κόμματος ενώ απέρριψε την έκκληση Γεροβασίλη για εκλογές συγκρίνοντάς την, μάλιστα, με την παρέμβαση Τσίπρα στο τελευταίο Συνέδριο.

Κατά των εκλογών τάχθηκε και ο Πέτρος Παππάς, καλώντας πάντως τους 87, να καταθέσουν πρόταση μομφής στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή προκειμένου, όπως είπε, να «αναλάβουν το κόστος απέναντι στον κόσμο που είναι εξοργισμένος».

Οι δυσκολίες του βουλευτή Χανίων

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στην Κεντρική Επιτροπή στις 7 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Στέφανος Κασσελάκης να συνεχίσει τις προσπάθειες προσέγγισης του Παύλου Πολάκη ακόμα και με αλλαγές σε επίπεδο προσώπων στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Η στάση που θα κρατήσει ο βουλευτής Χανίων, πάντως,  αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό των εξελίξεων καθώς αφενός ο Παύλος Πολάκης σήκωσε πολύ τους τόνους το τελευταίο διάστημα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επιστροφή στην προεδρική φρουρά ενώ από την άλλη μια πιθανή του υποψηφιότητα για την ηγεσία θα διευκολύνει τους 87 με τους οποίους βρίσκεται σταθερά σε σύγκρουση.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης