Πολιτική|04.09.2024 10:59

Αιχμές Φάμελλου για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Χρειαζόμαστε μία δυνατή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση»

Newsroom

Ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε επίσης αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ μεγάλη αναζήτηση και ίσως έχει περάσει και πολύς καιρός και καθυστερούμε. Δηλαδή θα μου πείτε κι εσείς, πάνω από ένα χρόνο ψάχνεται, από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και από την ήττα στις βουλευτικές εκλογές; Ναι, γιατί ήταν πολύ μεγάλο το αποτύπωμα πολιτικά αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ της ήττας αυτής, αναντίστοιχο με αυτό που εμείς και θέλαμε και πιστεύαμε.

Σας το λέω και ταυτόχρονα υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανάγκη στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δηλαδή το οποίο τροφοδοτεί πολλούς από εμάς και εμένα είναι ότι ενώ αλωνίζει ο κύριος Μητσοτάκης, καταστρέφει και ξεπουλάει, εμείς δεν έχουμε δώσει απάντηση που να μπορεί να τα ανατρέψει όλα αυτά. Όχι σχολιασμό. Σχολιασμό μπορεί να κάνουμε όλοι, αλλά δεν έχουμε δώσει μια απάντηση που να πει στους δημιουργικούς ανθρώπους της χώρας, στους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας ότι να υπάρχει μια προοπτική» εξήγησε ο κ. Φάμελλος στην ΕΡΤ.

«Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων»

Ακολούθως ο κ. Φάμελλος τόνισε πως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, πράγματι προσπαθεί να βρει μια λύση. Κάναμε ένα συνέδριο τον Φεβρουάριο, όπου επιλέξαμε και πολιτικό πρόγραμμα και οργανωτικό μοντέλο, όχι καταστατικό, γιατί αποφασίσαμε να κάνουμε συνέδριο καταστατικού, αλλά το πώς θα λειτουργούμε, δηλαδή τα όργανά μας στη συλλογικότητά μας το καταγράψαμε.

Έχω πει δημόσια και γι’ αυτό μπορώ να το επαναλάβω, γιατί δεν μιλάω ποτέ πρώτη φορά σε κανάλι, να το πω έτσι, χωρίς να το έχω πει στους συντρόφους μου και στη λειτουργία που οφείλω καταστατικά ότι δεν υλοποιούμε την απόφαση του Συνεδρίου και όσον αφορά την πολιτική κοινωνική συμμαχία της ανατροπής, δηλαδή την πρόταση προς την κοινωνία πως θα έχουμε καλύτερη ζωή, να το πω απλά, αλλά και όσον αφορά τη λειτουργία των οργάνων. Ναι, υπάρχει θέμα στη λειτουργία των οργάνων. Υπάρχει υποτίμηση της λειτουργίας των οργάνων.

Συνεχίζοντας για το θέμα της ονομασίας, επισήμανε: Δεν μένω στο όνομα, διότι κατ’ εμέ προτεραιότητα η πολιτική και μετά το όνομα, έχει το σύμβολο, αλλά περιμένω και την εισήγηση. Δεν νομίζω ότι είναι το πρωτεύον να το πω έτσι, αλλά περιμένω την εισήγηση. Δεν θέλω να κάνω αν θέλετε μια συμβολική συμφωνία ή αντίθεση. Δεν είναι αυτό η δική μου σκοπιμότητα».

«Πολύ σημαντικό ζήτημα  ο σεβασμός στα όργανα του κόμματος»

Στο επίκεντρο των τελευταίων ημερών βρέθηκε και η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τον κ. Φάμελλο να σχολιάζει πως: «Εδώ λοιπόν εγώ έχω βάλει και μια αντίθεση, αν θέλετε και με την διαδικασία, πολιτική αντίθεση με τη διαδικασία και το περιεχόμενο της αλλαγής του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας που έγινε την προηγούμενη βδομάδα. Και πέρα από τη δική μου εμπλοκή σε αυτό, διότι ήταν μια εσωστρεφής συζήτηση που αφαιρεί δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προσθέτει, άρα στο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουμε, δίπλα στην κοινωνία αφαιρούνται δυνάμεις. Αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό. Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Όπως καταλαβαίνετε, την πολιτική μου άποψη και την πρότασή μου θα την πω στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Όπως έχω πει και το τι πρέπει να κάνουμε και πριν την Κεντρική Επιτροπή. Με τη χθεσινή διαδικασία θα μπω πρώτα απ’ όλα στην κοινοβουλευτική διαδικασία ότι πέρα από το αυτό καθαυτό περιεχόμενο, δηλαδή την επανένταξη ή μη του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει και ένα ζήτημα που μας είναι πάρα πολύ σημαντικό, που είναι ο σεβασμός στα όργανα του κόμματος και στην Κοινοβουλευτική ομάδα».

«Να εμπνεύσουμε τους δημιουργικούς, προοδευτικούς ανθρώπους»

Για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και τη σχέση που πρέπει να αποκτήσει με κοινωνικά στρώματα, ανέφερε: «Είμαι πολύ προσεκτικός, δεν μπαίνω λοιπόν στο επί της ουσίας, ούτε τοποθετούμαι για το περιεχόμενο της επιλογής. Λέω ότι αυτό θα μπορούσε ακόμα, οποιαδήποτε άποψη και να είχαμε να γινόταν με έναν τρόπο που να εκπέμπει σοβαρότητα, να δίνει περισσότερες εγγυήσεις αν θέλετε, για την επόμενη μέρα στην κοινωνία. Το δεύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με τις αλλαγές του καταστατικού. Η αντίληψη η οποία πρέπει να έχουμε και προτείνω εγώ, είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχο της πολιτικής αλλαγής που πρέπει να γίνει.

«Πρέπει να εμπιστευτούμε τη βάση του κόμματος»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στις ανησυχίες του για την τρέχουσα πολιτική περίοδο, επισημαίνοντας πως: «Γνωρίζετε ότι πάντα η δική μου προσπάθεια, είναι προφανώς να στηρίξω την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα απ’ όλα και ταυτόχρονα να περνάμε και ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι η πολιτική δεν είναι κάτι αποκρουστικό. Η πολιτική είναι κάτι που μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι. Και δυστυχώς, επιτρέψτε μου να σας πω ότι εγώ ανησυχώ πάρα πολύ με την απολίτικη και την πολιτική άποψη που δημιουργείται με την αποχή, ακόμα και με αυτό που έχει κυριαρχήσει, το λέγαμε προηγουμένως με το ρουσφέτι και την εξυπηρέτηση στην Ελλάδα, που είναι το μόνο εργαλείο πολιτικής».

«Δεν θα πω εγώ τι πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας»

Τέλος, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό, τόνισε τα εξής: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα, εκ των πραγμάτων έχει πολύ ισχυρή παρουσία στην πολιτική σκηνή, είναι βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς δεν θα πω εγώ τι πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου ήμουν και υπουργός και σέβομαι πάρα πολύ το έργο που κάναμε μαζί».

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσειςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης