Πολιτική|04.09.2024 20:19

Σε θέση μάχης τα στρατόπεδα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει ΚΕ: Σωρεία αντιδράσεων για τις αλλαγές Κασσελάκη - «Αγκάθι» και οι διαγραφές

Newsroom

Καζάνι έτοιμο να εκραγεί είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε τροχιά διάσπασης, με τα στρατόπεδα να είναι σε θέσεις μάχης για την Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Νέο λάδι στη φωτιά έριξαν οι σαρωτικές αλλαγές που εισηγήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης μεταξύ των οποίων η αλλαγή ονόματος σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς» αλλά και η αλλαγή του ορίου θητείας των βουλευτών που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό είναι και το μέτωπο με τον Χρήστο Σπίρτζη που έλαβε τελεσίγραφο να απολογηθεί μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN, μία επιτροπή αναζήτησης κοινού τόπου που ήταν να συνεδριάσει το μεσημέρι για να προετοιμάσει τις τελικές εισηγήσεις καθυστέρησε γιατί υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές που φαίνεται που προωθεί ο κ. Κασσελάκης.

Αντιδράσεις για την αλλαγή ονομασίας

Οι εκτιμήσεις πολλών και από διαφορετικές πλευρές είναι ότι εάν όλα αυτά περάσουν, θα φτάσουμε σε ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα λογοδοτεί σε κανένα όργανο, ενώ υπάρχει ανησυχία και διαφωνία για την ονομασία.

Ακόμα και στελέχη που έχουν στηρίξει τον κ. Κασσελάκη, όπως ο κ. Κόκκαλης προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, διαφωνούν. Φαίνεται ότι δεν υπήρξε η απαραίτητη συνεννόηση για μία τέτοια αλλαγή και για την ώρα δεν υπάρχει πλειοψηφία για μία τέτοια εκδοχή ονόματος, λέει ο ίδιος.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια ιδέα για συζήτηση και πως θα κατατεθούν και άλλες απόψεις.

Μάλιστα ειδικά για το ζήτημα του ονόματος φαίνεται πως δεν ενθουσιάζεται ούτε ο κύριος Νίκος Παππάς. Οι δύο άνδρες είχαν συνάντηση σήμερα στο κοινοβούλιο όπου επισήμως συζητήθηκαν θέματα κοινοβουλευτικής λειτουργίας αφού ο κ. Παππάς ανέλαβε πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα γίνει με Σπίρτζη και Πολάκη

Την ίδια ώρα, αγκάθι είναι και οι διαγραφές. Ο Χρήστος Σπίρτζης μιλά για προειλημμένες αποφάσεις όλων όσων διαφωνούν, ενώ κατήγγειλε ότι οι χρυσαυγήτες κατήγγειλαν τη συμπεριφορά του.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο κ. Σπίρτζης δεν είναι διατεθειμένος να δώσει το παρόν στην Επιτροπή Δεοντολογίας που του έστειλε τελεσίγραφο μία μέρα πριν την Κεντρική Επιτροπή να δώσει τις τελικές απαντήσεις, ενώ παραμένει ανοιχτό και το τι θα κάνει τελικά ο Παύλος Πολάκης στην κεντρική επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες φαίνεται πως είναι περισσότερες προς το να καταθέσει τελικά πρόταση μορφής και σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα ενδέχεται να συγκεντρώσει την υποστήριξη της ομάδας των 87.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΝίκος ΠαππάςΧρήστος Σπίρτζηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης