Παυλόπουλος στο OPEN: «Διεθνώς αναξιόπιστη η Τουρκία - Για θέμα αιγιαλίτιδας και εδάφους δεν θα τη ρωτήσουμε»
NewsroomΓια τα εθνικά θέματα και κυρίως για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε εκτενώς ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην εκπομπή του OPEN, «Tώρα Μαζί» και τον Σπύρο Χαριτάτο.
Ειδικότερα, σχολίασε για τη στάση της Τουρκίας ιστορικά τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζοντάς την αναξιόπιστη αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουμε όσο αφορά τις βλέψεις της. «Με την Τουρκία πρέπει να κάνουμε διάλογο. Η Τουρκία έχει βασικά χαρακτηριστικά: διεθνώς αναξιόπιστη, απορώ με το ΝΑΤΟ, είναι ανερμάτιστη εντελώς, ό,τι συμφωνούμε με τον Ερντογάν δεν έπεται ότι θα το τηρήσει», είπε χαρακτηριστικά.
«Αναξιόπιστη διεθνώς - Γελοίες οι απειλές της»
Ο κ. Παυλόπουλος αρχικά είπε ότι «απόψεις που λένε δεν θα συζητάμε με την Τουρκία είναι εσφαλμένες» και πρόσθεσε: «Ποτέ στη διεθνή σκηνή δεν κόβεις από τον διάλογο τον αντίπαλό σου. Το θέμα είναι να έχεις κατά νου με ποιον συνδιαλέγεσαι, γιατί αυτό σου δίνει τη μεγάλη δυνατότητα να ξέρεις ποια είναι τα όρια σου απέναντί του και το κυριότερο πως να τον αντιμετωπίσεις ιδίως όταν έχει αυτή την πάγια εχθρική στάση όπως η Τουρκία».
Όπως τόνισε τρία είναι τα «βασικά χαρακτηριστικά του τι σημαίνει Τουρκία από τα οποία πρέπει να έχουμε καλυμμένα τα νότα μας: Είναι διεθνώς αναξιόπιστη, το ξέρουν όλοι. Εγώ απορώ πως το ΝΑΤΟ αποδέχεται ακόμα το ρόλο της και ανέχονται πράγματα που είναι αδιανόητα και δείχνουν την αναξιοπιστία της. Η Τουρκία είναι ανερμάτιστη εντελώς. Βλέπετε τι έκανε με την Ουκρανία και στη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας, βλέπετε τι κάνει με τους BRICS. Πώς θα γίνει να είναι μέλος του BRICS και του ΝΑΤΟ. Μπορεί να συμφωνήσει και αύριο να το αναιρέσει. Ότι συμφωνούμε λοιπόν με τον Ερντογάν δεν έπεται ότι θα το τηρήσει ο Ερντογάν».
«Η Τουρκία θέλει να συγκυριαρχήσει στο Αιγαίο»
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η Τουρκία έχει μια μακροπρόθεσμη πολιτική προς την Ελλάδα, που είναι πολιτική πολλαπλών βλέψεων. Η Τουρκία έχει στόχος μακροπρόθεσμα ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου και για αυτό δεν πρέπει να υποχωρούμε σε τίποτα. Δεύτερος στόχος της το Αιγαίο, διακαής πόθος είναι να μπορέσει να συγκυριαρχήσει στο Αιγαίο. Η συγκυριαρχία είναι ο βασικός στόχος της Τουρκίας κατά παράβαση όλων των κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου».
«Για θέματα αιγιαλίτιδας και εδάφους δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία»
Και συνέχισε «και το τρίτο είναι ότι η Τουρκία αρχίζουν την ατέρμονη διαπραγμάτευση για να φτάσουν να κερδίζουν έδαφος. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση στο Ελσίνκι είχε δεχτεί να μιλάμε για συνοριακές και άλλες διαφορές. Μια διαφορά έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και της αντίστοιχης ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Το θέλει δεν το θέλει η Τουρκία δεν την ρωτάμε. Της λέμε μια διαφορά έχουμε, θα πάμε στη Χάγη αν το θέλεις, αν δεν το θέλεις εμείς θα υπερασπιστούμε την θέση μας, δεν ξαναγυρνάμε στην περίοδο της Μαδρίτης και του Ελσίνκι. Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με όλους τους κανόνες τους Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορούμε να πάμε για θέμα αιγιαλίτιδας ζώνης και εδάφους. Αυτά μονομερώς μπορούμε να τα ρυθμίσουμε».
Σε ερώτηση αν ήταν σωστό από την κυβέρνηση να υπογράψει μνημόνιο με την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε «Σωστό είναι που υπεγράφη το κείμενο, αλλά είναι ένα μνημόνιο συνεννόησης που δεν έχει νομική ισχύ. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αναίρεσε το αντικείμενό του κάνοντας πράγματα που ήταν αδιανόητα. Ποτέ ο Ερντογάν όσο ήμουν πρόεδρος Δημοκρατίας δεν είχε θέσει θέμα για Κύπρο και Αιγαίο και να προσθέσουμε και την τρίτη βλέψη τη Θράκη. Μην υποτιμάμε ότι έχει βλέψεις για το θέμα της Θράκης».
«Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν έχουμε κάνει την επέκταση στα 12 μίλια»
Ερωτώμενος για το Τουρκολιβυικό μνημόνιο είπε: «Στην πράξη μπορούμε ως Ελλάδα να ακυρώνουμε το Τουρκολιβυικό μνημόνιο. Τι πρέπει να κάνουμε. Επέκταση στα 12 μίλια της αιγιαλίτιδας ζώνης σε όλη την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν έχουμε κάνει αυτή την επέκταση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».
Και κατέληξε ότι «η Τουρκία συμπεριφέρεται απαραδέκτως και για αυτό μας επιτρέπεται να θωρακίζουμε τα νησιά μας. Το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζει τον κανόνα ότι αν έχεις επικείμενη απειλή ή απειλή βίας τότε μπορεί να θωρακίσεις τα νησιά σου. Η Τουρκία όταν είπε ότι είναι cassius belli η επέκταση στο Αιγαίο στα 12 μίλια, ξέρετε τι σημαίνει; θα σου κηρύξω τον πόλεμο. Αυτό είναι που μας νομιμοποιεί. Άρα απαντάμε «μολών λαβέ». Μην υποτιμάμε τις Ένοπλες δυνάμεις. Οι Τούρκοι δεν τολμάνε και πρέπει να το πιστέψουμε. Με την ιστορία τους έχουν αποδείξει ότι κέρδισαν σε πόλεμο με την Ελλάδα όταν εμείς κάναμε κάνα χοντρό λάθος ή όποτε είχαν την στήριξη των ΗΠΑ».
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες