Πολιτική|06.09.2024 06:55

Κασσελάκης: Από το «βρείτε μου αντίπαλο» στο «δεν σηκώνω το γάντι» - Έβαλε τον Τσίπρα στο «τσουβάλι» των υπονομευτών

Νίκος Σβέρκος

Ακόμα μια ανατροπή επιφύλασσε ο Στέφανος Κασσελάκης στην χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, ενώ επί της ουσίας εξομοίωσε τον Αλέξη Τσίπρα με τους «υπονομευτές» που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Ενώ μέχρι πρότινος ο πρόεδρος του κόμματος προκαλούσε τους επικριτές του να καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, εχτές ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας είπε πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και παρέπεμψε στο καταστατικό συνέδριο για την τελική αναμέτρηση. 

Ωστόσο δεν είναι η μοναδική υποχώρηση που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο παλαιότερα, ενώ ο ίδιος διαμήνυε «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε», όταν πληθώρα στελεχών του ζήτησαν να προχωρήσει σε προεδρικές εκλογές, εκείνος έδειξε το δρόμο της Κεντρικής Επιτροπής. 

Τι άκουσε ο Κασσελάκης πριν υποχωρήσει 

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε χτες να τοποθετηθεί τελευταίος στην συνεδρίαση, αφού ακούσει όσα στελέχη επιθυμούσαν να τοποθετηθούν. Άκουσε τον Παύλο Πολάκη να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του και να καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει σε εκλογή προέδρου από τη βάση ειδάλλως, όπως άφησε να εννοηθεί, θα προχωρήσει σε πρόταση μομφής το προσεχές Σαββατοκύριακο που συνεδριάζει η Κ.Ε.

Άκουσε επίσης την Όλγα Γεροβασίλη να επαναλαμβάνει το αίτημά της για προεδρικές εκλογές, καθώς επίσης και άλλα στελέχη των «87», όπως τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και την Κατερίνα Νοτοπούλου, να εξαπολύουν μύδρους εναντίον του.  Στον αντίποδα στάθηκε ο Νίκος Παππάς, που φέρεται να είπε πως μια εκ νέου εκλογή προέδρου θα ταλαιπωρήσει τη βάση του κόμματος. 

Στους «υπονομευτές» και ο Τσίπρας 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή αιχμή προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τον έβαλε στο ίδιο πλαίσιο με τους αποχωρήσαντες που δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά. Σύμφωνα με πληροφορίες που «διέρρευσαν» από το προεδρικό περιβάλλον, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως «έχω υπάρξει ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους, προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προς τον Νίκο Φίλη, την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινα να αναλάβει όποια θέση θα ήθελε, τον Αλέξη Χαρίτση, στον οποίο πρότεινα τη θέση του τομεάρχη Οικονομικών. Αλλά υπήρξα έντιμος και προς τον Αλέξη Τσίπρα. Τον περασμένο Απρίλιο, στην προεκλογική περίοδο, πρότεινα να καθορίσουμε από κοινού διάφορες εκδηλώσεις». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για μη έντιμη στάση απέναντί του, ενώ δεν είναι τυχαία η συμπερίληψή του στο στρατόπεδο των «υπονομευτών» του. Επανέφερε λοιπόν την «γραμμή» που είχε χαράξει τον Ιούνιο, κίνηση που λίγο πριν την Κ.Ε. ως πρόκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους υποστηρικτές του μπορεί μόνο να εκληφθεί. 

Γιατί έκανε ακόμα μια στροφή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει την αναμέτρηση στο προσεχές συνέδριο έτυχε διαφόρων ερμηνειών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από κάποιους επικριτές του έγινε αντιληπτή ως υποχώρηση, λόγω του φόβου του, όπως έλεγαν, για τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή. Πράγματι, μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Παύλου Πολάκη και τους τριγμούς που προκάλεσε ακόμα και στο προεδρικό στρατόπεδο η πρόταση για αλλαγή ονόματος, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη είναι κλονισμένοι. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε μετακινήσεις μελών της Κ.Ε., που να σηματοδοτήσουν μεγαλύτερη αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ορισμένοι, πάλι, εξέλαβαν αυτήν την υποχώρηση ως έμμεση απειλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει συνέδρους για το καταστατικό συνέδριο σε λίγες εβδομάδες και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να πιστεύει πως θα έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία τους. Σε αυτό συνηγορεί η εκτίμηση έμπειρων στελεχών, πως τα νηφάλια μέλη του κόμματος κάθε άλλο παρά θα συρρεύσουν στις εκλογές ανάδειξης συνέδρων, λόγω της απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μη ικανοποιητικά εκλογικά αποτελέσματα και την συνεχιζόμενη εσωστρέφεια. 

Κάποιοι, τέλος, θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπλοφάρει και θέλει στην πραγματικότητα να σπρώξει τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής. Έτσι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα επιδιώξει να λάβει την αποφασιστική γνώμη του καταστατικού συνεδρίου, ελπίζοντας σε μια κυριαρχία του και σε αποχώρηση όσων τον αμφισβητούν

Βυθίζεται στην εσωστρέφεια ο ΣΥΡΙΖΑ 

Όποιοι κι αν είναι οι πραγματικοί λόγοι της υποχώρησης του Στέφανου Κασσελάκη, το βέβαιο είναι πως έστειλε για ακόμα μια φορά σήμα μιας απρόβλεπτης συμπεριφοράς. Η συνέχεια του σίριαλ της εσωστρέφειας θα βυθίσει αναμφίβολα τον ΣΥΡΙΖΑ στην περαιτέρω αβεβαιότητα, με τα πολιτικά και δημοσκοπικά αποτελέσματα να προμηνύονται δυσάρεστα. 

Όσον αφορά, δε, την ουσία του συνεδρίου, η καθυστέρηση του Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσει τις προτάσεις του για τις καταστατικές αλλαγές έχει αναγκάσει τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού να κάνουν αγώνα δρόμου μέχρι το Σάββατο, όταν και θα πρέπει να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή ο πλήρης κατάλογος με τις προτεινόμενες αλλαγές. 

Είναι προφανές πως η κωλυσιεργία αυτή θα έρθει να προστεθεί στη σημεία έντονης αμφισβήτησης που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο ποια θα είναι η τύχη της αλλαγής ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, που εισηγήθηκε ο ίδιος.  

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠαύλος ΠολάκηςΌλγα Γεροβασίληειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης