Πολιτική|06.09.2024 14:10

ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής - Πώς διαμορφώνονται στρατόπεδα και συσχετισμοί

Newsroom

Στην Κεντρική Επιτροπή μεταφέρεται η σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στρατόπεδα να παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει των εργασιών του Σαββατοκύριακου

Τα στρατόπεδα

Το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι γκρίζο και μένει να φανεί αν θα βρεθεί ισορροπία μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων.

Κρίσιμη συνάντηση θα έχει απόψε το βράδυ, η ομάδα των 87, οι οποίοι έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, όπου θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Σημειώνεται ότι όλη η ομάδα των 87 θέτει δημόσια και συνεχώς ζήτημα ηγεσίας αμφισβητώντας ευθέως τον Στέφανο Κασσελάκη

Από την άλλη υπάρχει ο Παύλος Πολάκης, που ζήτησε πολιτική συμφωνία για προσφυγή σε εκλογές απειλώντας τον πρόεδρο με πρόταση μομφής. Μένει λοιπόν να φανεί αν ο βουλευτής Χανίων θα κάνει ένα τελευταίο βήμα αμφισβητώντας και θεσμικά τον πρόεδρο του κάμματος. Υπάρχει βεβαίως και η πλευρά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη που ταλικά άλλαξε τη στάση του ως προς την  μομφή και πέρασε από το «βρείτε μου αντίπαλο» στο... «δεν σηκώνω το γάντι» γιατί «η πρόταση μομφής στο πρόσωπό μου πληγώνει και ρευστοποιεί το κόμμα και δεν προσφέρει τίποτα».

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που -αυτή την ώρα- λειτουργούν ως ακροατήριο και παρακολουθούν τη συζήτηση όπως εξελίσσεται.

Κινούμενη... άμμος οι συσχετισμοί

Σε κάθε περίπτωση, οι συσχετισμοί είναι δύσκολοι και μεταβαλλόμενοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς υπάρχουν συμμαχίες που δημιουργούνται και μπορεί σε λίγες ημέρες να έχουν χαλάσει. Υπάρχουν επίσης και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενώ «αιωρείται» και η παράταση του θέματος διαγραφής του Χρήστου Σπίρτζη

Σύμφωνα με το Χρήστο Τσιγουρή, οι συσχετισμοί είναι δύσκολο να αναγνωστούν αυτή τη στιγμή, καθώς ενώ οι αμφισβητίες φαίνεται να έχουν περισσότερα  από 100 μέλη, παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οριακή πλειοψηφία -και μάλιστα σε μια διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη.

Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι από την ώρα που θα κατατεθεί μομφή, θα ανοίξει και συζήτηση για το ποιος θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη αν βέβαια αυτός δεν ζητήσει προσφυγή στις κάλπες.

Γιατί έκανε ακόμα μια στροφή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

Σύμφωνα με τον Νίκο Σβέρκο, η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει την αναμέτρηση στο προσεχές συνέδριο έτυχε διαφόρων ερμηνειών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από κάποιους επικριτές του έγινε αντιληπτή ως υποχώρηση, λόγω του φόβου του, όπως έλεγαν, για τους συσχετισμούς στην Κεντρική Επιτροπή. Πράγματι, μετά το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του Παύλου Πολάκη και τους τριγμούς που προκάλεσε ακόμα και στο προεδρικό στρατόπεδο η πρόταση για αλλαγή ονόματος, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη είναι κλονισμένοι. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε μετακινήσεις μελών της Κ.Ε., που να σηματοδοτήσουν μεγαλύτερη αμφισβήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Ορισμένοι, πάλι, εξέλαβαν αυτήν την υποχώρηση ως έμμεση απειλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει συνέδρους για το καταστατικό συνέδριο σε λίγες εβδομάδες και ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να πιστεύει πως θα έχει στο πλευρό του την πλειοψηφία τους. Σε αυτό συνηγορεί η εκτίμηση έμπειρων στελεχών, πως τα νηφάλια μέλη του κόμματος κάθε άλλο παρά θα συρρεύσουν στις εκλογές ανάδειξης συνέδρων, λόγω της απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά τα μη ικανοποιητικά εκλογικά αποτελέσματα και την συνεχιζόμενη εσωστρέφεια. 

Κάποιοι, τέλος, θεωρούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπλοφάρει και θέλει στην πραγματικότητα να σπρώξει τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής. Έτσι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα επιδιώξει να λάβει την αποφασιστική γνώμη του καταστατικού συνεδρίου, ελπίζοντας σε μια κυριαρχία του και σε αποχώρηση όσων τον αμφισβητούν

Βυθίζεται στην εσωστρέφεια ο ΣΥΡΙΖΑ 

Όποιοι κι αν είναι οι πραγματικοί λόγοι της υποχώρησης του Στέφανου Κασσελάκη, το βέβαιο είναι πως έστειλε για ακόμα μια φορά σήμα μιας απρόβλεπτης συμπεριφοράς. Η συνέχεια του σίριαλ της εσωστρέφειας θα βυθίσει αναμφίβολα τον ΣΥΡΙΖΑ στην περαιτέρω αβεβαιότητα, με τα πολιτικά και δημοσκοπικά αποτελέσματα να προμηνύονται δυσάρεστα. 

Όσον αφορά, δε, την ουσία του συνεδρίου, η καθυστέρηση του Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσει τις προτάσεις του για τις καταστατικές αλλαγές έχει αναγκάσει τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού να κάνουν αγώνα δρόμου μέχρι το Σάββατο, όταν και θα πρέπει να κατατεθεί στην Κεντρική Επιτροπή ο πλήρης κατάλογος με τις προτεινόμενες αλλαγές. 

Είναι προφανές πως η κωλυσιεργία αυτή θα έρθει να προστεθεί στη σημεία έντονης αμφισβήτησης που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο ποια θα είναι η τύχη της αλλαγής ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, που εισηγήθηκε ο ίδιος.  

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης ΤσίπραςΚεντρική ΕπιτροπήΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης