Πολιτική|02.09.2024 14:28

Φρέντι Μπελέρης: «Θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια», λέει στο ethnos.gr ο αδερφός του μετά την αποφυλάκιση

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Από ώρα σε ώρα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εντός της ημέρας βγαίνει από τη αλβανική φυλακή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος παρέμενε κρατούμενος για πάνω από 15 μήνες, με την κατασκευασμένη κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ως υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2023.

Η είδηση της αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη δεν έκανε το περιβάλλον του να… πετάξει από τη χαρά του, αφού ουσιαστικά παρέμεινε στο κρατητήριο για σχεδόν ολόκληρη την ποινή που του επιβλήθηκε. Με βάση αυτήν ο Φρέντι Μπελέρης επρόκειτο να αποφυλακιστεί σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

«Ο Φρέντι εξέτισε σχεδόν ολόκληρη την ποινή του, με αποτέλεσμα να έχει χειρότερη μεταχείριση ακόμα και από κρατουμένους που έχουν κάνει πολύ χειρότερα αδικήματα. Με βάση την αλβανική νομοθεσία ένας κρατούμενος μπορεί να βγει νωρίτερα από τη φυλακή, για παράδειγμα στα 3/5 της ποινής του, σε περίπτωση που δείξει καλή διαγωγή ή αν προσφέρει εργασία το διάστημα που είναι κρατούμενος. Στον Φρέντι δε δόθηκε αυτή η δυνατότητα και αποτέλεσε τον κρατούμενο με τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής στις αλβανικές φυλακές, με βάση την ποινή που του επιβλήθηκε», ανέφερε στο ethnos.gr ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδερφός του Φρέντι.

«Θα προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια – Το θέμα είναι ηθικό»

Κατά τον ίδιο, ο αδερφός του θα συνεχίσει το δικαστικό του αγώνα, αφού το θέμα πλέον είναι ηθικό, μια και δεν έκανε ποτέ το ποινικό αδίκημα για το οποίο κατηγορήθηκε.

Το πρώτο βήμα είναι να εξαντλήσει όλες τις βαθμίδες της αλβανικής Δικαιοσύνης, να φτάσει ακόμα και στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προκειμένου να δικαιωθεί και αν αυτό δεν κατέστη εφικτό στη γειτονική χώρα, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι ο Φρέντι να δικαιωθεί. Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να μείνει η ρετσινιά για κάτι που δεν έκανε. Το θέμα είναι ηθικό και θα εξαντλήσουμε όλα τα νομικά περιθώρια αρχικά σε όλες τις βαθμίδες της αλβανικής Δικαιοσύνης και στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου», τόνισε ο Λεονάρδος Μπελέρης.

«Μπορεί να προσφέρει περισσότερα στη Χειμάρρα από το Ευρωκοινοβούλιο»

Μετά την αποφυλάκισή του ο Φρέντι Μπελέρης θα γυρίσει στο σπίτι του, στη Χειμάρρα, προκειμένου να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί και μόλις κληθεί να παραστεί σε συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

«Από τα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου και με τις διάφορες συμμαχίες μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ο Φρέντι μπορεί να έχει περισσότερη δύναμη κάνει περισσότερα πράγματα, απ’ ό,τι ως δήμαρχος, για τη Χειμάρρα και τους χειμαρριώτες. Δυστυχώς, τον δήμο τον χάσαμε και δεν έχει λυθεί τίποτα από τα προβλήματα στη Χειμάρρα. Κρατήσαμε τις δυνάμεις μας, αφού οι χειμαρριώτες προσήλθαν στις κάλπες, όμως, η αντίπαλη παράταξη πήρε χίλιες ψήφους περισσότερες. Τελευταία στιγμή ενέγραψαν στον Δήμο Χειμάρρας άτομα από άλλες περιοχές και πήγαν να ψηφίσουν άτομα που δεν το έκαναν ποτέ τους. Όταν μία κωμόπολη τα βάζει με ένα ολόκληρο κράτος, δεν είναι εύκολο να κερδίσει», σημείωσε ο Λεονάρδος Μπελέρης.

ΕυρωκοινοβούλιοαποφυλάκισηΑλβανίαΦρέντυ ΜπελέρηςΧειμάρραΜπελέρηςειδήσεις τώρα