Πολιτική|08.09.2024 16:21

ΣΥΡΙΖΑ: Με Νίκο Παππά στη ΔΕΘ - Συνεδριάζει άμεσα η Π.Γ. και σε 15 ημέρες η Κ.Ε. για τον οδικό χάρτη

Νίκος Σβέρκος

Η καθαρή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής υπέρ της μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη προκαλεί ντόμινο αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κεντρική Επιτροπή συνέχισε τις εργασίες της μετά την μομφή στον Κασσελάκη με τα μέλη της να συζητούν τον οδικό χάρτη για τις μετέπειτα διαδικασίες. Υπενθυμίζεται πως το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ενώ παραμένει ανοικτό ποιός θα εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕθ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Με Νίκο Παππά στη ΔΕΘ - Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας άμεσα και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε 15 μέρες, ώστε να αποφασίσει τον οδικό χάρτη από τούδε και στο εξής. Την συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Παράλληλα αποφασίστηκε ο Νίκος Παππάς να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που ακολούθησε την έγκριση της πρότασης μομφής ο Νίκος Σκορίνης από την πλευρά του επικαλέστηκε το καταστατικό και πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Την ίδια άποψη διατύπωσε ο Πανος Ρήγας, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να γίνει ξανά το ίδιο λάθος με τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Η στάση Πολάκη - Φάμελλου - Παππά

Ο Παύλος Πολάκης ζήτησε να εκκινήσουν τάχιστα οι διαδικασίες, ώστε μέσα σε ενάμισι μήνα να έχουν διεξαχθεί οι προεδρικές εκλογές. Παράλληλα πρότεινε να μεταβεί στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς ως πρόεδρος της Κ.Ο. και να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε να υπάρξει πρόταση διεξόδου και πριν τις προεδρικές εκλογές να διεξαχθεί συνέδριο με προγραμματικό χαρακτήρα. Πρότεινε μάλιστα αυτό να διεξαχθεί ει δυνατόν στα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Πσππάς συνέστησε ψυχραιμία και ζήτησε όλα τα μέλη να κινηθούν με βάση τοτ «σύνταγμα» του ΣΥΡΙΖΑ, το καταστατικό του. Άφησε, δε, αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη για την καταληκτική του δήλωση περί «κουκούλας» που φόρεσαν κάποιοι στα μέλη της Κ.Ε., λέγοντας «πρέπει να σκεφτόμαστε και το αύριο όσοι μιλάμε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι πρώτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής

ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους…Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος πολύ σύντομα μέσα από ΚΕ και συνέδριο που δεν θα εκλέξει μόνο πρόεδρο. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και σήμερα τα μέλη της ΚΕ αποφάσισαν να αλλάξει σελίδα.

Σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος ο κ. Φαμελλος απάντησε: «Με ό,τι αποφασίσουμε συλλογικά να συνεισφέρουμε όλοι. Στο συνέδριο θα συζητήσουμε και για οργανωτικά θέματα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει. Δεν είναι η ώρα για μια συζήτηση που αφορά πρόσωπα. Από σήμερα υπάρχει επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει ούτε νομενκλατούρα ούτε κουκουλοφόροι. Η ΚΕ και οι βουλευτές έχουν εκλεγεί απευθείας από τη βάση. Με την ίδια νομιμοποίηση που έχει και ο Στέφανος Κασσελακης. Η δημοκρατία έχει σταθερούς κανόνες για όλους και ολες.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτακη. Καλό όλα τα μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν. Χωρίς ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν τώρα στο τέλος.
Νομίζω ότι μπορούμε να παμε μεζι η Αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω προεδρος είτε χάσω να συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (ο Κασσελακης) να είναι υποψήφιος γιατί όχι.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Ένα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Είμαστε βέβαιο ότι με απόλυτη ομαλότητα θα γίνουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Ανοίγω η διαδικασία. Η ΚΕ αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου σε 2 εβδομάδες από τώρα. Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Στον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταιες εξελίξεις.
Για το αν είναι θα υποψήφιος: Δεν θα ανοίξει τώρα τετοια κουβέντα. Θα εκπροσωπήσω τπ κόμμα στη ΔΕΘ.

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ισχυρός με στόχο να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κουκουλοφόροι δεν υπάρχουν.

ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σήμερα αναμετρήθηκε η ανυποληψία και ο εκφυλισμός του ΣΥΡΙΖΑ που στην πράξη στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Κερδίσαμε σήμερα θα κερδίσουμε και στον τελικό στόχο.

ΚΑΣΙΜΑΤΗ: Πέρα από τις διαδικασίες υπάρχει μια ουσία ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε εκλεγεί χωρίς να είναι στην γραμμή του κόμματος. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει.

ΜΠΟΥΛΕΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - προεδρος ΚΕ:  Ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πιο ενισχυμένος. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ούτε κουκουλοφόροι ούτε προδότες. Στόχος μας η εκλογή νέας ηγεσίας.

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ Οι αναφορές του προέδρου σε κουκούλες προσβάλλουν και είναι επικίνδυνες για την δημοκρατία.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΠαύλος ΠολάκηςΝίκος ΠαππάςΣωκράτης ΦάμελλοςΣτέφανος ΚασσελάκηςΔΕΘ 2024