Πολιτική|08.09.2024 18:49

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος θέλει να γίνει πρόεδρος; Οι σίγουροι υποψήφιοι και τα ερωτηματικά

Newsroom

Ο ασκός του Αίολου άνοιξε για τα καλά πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη που στέλνει το κόμμα σε νέες εσωκομματικές εκλογές. Τα 163 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν «ναι» στην πρόταση μομφής έστειλαν σαφές μήνυμα πως η εσωκομματική αντιπολίτευση κέρδισε και τώρα όλοι περιμένουν να δουν ποια στρατόπεδα και ποιες συμμαχίες θα σχηματιστούν εντός της Κουμουνδούρου και πόσες δυνάμεις θα συγκεντρώσουν ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης.

Η στάση Κασσελάκη

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο Στέφανος Κασσελάκης καθώς δεν άνοιξε τα χαρτιά του ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, ούτε ξεκαθάρισε αν θα είναι ξανά υποψήφιος για πρόεδρος μετά την πρόταση μομφής στο πρόσωπό του. Μετά την γνωστοποίηση του αποτελέσματος ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα και προχώρησε σε δήλωση - επίθεση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «κουκούλες» και πολιτικές ξένες στην Αριστερά, ενώ ξεκαθάρισε πως θα λογοδοτήσει μόνο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόντες Πολάκης και Φαραντούρης για πρόεδροι

Από την άλλη πλευρά, ο Παύλος Πολάκης έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρώτη του δήλωση μετά την μομφή στον Κασσελάκη κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμβάλλουν στην προσπάθειά του. Δεύτερος υποψήφιος πρόεδρος θα είναι -εκτός απροόπτου- ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος σε δήλωσή του στο MEGA ανέφερε πως «το σκέφτομαι πολύ σοβαρά» όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο υποψηφιότητας.

Ερωτηματικά για Φάμελλο και Παππά

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι το τι σκέφτονται να κάνουν ο γνωστός για την ενωτική του στάση Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος προσφάτως «καρατομήθηκε» από πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και το απόγευμα της Κυριακής δήλωσε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος σύντομα με Πολιτική Πρόταση», αλλά αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα.

Ακόμα ένα ερωτηματικό αποτελεί η στάση του Νίκου Παππά, ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές και στη συνέχεια συμπορεύτηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο νέος πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε επίσης αν σκοπεύει να ξαναβεί μπροστά αλλά δεν έδωσε απάντηση.

Συνεδριάζει άμεσα η Π.Γ. και σε 15 ημέρες η Κ.Ε. για τον οδικό χάρτη

Πάντως η Κεντρική Επιτροπή συνέχισε τις εργασίες της μετά την μομφή στον Κασσελάκη με τα μέλη της να συζητούν τον οδικό χάρτη για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. 

Με Νίκο Παππά στη ΔΕΘ - Συνεδρίαση Πολιτικής Γραμματείας και Κεντρικής Επιτροπής

Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας άμεσα και νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε 15 μέρες, ώστε να αποφασίσει τον οδικό χάρτη από τούδε και στο εξής. Την συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Παράλληλα αποφασίστηκε ο Νίκος Παππάς να εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που ακολούθησε την έγκριση της πρότασης μομφής ο Νίκος Σκορίνης από την πλευρά του επικαλέστηκε το καταστατικό και πρότεινε την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου. Την ίδια άποψη διατύπωσε ο Πανος Ρήγας, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να γίνει ξανά το ίδιο λάθος με τις προεδρικές εκλογές του 2023.

Κασσελάκης μετά την πρόταση μομφής: «Φόρεσαν κουκούλα στα μέλη της ΚΕ»

Μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑΣτέφανου Κασσελάκη, εκείνος ανέβηκε στο βήμα και προχώρησε σε δήλωση - επίθεση προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, κάνοντας λόγο για «κουκούλες» και πολιτικές ξένες στην Αριστερά.

Σημειώνεται πως συνολικά ψήφισαν 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με 163 να ψηφίζουν «ναι» στην πρόταση μομφής και 123 κατά, ενώ 2 ήταν λευκά και ένα άκυρο.

Λίγο μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε στο βήμα για να πραγματοποιήσει επιθετική ομιλία και στράφηκε κατώ των μελών της ΚΕ και των «πρακτικών τους»: «Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες τη μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που ψηφίστηκα πρόεδρος», ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται την ψήφο των μελών του κόμματος. Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα να επιστρατεύουν πρακτικές ξένες στην αριστερά, να φοράνε κουκούλα στα αξιότιμα μέλη της ΚΕ».

Ο κ. Κασσελάκηε υπογράμμισε στο τέλος της ομιλίας του πως «οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» και αμέσως μετά αποχώρησε από το κτίριο.

Πολάκης: «Δήλωσα διαθέσιμος για την επόμενη ημέρα - Καλώ τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν»

Κάλεσμα στα μέλη τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ο Παύλος Πολάκης να στηρίξουν την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να «ρίξει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

«Μετά από μια επίπονη διαδικασία και ένα καθαρό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολογεί τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού. Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα. Ο στόχος είναι το ρίξιμο σε σύντομο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Μητσοτακη. Καλώ όλα τα μέλη. Καλώ φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλουν», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκτίμησε ότι παρά τις σκληρές εκφράσεις, που ακούστηκαν μπορούν να συνεχίσουν μάζι. «Χωρίς ακραίες εκφράσεις που ακούστηκαν τώρα στο τέλος. Νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μαζί η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει. Είτε βγω πρόεδρος είτε χάσω θα συνεχίσω να μένω στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν το θέλει (ο Κασσελακης) να είναι υποψήφιος γιατί όχι».

Παππάς: Τι είπε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Να ρίξει του τόνους επιχείρησε ο Νίκος Παππάς στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη μομφή κατά του Στέφανου Κασσελάκη, που πέρασε με τις ψήφους 163 μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.  

Ο Νίκος Παππάς, επεσήμανε ότι η Κ.Ε. θα συγκληθεί ξανά σε δύο εβδομάδες. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Ένα καταστατικό που είναι το δικό μας Σύνταγμα. Είμαστε βέβαιο ότι με απόλυτη ομαλότητα θα γίνουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Ανοίγει η διαδικασία. Η ΚΕ αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα να συγκληθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες από τώρα. Στέλνουμε ένα μήνυμα ηρεμίας ένα μήνυμα δημοκρατικού διαλόγου σε όλο τον προοδευτικό κόσμο. Στον κόσμο που πληγώθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει, αν θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, λέγοντας,«δεν θα ανοίξει τώρα τέτοια κουβέντα. Θα εκπροσωπήσω το κόμμα στη ΔΕΘ».

Σωκράτρης Φάμελλος

«Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους ενωμένους. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος πολύ σύντομα μέσα από ΚΕ και συνέδριο που δεν θα εκλέξει μόνο πρόεδρο. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα και σήμερα τα μέλη της ΚΕ αποφάσισαν να αλλάξει σελίδα», σημείωσε από την πλευρα του ο Σωκράτης Φάμελλος ενώ σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος απάντησε:

«Με ό,τι αποφασίσουμε συλλογικά να συνεισφέρουμε όλοι. Στο συνέδριο θα συζητήσουμε και για οργανωτικά θέματα. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν ο ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχει. Δεν είναι η ώρα για μια συζήτηση που αφορά πρόσωπα. Από σήμερα υπάρχει επόμενη μέρα. Δεν υπάρχει ούτε νομενκλατούρα ούτε κουκουλοφόροι. Η ΚΕ και οι βουλευτές έχουν εκλεγεί απευθείας από τη βάση. Με την ίδια νομιμοποίηση που έχει και ο Στέφανος Κασσελακης. Η δημοκρατία έχει σταθερούς κανόνες για όλους και ολες.

ΣΥΡΙΖΑΠαύλος ΠολάκηςΝίκος ΠαππάςΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης