Πολιτική|07.09.2024 17:40

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής από 100 σε Κασσελάκη - «Παρών» ο Πολάκης για νέος πρόεδρος

Newsroom

Ασφυκτική πίεση πανταχόθεν για να αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης στην επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Ο κ. Κασσελάκης προσπάθησε να περάσει πρώτος στην επίθεση κατηγορώντας τους επικριτές του για τα πάντα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσεις σε εκλογές από την βάση του κόμματος αν και «τον τρώει να σηκώσει το γάντι».

Την εμπρηστική ομιλία Κασσελάκη που διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα διαδέχθηκε σχεδόν αμέσως, πρόταση μομφής που υπέγραψαν 100 στελέχη με το μέλος της ΚΕ Γιάννη Μπουλέκο να την καταθέτει, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης αμφισβήτησε ευθέως και εκείνος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας ευθύνη ακόμα και στον εαυτό του που… τον πίστεψε. Ο βουλευτής Χανιων τόνισε ότι ο «Κασσελάκης δεν μπορεί και δεν κάνει για πρόεδρος», ενώ δήλωσε το «παρών» για διάδοχος του Κασσελάκη καταθέτοντας υποψηφιότητα για πρόεδρος.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος που προσφάτως «καρατομήθηκε» από τον Κασσελάκη για χάρη του Νίκου Παππά, έριξε και εκείνος τα βέλη του σημειώνοντας: «Υπάρχει έλλειμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας στο κόμμα. Και ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κρίσιμη ψηφοφορία για την πρόταση μομφής θα διεξαχθεί στις 20:00.

Η πρόταση μομφής των 87 

Τουλάχιστον 100 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψαν το κείμενο που κατέθεσε ο Γιάννης Μπουλέκος εκ μέρους της ομάδας των «87» και στο οποίο γίνεται λόγος για παρατεταμένη κρίση ηγεσίας. 

«Συντρόφισσες και σύντροφοι.Προσέρχομαι στο βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης των λεγομένων και των πράξεών μας.Τον τελευταίο ένα χρόνο, ειδικότερα από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση αρχών και αξιών.

Το κόμμα μας με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου βρίσκεται σε παρατεταμένη εσωστρέφεια και συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.
Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κυρίαρχη την ευθύνη του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη δεν αντιλήφθηκε ούτε μια στιγμή γιατί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με ευθύνη του Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ανοικτό στην κοινωνία και πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης, μετατρέπεται σε ένα κόμμα καρικατούρα με δεξιές αποχρώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ευθύνη του Προέδρου δεν επιτελεί τον συνταγματικό του ρόλο που είναι η άσκηση δομικής αντιπολίτευσης και η δημιουργία εναλλακτικού πόλου προοδευτικής διακυβέρνησης. Γιατί ο Πρόεδρος δεν εφαρμόζει την απόφαση του τέταρτου Συνεδρίου που μιλάει για κοινή εκλογική συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων. Οι εκφράσεις του περί συνεργασίας κουρελού ή συνεργασία της διαπλοκής τον καθιστούν πρόσωπο που δεν μπορεί να υπηρετήσει την απόφαση αυτή στα πλαίσια της ευρύτερης ανασύνθεσης των προοδευτικών δυνάμεων.Γιατί θεωρούμε ότι το κόμμα μας βρίσκεται σε παρατεταμένη κρίση ηγεσίας.
Γιατί ο πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες
Γιατί ο Πρόεδρος δεν έχει την ελάχιστη πολιτική ευθιξία ώστε να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου.
Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορούν να περιμένουν και ζητούν καθαρές και δημοκρατικές λύσεις.
Τώρα 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενεργοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 20 παράγραφος 4 του καταστατικού και καταθέτουν πρόταση δυσπιστίας στον Πρόεδρο και ζητούμε άμεση προσφυγή στη βάση», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν κάνει για πρόεδρος» - Καταθέτει υποψηφιότητα ο Κασσελάκης 

Την σκυτάλη από τους 87 πήρε ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής Χανίων πάντως, δεν μίλησε για πρόταση μομφής, αλλά ζήτησε παραίτηση του Στέφανου Κασσελάκη και εκλογές από τη βάση του κόμματος. Ζήτησε επίσης όλα τα στελέχη και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνουν την επόμενη μέρα. 

Πάντως, πληροφορίες από το περιβάλλον του, αναφέρουν πως ο κ. Πολάκης αναμένεται να υπερψηφίσει την πρόταση μομφής των «100» κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο βουλευτής, μίλησε επίσης για το αναγκαίο (κατ αυτόν) πρόγραμμα που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση εκείνος θα παραμείνει στο κόμμα την επόμενη μέρα

«Δεν κάνει για πρόεδρος ο Κασσελάκης»

Ο Παύλος Πολάκης επέκρινε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Πίστεψα στον Κασσελάκη και τον στήριξα αλλά έπεσα έξω. Δεν κάνει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ομιλία του, ο κ Πολάκης αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη ανέφερε επίσης «Σύντροφε πρόεδρε δεν μπορείς για αυτό προχώρησε σε προκήρυξη εκλογών. Για αυτό θα είμαι υποψήφιος», ενώ τον κατηγόρησε για «διχαστική ομιλία».

Απαντώντας στην κριτική κασσελακη ότι κάνει και αυτός πολιτική lifestyle και μάλιστα «ανδρικής σχολής», ανέφερε: «Εγώ τη Δώρα (σ.σ. τη σύζυγό του) δεν την ανέβασα σε καμία προεκλογική ομιλία»

Το βίντεο της ομιλίας του Παύλου Πολάκη

 

Η εμπρηστική ομιλία Κασσελάκη στην ΚΕ

Είχε προηγηθεί μια πρωτοφανώς επιθετική ομιλία από τον Στέφανο Κασσελάκη, στην οποία κατηγόρησε τους επικριτές του ουσιαστικά για τα πάντα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία περίπτωση σε εκλογή προέδρου από τη βάση, επιχειρώντας να κρατηθεί στην προεδρία είτε μέσα από την ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή είτε με εμπιστοσύνη από το προσεχές καταστατικό συνέδριο.

Αλαζονεία και ψέματα από την κυβέρνηση

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως, «αυτό το κόμμα έχει μια πολύ μεγάλη ιστορία και ο τρόπος με τον οποίο θα μιλήσει σήμερα ο ένας στον άλλο σήμερα και αύριο εδώ μέσα ελπίζω να είναι αντάξιος του κόμματος. Από τη δική μου πλευρά αυτό θα γίνει». «Δεν περιμένω να συμφωνήσουμε στα πάντα. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει κάτι που μας ενώνει», υπογράμμισε στη συνέχεια και τόνισε πως υπάρχουν δύο δρόμοι: «να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για αντιπολίτευση στην πιο ανάλγητη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» και από την άλλη πλευρά η «στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση». «Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της ΝΔ που όπως είπε καταρρέει υπό το βάρος της αλαζονείας και των ψεμάτων και τόνισε πως: «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2023 φοβήθηκε να πει θέλω να κυβερνήσω, θέλω να εφαρμόσω το δικό μου πρόγραμμα».

Άγρια επίθεση στους διαφωνούντες

Μιλώντας για τα εσωκομματικά ο κ. Κασσελάκης είπε πως: «αντί η εκλεγμένη αξιωματική αντιπολίτευση να φωνάζει στη ΝΔ “φύγετε”, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό μας “φύγε”», εξήγησε. Τόνισε πως, «ζούμε ως κόμμα αυτό που έχει πει ο Γκράμσι ''το παλιό έχει πεθάνει και το νέο αργεί να γεννηθεί'' και πρόσθεσε πως το παλιό κάνει ό,τι κάνει πάντα, θα αρνείται ότι ξεπεράστηκε και θα εμποδίζει το νέο να γεννηθεί».

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης είπε πως οι φατρίες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισαν τον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει το κόμμα και τόνισε πως: «βαφτίζομαι διχαστικός από αυτούς που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής και ξεσκίζουν τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το κόμμα ή αλλάζει ή βουλιάζει και τόνισε πως «το ξέφωτο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταστατικό συνέδριο».

«Ας καταλάβουν όλοι οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές. Δεν φοβάμαι να αλλάξω την άποψή μου», σχολίασε ο κ. Κασσελάκης και παράλληλα σημείωσε: «μην επιτρέπετε να σας μπερδέψουν. Άλλο πράγμα το σοβαρό κόμμα και άλλο το αρχηγικό κόμμα».

Παρουσίασε τις αλλαγές

Στη συνέχεια ανέφερε πως η εκλογή προέδρου πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Για τους βουλευτές «εισηγούμαι», είπε ο Κασσελάκης «την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Προτείνω να καταργηθούν όλες οι φράξιες που κόστισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται από τις Περιφερειακές Ενότητες. Άλλους συντρόφους να εκλέγει η Ανατολική Αττική, άλλους ο νότιος τομέας, άλλους ο δυτικός», είπε στη συνέχεια.

Έριξε το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα

Στη συνέχεια μίλησε και γα τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι, «η παρέμβασή του στο συνέδριο με αιφνιδίασε. Ο σεβασμός μου είναι μεγάλος και του λέω Αλέξη έλα και ανάλαβε αλλά αν δεν θες να αναλάβεις, στήριξε τον εκλεγμένο πρόεδρο».

«Τον μουτζούρη δεν θα μου τον φορτώσετε»

Για τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος είπε ότι «όταν με 8 εκατομμύρια κομματική επιδότηση μιλούσατε για κλείσιμο της Αυγής τώρα πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τη μισή; Τι κάνετε τα χρόνια πριν εκλεγώ για την απόφαση που είχε παρθεί τα 2022; Τον μουτζούρη δεν θα μου τον φορτώσει κανείς» κατέληξε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα όσα είπε για τον Παύλο Πολάκη, που αφενός τον υπερασπίστηκε πλήρως απέναντι στην Αθηνά Λινού, αφετέρου όμως τον κατηγόρησε ουσιαστικά για ομοφοβία. «Ο Παύλος Πολάκης επέδειξε μια μη αποδεκτή συμπεριφορά για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, όμως θα μπορούσε να του είχε γίνει σύσταση. Παρασύρθηκα από ένα θεατρικό παιχνίδι και όταν αυτό το είδα η δική μου ηθική μου είπε να το πάρω πίσω. Αλλά στην συνέχεια του επιτέθηκε για τα όσα ανεβάζει στα social media και την κατηγορία του για Lifestyle. Μήπως αυτό δεν είναι Lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής; Εγώ δεν ντρέπομαι να κυκλοφορήσω. Είναι η ζωή μου, είναι η ζωή πολλών ανθρώπων» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Νέοι Τσακαλώτοι και Κατρούγκαλοι οι διαφωνούντες

«Τα στελέχη που λειτουργούν εναντίον του κόμματός τους, οι νέοι Τσακαλώτοι και Κατρούγκαλοι, θα πάψουν να τρώνε τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ» είπε με πρωτοφανή ένταση, συμπληρώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Φεβρουαρίου τράβηξε νωρίς τη σκανδάλη. «Οι αποφάσεις ήταν προειλημμένες. Ξεκίνησε το μεγάλο ξέσκισμα της σάρκας. Από τότε μοιράζουν μεταξύ τους τα κανάλια: Πού θα πάω εγώ σήμερα να διαλύσω τον ΣΥΡΙΖΑ, πού θα πας εσύ αύριο!» είπε κατηγορώντας τους επικριτές του.

Με τρώει το χέρι να σηκώσω το γάντι

«Όπως προσπάθησαν για μονοψήφιο στις Ευρωεκλογές, την ίδια τύχη θα έχουν και τώρα» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Με τρώει το χέρι μου να το σηκώσω, το ομολογώ. Αλλά δεν θα το κάνω. Θα πάμε σε πλήρη τήρηση της νομιμότητας. Καταθέστε πρόταση μομφής εναντίον μου, όπως προβλέπει το καταστατικό. Και θέλω να το δω να το κάνετε. Και θέλω να το δουν και οι πολίτες. Και να το κάνετε όχι κρυφά, αλλά κοιτώντας τους συντρόφους σας στα μάτια».

«Με όλο αυτό το βρόμικο σύστημα απέναντί μου. Πληγωμένος. Ακόμη και κομματάκια, θα φτάσω στον στόχο μου. Στο καταστατικό συνέδριο» είπε γνωστοποιώντας ότι δεν προτίθεται να υποχωρήσει και θα επιχειρήσει να οδηγήσει την κατάσταση μακριά από προεδρικές εκλογές με κάθε κόστος.

Για το κλείσιμο της ομιλίας του επιφύλαξε προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ την φράση «σας αγαπώ».

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΠαύλος Πολάκηςπρόταση μομφήςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης