ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης θέλει αναμέτρηση στην ΚΕ, οι «87» ετοιμάζουν μομφή, ο Πολάκης εξετάζει την κυβίστηση
Νίκος ΣβέρκοςΗ σεναριολογία δίνει και παίρνει τα τελευταία 24ωρα στην Κουμουνδούρου αναφορικά με τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη και των υπόλοιπων εσωκομματικών ομάδων. Τα εκατέρωθεν επιτελεία βρίσκονται σε αναβρασμό ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο, ενώ είναι βέβαιο πως στις 9 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και επίσημα βαθιά διχασμένος.
Αποφεύγει την προσφυγή στη βάση ο Κασσελάκης
Τις τελευταίες ημέρες, όποτε ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συνεργάτες του ερωτώνται για το ενδεχόμενο να προσφύγει ο ίδιος στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή προέδρου, επικαλούνται μονότονα το καταστατικό του κόμματος. Η Βούλα Κεχαγιά δήλωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «έχει πει ότι δεν επιθυμεί να πάρει κάποια πρωτοβουλία για να ταλαιπωρήσει τον κόσμο, τα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ» και συμπλήρωσε πως στην Κεντρική Επιτροπή «όποιος επιθυμεί ή όποιος κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο για το κόμμα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει λήξει η θητεία του Προέδρου με βάση το καταστατικό, θα πρέπει να επιδιώξει να τεθούν τα θέματα εκείνα που θα κινήσουν τις διαδικασίες, αν τις κινήσουν, εκλογής Προέδρου από τη βάση».
Με τη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά διαβεβαίωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προτίθεται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα κορυφαίων στελεχών που του ζητούν νέες προεδρικές εκλογές. Θεωρεί δηλαδή βέβαιο πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει να αναμετρηθεί με τους διαφωνούντες στο πεδίο της Κεντρικής Επιτροπής. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που επίσημα συγκυβερνά πλέον με τον Νίκο Παππά, ελπίζει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που θα απορρίψει μια πιθανή μομφή προς το πρόσωπό του.
Εάν, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης επιμείνει να αναμετρηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, τότε θα έχει διασωθεί λόγω των εσωκομματικών μηχανισμών, που κατά επανειλημμένες δηλώσεις του αποστρέφεται πλήρως.
Η πλειοψηφία των ομάδων που κινούνται από τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Παππά και άλλα πρόσωπα κοντά στην ηγετική ομάδα (Ρένα Δούρου, Πάνος Ρήγας κ.ά.) δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη, καθώς το τοπίο είναι ρευστό. Τις εξελίξεις θα καθορίσει εν πολλοίς η στάση που τελικά θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης, την ώρα μάλιστα που ο βουλευτής Χανίων έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος μετά την διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. του κόμματος.
Η στάση του Πολάκη και οι ικεσίες του Κασσελάκη και το «τυράκι» της αντιπροεδρίας
Ο βουλευτής Χανίων δείχνει να έχει εσχάτως λειάνει τις αιχμές του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά την διαγραφή της Αθηνάς Λινού, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη βεντάλια των επιλογών του είναι και η επιστροφή στην Κ.Ο.. Ωστόσο στο πρόσφατο παρελθόν έχει εξαπολύσει μύδρους προσωπικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη, και μάλιστα τόσο σφοδρούς που μια μεταβολή της στάσης του στην Κεντρική Επιτροπή θα αποτελεί μια μεγαλειώδη «κωλοτούμπα» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Ο Στέφανος Κασσελάκης από την άλλη δεν δείχνει φειδώ στις προσπάθειες να εξευμενίσει τον Κρητικό βουλευτή, στον οποίο στηρίχθηκε για να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ξεχωρίσει την κριτική που ασκεί ο Παύλος Πολάκης από αυτήν την «87», έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συναντηθούν, έχει ενστερνιστεί έμπρακτα τις καταγγελίες του για την Αθηνά Λινού, ενώ μοιράζονται την κοινή φρασεολογία περί διαπλεκόμενων εσωκομματικών αντιπάλων.
Εάν κριθεί πως τα «κουκιά» στην Κεντρική Επιτροπή μπορεί να προκαλέσουν περιπέτειες, τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται να προστρέξει στον Παύλο Πολάκη για υποστήριξη. Και δεν αποκλείεται να του προτείνει κορυφαίο πόστο στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μια θέση εν είδει αντιπροεδρία του κόμματος, σηματοδοτώντας την μετά βαΐων και κλάδων επιστροφή του στην Κουμουνδούρου.
Η διαγραφή Σπίρτζη
Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, με αντικείμενο την μεταχείριση του Χρήστου Σπίρτζη. Ο πρώην υπουργός απέστειλε στην Επιτροπή ένα πολυσέλιδο κείμενο, με το οποίο κατήγγειλε την ηγεσία, τον Στέφανο Κασσελάκη και συνεργάτες του τόσο για στοχοποίηση στελεχών όσο και για προειλημμένες αποφάσεις για το κομματικό του μέλλον.
Η Επιτροπή Δεοντολογίας, πάντως, δεν θα συνεδριάσει tabula rasa, καθώς Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά διέγραψε από μόνος του τον Χρήστο Σπίρτζη μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Είναι προφανές ότι στελέχη που εκφράζονται έτσι επιλέγουν συνειδητά να θέσουν τον εαυτό τους εκτός κόμματος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι επιθυμεί διακαώς και την τυπική διαγραφή του πρώην υπουργού.
Εάν η συγκεκριμένη Επιτροπή αποφασίσει τη διαγραφή ή την αναστολή κομματικής ιδιότητας του Χρήστου Σπίρτζη, τότε βάσει καταστατικού, πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του ανώτατου οργάνου στο οποίο συμμετέχει ο εγκαλούμενος. Δηλαδή, η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να ψηφίσει επί του ζητήματος. Ιδού μια ακόμα αφορμή για άγρια αντιπαράθεση στην συνεδρίαση του επόμενου Σαββατοκύριακου.
Οι «87», οι σύμμαχοι και η μομφή
Μια εισήγηση για διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ακόμα μια αφορμή για τους «87» προκειμένου να εξαπολύσουν μύδρους προς την ηγεσία του κόμματος και προσωπικά στον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό ζήτημα στην ατζέντα των «87».
Εντός της συγκεκριμένης ομάδας φαίνεται να είναι ειλημμένη η απόφαση να καταθέσουν τα στελέχη της πρόταση μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ως αιτίες θα προβάλλουν τα πενιχρά εκλογικά αποτελέσματα, την ένταση της εσωστρέφειας, αλλά και την στοχοποίηση που υφίστανται τόσο από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και από επώνυμα ή ανώνυμα πρόσωπα του περιβάλλοντός του.
«Αέρα» στα πανιά των «87» έχει δώσει το γεγονός πως σημαντικά στελέχη πέραν της ομάδας αυτής υποστηρίζουν το αίτημα για προσφυγή στην βάση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος. Στελέχη των «87» θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει χάσει μεγάλο τμήμα της βάσης που τον υποστήριζε, ενώ επικρατεί μεγάλη απογοήτευση στη βάση του κόμματος αντικρίζοντας την εσωστρέφεια και την τοξικότητα που αποπνέει η ηγετική ομάδα.
Μια πρόταση μομφής από τους «87» θα κρίνει άλλωστε πολλά. Αφενός θα φανεί εάν ο Παύλος Πολάκης τελικά θα επιμείνει στη σκληρή κριτική του ή θα κάνει στροφή 180 μοιρών. Αφετέρου, μια αποτυχία στην ψηφοφορία πιθανότατα θα φέρει και αποχώρηση πολλών στελεχών από το κόμμα, πιθανότατα και βουλευτών.
- Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
- Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
- Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
- Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο