Πολιτική|06.09.2024 07:18

ΔΕΘ 2024: Νέα μέτρα στο καλάθι - Τι θα πει ο Μητσοτάκης για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων στην κυβέρνηση έχουν καταλήξει στο τι τελικά θα περιλαμβάνει το «καλάθι», που θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από το Μαξίμου σημειώνουν πως δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα και υπογραμμίζουν πως οι ανακοινώσεις θα είναι κοστολογημένες.

Το πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει κάποιες οριζόντιες παρεμβάσεις, ωστόσο κυρίως θα περιλαμβάνει στοχευμένα μέτρα. Να σημειωθεί εδώ πως  σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται τελικά να διατεθεί ένα επιπλέον ποσό 500 εκατομμυρίων ευρώ σε μια προσπάθεια να καλυφθούν περισσότερες ομάδες.

Στο επίκεντρο βρίσκονται μεγάλες ομάδες, όπως οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι  και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για γιατρούς, ένστολους αλλά και αγρότες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και στην ενίσχυση οικογενειών με παιδιά (είτε πρόκειται για ζευγάρια με ένα ή δύο παιδιά είτε για τρίτεκνες οικογένειες στις οποίες θα επεκταθούν μία σειρά ρυθμίσεων που αφορούν τους πολύτεκνους).

Δεδομένο είναι πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει δύο αμφίρροπες μάχες:

  • Η πρώτη μάχη είναι εστιασμένη στο πεδίο των τιμών, καθώς η ακρίβεια αποτελεί τον βασικο πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας αλλά και σε μέτρα που οδηγούν στην μόνιμη  αύξηση του εισοδήματος των πολιτών.
  • Η δεύτερη μάχη αφορά στο στεγαστικό, θέμα που απασχολεί την Generation  Ζ και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα τρέξουν μια σειρά μέτρων για το άνοιγμα των κλειστών διαμερισμάτων (με προγράμματα όπως το Ανακαινίζω - Νοικιάζω αλλά και με φορολογικά κίνητρα), την αντιμετώπιση του Airbnb (με το βάρος να πέφτει στις περιοχές που έχουν έντονο στεγαστικό πρόβλημα),  την στήριξη ζευγαριών έως 50 ετών στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι (μέσα από ένα  δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι Μου») αλλά και την δημιουργία νέων κατοικιών (με το νέο πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής).

Μισθοί - Συντάξεις

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στήριξη δύο μεγάλων ομάδων, που είναι οι μισθωτοί κο οι συνταξιούχοι. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα εξής μέτρα:

  • Έκτακτη ενίσχυση στο τέλος του χρόνου σε όσους συνταξιούχους  έχουν προσωπική διαφορά αλλά  και σε ευάλωτα νοικοκυριά. (θα γίνει με βάση το περσινό μοντέλο και θα διατεθει ένα ποσό κοντά στα 300 εκατομμύρια)
  • Νέα αύξηση συντάξεων το 2025, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε συνάρτηση με την πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας και από τον πληθωρισμό (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια αύξηση που θα είναι μεταξύ 2.5% με  3%). Εκτός απροόπτου αναμένεται να ανακοινωθεί και  το «ψαλίδι» στην Εισφορά Αλληλεγγύης, καθώς το φθινόπωρο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο
  • Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα το 2025 προκειμένου μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ. Παράλληλα από την κυβέρνηση κοιτάνε και το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη των μέσων μισθών
  • Ψαλίδι στις ασφαλιστικές εισφορές. Μάλιστα έχει αποφασιστεί να επιταχυνθεί η μείωση - που θα είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας - και αντί να γίνει σε δύο δόσεις (το 2025 και το 2027) να εφαρμοστεί συνολικά τη νέα χρονιά.

Φορολογικό

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει  στοχευμένες αλλαγές στο φορολογικό των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς ωστόσο να αλλάζει η βασική φιλοσοφία του νόμου. Παράλληλα με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό το 2025 πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Την ίδια στιγμή σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται πως μονιμοποιείται  η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025.  Οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Με τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν  πως είναι πιθανό να υπάρξει και κάποιο νέο μέτρο έκπληξη για τους αγρότες

Επιδόματα

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει αλλαγές σε συγκεκριμένα επιδόματα και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει αύξηση στο επίδομα τέκνου αλλά και στο επίδομα στέγασης για ευάλωτα νοικοκυριά. Υπολογίζεται πως περίπου  700 νοικοκυριά θα μπορέσουν να ενταχθούν στο βελτιωμένο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που απευθύνεται  σε άστεγους και σε άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ( το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε 60 δήμους της χώρας από τους 42 της περασμένης περιόδου)

Όπως ήδη αναφέρθηκε στοχευμένα  μέτρα στήριξης θα μπουν σε εφαρμογή για τα νέα ζευγάρια με παιδιά και από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μια σειρά μέτρων που έχουν δρομολογηθεί για την στήριξη των οικογενειών. Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για τα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία κατά 18 εκατομμύρια.

Τέλος συγκεκριμένες αλλαγές θα ανακοινωθούν στο επίδομα ανεργίας. Το επίδομα θα ξεκινά από ένα υψηλότερο ποσό και σταδιακά θα μειώνεται, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο στο νέο επίδομα να προστίθεται ένα μπόνους προϋπηρεσίας (που θα αφορά ανέργους που έχουν περισσότερα χρόνια στην αγορά εργασίας). Τέλος παρεμβάσεις δρομολογούνται και στο εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςσυντάξειςεπιδόματαΔΕΘειδήσειςειδήσεις τώραΔΕΘ 2024