Πολιτική|05.09.2024 06:45

Κασσελάκης: Το παιχνίδι των αιφνιδιασμών φέρνει γκρίνια στο περιβάλλον του - Τα σχέδια των «87» και του Πολάκη

Νίκος Σβέρκος

Σε πρωτοφανή αποσταθεροποίηση βρίσκεται η Κουμουνδούρου δύο 24ωρα πριν τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο αιφνιδιασμός που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης με τις προτάσεις του για αλλαγή του ονόματος και της δομής του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει σύγχυση ακόμα και σε στελέχη που τον ακολουθούσαν πιστά το προηγούμενο διάστημα. Στο μεταξύ οι «87» αναζητούν τρόπο για να επιβληθούν προεδρικές εκλογές, ενώ άγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του Παύλου Πολάκη, που ίσως αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων. 

Δυσφορία στους υποστηρικτές Κασσελάκη για το όνομα 

Η τακτική που ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού έφερε σύγχυση ακόμα και στο στενό ηγετικό επιτελείο του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει κοινωνούς των προτάσεών του τον στενό πυρήνα συνεργατών του, αλλά και τον Νίκο Παππά, διανθίζοντας ή διορθώνοντας μάλιστα ορισμένες πτυχές τους, ώστε αυτές να τύχουν μεγαλύτερης υποστήριξης στο προσεχές καταστατικό συνέδριο. 

Συγκεκριμένα όμως η πρόταση για αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε τύχει αντίστοιχης υποδοχής, ενώ άλλα στελέχη φέρονται να μην γνώριζαν καν αυτή τη σκέψη του Στέφανου Κασσελάκη. Παρόλα αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατέθεσε, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμα και από το στρατόπεδό του. Χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς δήλωσε χτες ήπια την αντίθεσή του λέγοντας (Mega) ότι «δεν είμαι πολύ σίγουρος ότι πρέπει να μας απασχολήσει αυτό στο Συνέδριό μας». 

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Βασίλη Κόκκαλη, που πρόσφατα ανέλαβε αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς συμπεριφορές και μετά να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι σε αλλαγές, αλλά με διάλογο» είπε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι διαφωνεί και με την αλλαγή του ονόματος του κόμματος. 

Το βασικό επιχείρημα που θέτουν όσοι συντάσσονται με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά διαφωνούν με την αλλαγή του ονόματος, αφορά την βεβαιότητα πως η δημόσια συζήτηση θα μονοπωληθεί από την πρόθεση για αλλαγή της «μπράντας» του ΣΥΡΙΖΑ και πως είναι πιθανό να συμπηχθεί ένα μέτωπο που θα απορρίπτει όλες τις προτεινόμενες καταστατικές αλλαγές

Πληθαίνουν οι αμφισβητίες 

Στην παρούσα φάση τα στελέχη που στέκονται απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη εκφράζουν πληθώρα αντιρρήσεων και ενστάσεων, τόσο για την ουσία όσο και για την διαδικασία των επικείμενων καταστατικών αλλαγών. Παράλληλα όμως το μέτωπο ενάντια στον Στέφανο Κασσελάκη φαίνεται να ενισχύεται, καθώς προβεβλημένα στελέχη ευθυγραμμίζονται με την άποψη να ανακοπεί η πορεία που έχει επιλέξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Εχτές ο Κώστας Αρβανίτης προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία επισήμανε πως κάποιοι υπονομεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ «διά της απαξίωσης» και συμπλήρωσε πως «την κυρία ευθύνη την έχει αδιαπραγμάτευτα η ηγεσία». Ο ευρωβουλευτής συμπλήρωσε καταλόγισε μάλιστα στην ηγεσία «ιδιωτική και προσωπική ατζέντα, συνεχιζόμενες αλλαγές στρατηγικής με την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, προκαλώντας μείζον θέμα στην πολιτική και κοινοβουλευτική δράση». 

Τι εξετάζουν οι «87», ερωτηματικό ο Πολάκης 

Από την μεριά τους οι «87» επιθυμούν να εντείνουν τις πιέσεις με στόχο να πραγματοποιηθούν νέες προεδρικές εκλογές. Η Όλγα Γεροβασίλη εξαπέλυσε μύδρους (Αθήνα 984) κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τακτικισμούς ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Η αντιπρόεδρος της Βουλής επανέλαβε το αίτημά της για προσφυγή σε προεδρικές εκλογές, σημειώνοντας όμως για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής ότι «τέτοιου είδους τακτικισμοί είναι μακριά από τη λογική μου». 

Η απόρριψη μιας πρότασης μομφής από την Όλγα Γεροβασίλη δεν ισοδυναμεί με εγκατάλειψη μιας τέτοιας επιλογής από τους «87» στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή. Η ομάδα πρόκειται να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης, ώστε να υπάρχουν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.  

Βασικό μέλημα τους είναι να υπάρξει ισχυρή πολιτική παρέμβαση από πολλά κορυφαία στελέχη με κοινό αίτημα την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Γι αυτό και θα επιδιώξουν η Κεντρική Επιτροπή να λάβει μια απόφαση που θα επιβάλει τις εσωκομματικές κάλπες και δεν θα αφήσει περιθώριο στον Στέφανο Κασσελάκη να «αναβαπτιστεί» μέσα από ένα συνέδριο με συγκεκριμένους συσχετισμούς που θα διεξαχθεί μακριά από την κοινωνία. 

Ερωτηματικό πάντως αποτελεί τι θα επιλέξει τελικά ο Παύλος Πολάκης. Ορισμένοι στην Κουμουνδούρου μεταφράζουν την άρνηση του Παύλου Πολάκη να ζητήσει μέχρι σήμερα προεδρικές εκλογές ως διάθεση για παζάρια με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του άλλωστε θεωρούν πως υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης, εξ ου και η μονομερής επαναφορά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΝίκος Παππάςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης