Πολιτική|07.09.2024 19:54

ΔΕΘ 2024: Live η ομιλία Μητσοτάκη - Ανακοινώνει νέα μέτρα

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ξεκίνησε στο Βελλίδειο η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός ξεδιπλώνει μια δέσμη στοχευμένων μέτρων στο οικονομικό πεδίο αλλά και σε μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας.

Η στόχευση των εν λόγω μέτρων είναι διττή: Πρώτον την ενίσχυση του εισοδήματος, της εργασίας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Δεύτερον την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι το δημογραφικό και το στεγαστικό.

Live η ομιλία Μητσοτάκη

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι τήρησε τις δεσμεύσεις του, τις οποίες ανήγγειλε στην προηγούμενη ΔΕΘ. «Η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Πέρσι δεσμευόμουν ότι θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πετύχαμε» είπε ο πρωθυπουργός. «Υποσχέθηκα περισσότερους εκπαιδευτικούς και πράγματι έγινε. Είπα ότι θα δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Εργάνης. Αυξήσαμε το ποσό των εφημεριών των γιατρών…» ανέφερε.

Δεν έχω σάκο με αλόγιστες παροχές

«Να καταστήσω σαφές ότι δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές πολύ περισσότερο όταν ήδη 8 κράτη ανάμεσά τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας υπέρβαση δαπανών κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είναι μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές συνεπώς οι δαπάνες μας για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε 3 κατηγορίες με πρώτη την άμυνα», πρόσθεσε.

Αυξάνονται συντάξεις και κατώτατος μισθός

Στόχος μας η  στήριξη του μέσου εισοδήματος και την προστασία της οικογένειας και των πιο αδύναμων αλλά και την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και τρίτον τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας έτσι από την 01/01/2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2 έως 2,5%. Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από 830€ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει όπως έχουμε δεσμευθεί στα 950€ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Είναι μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει αυτόματα προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων αυτό το Δεκέμβριο λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600€ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν έως 200€ ενώ 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση.

Παράλληλα 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200€, ενώ το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%.

Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών για τους γιατρούς

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυτοτελή φορολόγηση εφημεριών: Στο δημόσιο τέλος από την επόμενη άνοιξη σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις οι οποίες σταδιακά θα φτάσουν κατά ευρώ το τα 100€ το μήνα ώστε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθού γιατί το εισόδημα πρέπει να ενισχύεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα παράλληλα όμως πρέπει να εκδηλώνεται και με στοχευμένες πρωτοβουλίες εκεί που απαιτείται.

Έτσι αυτή η συγκεκριμένη δέσμη συμπληρώνεται με 2 ακόμα μέτρα που αφορούν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους της πρώτης γραμμής στην υγεία και την ασφάλεια στο εξής λοιπόν και ανταποκρινόμενη σε ένα πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22% κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130€ και ενίοτε και περισσότερο.

Αυξήσεις στους ενστόλους

Ανακοινώθηκε επίσης αύξηση νυχτερινής απασχόληση σε ένοπλες δυνάμεις, λιμενικό, αστυνομία, πυροσβεστική: «Ανταποκρινόμενοι  σε ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων μας αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις ένοπλες δυνάμεις στο λιμενικό στην αστυνομία και την πυροσβεστική. Είναι η αναγνώριση  για την προσφορά τους στο οποίο όμως γνωρίζει καλά και το οικονομικό επιτελείο κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο γιατί αυτοί κύριοι αρχηγοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώσουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα: «Επειδή το καλύτερο εισόδημα σημαίνει και λιγότερα βάρη γι αυτό και θεωρώ ξεχωριστή μια ακόμα παρέμβαση. Ανακοινώνω τη μείωση κατά μια μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που σχεδιάζαμε αρχικά. Ένα σημαντικό μέτρο που ανακουφίζει εργαζομένους και το 27 η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τα μη μισθολογικά βάρη κατά 6 μονάδες 6 μονάδες μέσα σε 8 χρόνια θα είμαστε κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος: «Όπως είχαμε δεσμευθεί καταργείται το 2025 πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση ενώ έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που είχαμε από την ελληνική περιφέρεια κυρίως από μικρότερους οικισμούς μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1500 κατοίκους αντί των 500 κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά», επεσήμανε.

Κατάργηση ειδικού φόρου σταθερής τηλεφωνίας

Σχετικά με τον φόρο σταθερής τηλεφωνίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα αποτελέσει παρελθόν: «Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100 Mgbs με κάποιες είναι μια κίνηση με στόχο την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων των ελληνικών νοικοκυριών αλλά και της στήριξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων ταυτόχρονα προσφέρει και ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες».

Πώς διάβασε η κυβέρνηση το αποτέλεσμα των εκλογών

«Θα ήταν λάθος να αφήνουμε και τις όποιες αδυναμίες να θολώνουν τη μεγάλη εικόνα του τόπου γιατί τα θαύματα είναι για τους μάγους ενώ στην πραγματική ζωή τον λόγο έχει μόνο η σταθερή πρόοδος. Αυτή υπάρχει στα όσα έγιναν και στα όσα γίνονται. Πιο γρήγορα πιο δίκαια πιο αποτελεσματικά αυτό είναι το μήνυμα το οποίο έλαβα προσωπικά από τις τελευταίες κάλπες στις όψεις τις οποίες θυμίζουν σε κάποιους που τα βλέπουν τα πράγματα λίγο απαισιόδοξα. Η ΝΔ βγήκε πρώτη για πέμπτη συνεχή εθνική αναμέτρηση και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των εκλογών.

«Αυτό το αίτημα για πιο πολλά και ταχύτερα αποτελέσματα το προσυπογράφω απόλυτα, γι αυτό μίλησα στην αρχή για τη σύζευξη ανάπτυξης και εισοδήματος γιατί μόνο τότε η συλλογική πρόοδος θα μεταφράζεται σε ατομική ευημερία.  Και μόνο όταν ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μεγάλα προβλήματα όπως το δημογραφικό μπορούμε να λέμε ότι πραγματικά υπηρετούμε τον πολίτη. Θέλω να θυμίσω ότι για την οικογένεια έχουμε ήδη αυτή η κυβέρνηση αυξήσει το επίδομα γέννησης έως 3.500 ευρώ να θυμίσω ότι το επίδομα μητρότητας κυμαίνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού. Να θυμίσω ότι αυτή είναι η κυβέρνηση που κατάργησε το φόρο γονικών παροχών, αυτή είναι η κυβέρνηση που αύξησε παράλληλα το αφορολόγητο κατά 1.000€ για κάθε παιδί τα μέτρα αυτά λοιπόν πλαισιώνονται τώρα με κίνητρα».

Κίνητρα για το δημογραφικό στις επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στο πρόβλημα του δημογραφικού ανέφερε: Έχω δει πολλές επιχειρήσεις -μεγάλες κυρίως- που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να στηρίξουν εργαζομένους που κάνουν παιδιά. Από φέτος, οι εργοδότες οι οποίοι διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως 5.000€ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από φόρο για το ποσό αυτό. «Θέλουμε τις επιχειρήσεις συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια θα μάλιστα θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας», επεσήμανε.

Όσον αφορά στα δικαιώματα τριτέκνων ανέφερε: «Σε ένα άλλο επίπεδο τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων, ανεξάρτητα ποια από το εισόδημα».

Μέτρα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης μέτρα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και πιο συγκεκριμένα

  • άμεση η κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών
  • δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών όπως επίσης και την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Ένα πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες το οποίο κοστολογείται συνολικά στα 250 εκατομμύρια ευρώ και θα συνδυαστεί με την προσεκτική αναμόρφωση της επιδοματικής μας πολιτικής, γιατί όταν υποχωρεί η ανεργία πρέπει να κινητροδοτε ται περισσότερο η εργασία», ανέφερε.

Ενίσχυση αγροτών

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους αγρότες και σημείωσε: Για τον πρωτογενή τομέα έχουμε κάνει πολλά και έχουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Επιτρέψτε μου να μιλήσω εν τάχει για 4 νομίζω σοβαρές παρεμβάσεις

  1. Πρώτη την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με αναλογικό τρόπο και ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών,
  2. Δεύτερον θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και συνεταιρισμών ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των οποίων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.
  3. Τρίτον θέλουμε με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν δείτε όμως τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους στην κατανάλωση νερού είναι πραγματικά συγκλονιστική. Η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα την οποία μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
  4. Και τέταρτον θα δουλέψουμε μαζί με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και να εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτό των αδρανών δημοσίων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να  τις αξιοποιούν.

Σπίτι μου 2

«Μπορώ σήμερα πια και επίσημα να ανακοινώσω ότι μετά από πολύ κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινάει άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα σπίτι μου ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με πόρους από το ταμείο ανάκαμψης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Θα διευρύνουμε την περίμετρο. Θα το πάμε μέχρι τα 50 έτη γιατί ακούω συχνά παράπονα από τη γενιά των σαραντάρηδων, οι οποίοι έφαγαν όλο το βάρος της κρίσης και τους αποκλείσαμε από το πρόγραμμα. Και έχουν δίκιο.
Για 50 έτη το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό μεγάλη επιτυχία το πρώτο πρόγραμμα σπίτι μου. Και συναντώ συχνά συμπολίτες μας οι οποίοι αισθάνονται αυτή τη μεγάλη ικανοποίηση ότι μπόρεσαν και απέκτησαν το δικό τους σπίτι πληρώνοντας μια δόση στεγαστικού δανείου που είναι χαμηλότερη από όσο θα πλήρωναν αν νοίκιαζαν ένα σπίτι. 
Εξασφαλίσαμε επίσης 400  εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης για να κάνουμε δάνεια ύψους έως και 20.000€ με μηδενικό επιτόκιο με στόχο και μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση σχεδόν 20.000 παλαιών κατοικιών, ένα πρόγραμμα που τρέχει.

Τι είπε για Arbnb - Οποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει κλειστό διαμέρισμα θα έχει απαλλαγή φόρου

«Απευθυνόμενοι  και στην εκρηκτική εξέλιξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης πρόθεση της πολιτείας πρέπει να υπάρχει ένα καθαρό πλαίσιο και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε διάθεση να δαιμονοποιήσουμε τη συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία εξάλλου αποφέρει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στο δημόσιο σημαντικά έσοδα. Ανταποκρινόμενοι όμως σε πάγια αιτήματα των ενώσεων ιδιοκτητών ανακοινώνω σήμερα ότι όποιος ιδιοκτήτης νοικιάζει ένα διαμέρισμα το οποίο σήμερα είναι κλειστό θα απαλλάσσεται από το φόρο ενοικίου για 3 χρόνια.
Κυριάκος Μητσοτάκηςσυντάξειςκατώτατος μισθόςτέλος επιτηδεύματοςΔΕΘειδήσεις τώραΔΕΘ 2024