Πολιτική|05.09.2024 19:43

ΣΥΡΙΖΑ: Ο ρόλος Παππά στις κρίσιμες αποφάσεις - Γιατί δεν σήκωσε το γάντι ο Κασσελάκης

Newsroom

Ο Στέφανος Κασσελάκης δε σήκωσε το γάντι που πέταξε ο Παύλος Πολάκης και οι «87» για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραπέμποντας το θέμα στο συνέδριο, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο.

Εκλογές ζητούν Πολάκης και «87»

Από τη μια πλευρά η τάση των «87» αλλά και ο Παύλος Πολάκης όχι μόνο ζήτησε πολιτική συμφωνία αλλά απείλησε πως θα προκαλέσει εκλογές με την πρόταση μομφής εάν αυτή περάσει. Από την άλλη πλευρά υπήρξε η άρνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μία μεταβολή γιατί τις προηγούμενες ημέρες είχε πει ότι είναι όποιος θέλει να τον αμφισβητήσει να θέσει πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο Χρήστος Τσιγουρής στο OPEN, σήμερα με βάση την τοποθέτησή του βλέπουμε ότι δεν επιθυμεί μία τέτοια πρόταση μορφής γιατί εκτιμά ο ίδιος ότι θα ρευστοποιήσει το κόμμα και θα πληγώσει τον κόσμο.

Όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα επιμείνουν και θα έχουμε μία τέτοια ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή.

Σε κάθε περίπτωση εάν κατατεθεί μία τέτοια πρόταση από τον Παύλο Πολάκη όπως ο ίδιος απείλησε σήμερα θα συγκεντρώσει την υποστήριξη των «87», ωστόσο δεν είναι σίγουρο εάν αυτή θα είναι η πλειοψηφία σε ένα ενδεχόμενο ψηφοφορίας.

Δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο

Οι κρίσεις προσώπων είναι προτιμητέο να γίνονται με κάλπη και αυτό γιατί ασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου. Εξάλλου δεν ήταν πάντα εύκολες στις κεντρικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφορίες δια ανατάσεως της χειρός, ωστόσο επειδή είμαστε σε μία κατάσταση ρευστή δεν αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο.

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είπε ότι υπάρχει μια αγωνία για την επόμενη μέρα για το αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει ενωμένος και ενιαίος μέσα από αυτή την συζήτηση και την δοκιμασία τόσο σε κομματικό όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης αναφερόμενος στους βουλευτές, ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να μην αποχωρήσουν. Τους είπε «να δεσμευτούμε πως ότι και αν γίνει δεν θα αλλοιώσουμε τη λαϊκή εντολή και θα πάμε όλοι μαζί».

Εκεί φαίνεται συναινετικά ο Παύλος Πολάκης να του απάντησε «εγώ τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός» ενώ η κυρία Γεροβασίλη στο ίδιο κλίμα υποστήριξε ότι έχει μια διαφορά με τον Παύλο Πολάκη γιατί «και τον αριστερισμό δεν τον πέρασε ούτε μικρή».

Σε συνέχεια της συζήτησης ο κύριος Κασσελάκης εξέφρασε ένα παράπονο στην Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τη συνέντευξή της στο OPEN που είπε ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στο κόμμα. Τότε η κ. Γεροβασίλη του απάντησε ότι έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και πως στην τηλεόραση μπορεί να μείνουν κάποιες ασάφειες από τις απαντήσεις. «Είναι σίγουρο ότι εγώ δεν μιλώ ούτε για διάσπαση ούτε για αποχωρήσεις», είπε.

Ο κρίσιμος ρόλος του Νίκου Παππά

Σημειώνεται ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος του Νίκου Παππά, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης στήριξε την επικράτησή του τόσο στον νέο επικεφαλής της ΚΟ όσο και στον Παύλο Πολάκη. Αυτή τη φορά ο κ. Πολάκης είναι απέναντι από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα των εκλογών ο κύριος Παππάς στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να πάνε σε εσωκομματικές εκλογές. Έτσι φαίνεται να κινείται σε μία ενδιάμεση διαδρομή ενωτική ωστόσο πληροφορίες στέλνουν τον κ. Παππά να λέει όχι και στη διαγραφή Σπίρτζη, για την υπόθεση του οποίου η συζήτηση μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το τελευταίο μέτωπο έχει να κάνει με τις αλλαγές καθώς εκεί υπάρχει ο φόβος ότι θα αν αυτές περάσουν έτσι όπως είναι θα υπάρξουν υπερεξουσίες στον πρόεδρο και θα μεταβληθεί σε αρχηγικό κόμμα και ότι οι οργανώσεις βάσης θα γίνουν λέσχες μελών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπήρχαν και αναφορές του κ. Κασσελάκη και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο ίδιος αναφερόμενος στη στάση του από τότε που ανέλαβε πρόεδρος και ακολούθησαν οι διασπάσεις είπε ότι ήταν ειλικρινής από την πρώτη στιγμή και έντιμος απέναντι σε όλους.

Δήλωσε έντιμος και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που από τον Απρίλιο και μετά στην κεντρική εκδήλωση για τις ευρωεκλογές του έστειλε μηνύματα για να πάρουν μαζί πρωτοβουλίες όμως εισέπραξε σιγή ιχθύος.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΝίκος ΠαππάςΌλγα Γεροβασίληειδήσεις τώρα