Πολιτική|08.09.2024 19:46

Μητσοτάκης: Ρώτησε δύο φορές για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Το ενδιαφέρον του για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έδειξε και μάλιστα δις ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην 88η ΔΕΘ.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Αδαμαντία Λιόλιου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έφτασε στην αίθουσα ρώτησε για τυχόν εξελίξει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς ακόμα δεν είχαν βγει τα αποτελέσματα για την πρόταση μομφής στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Το ίδιο έκανε ξανά, ακριβώς με το που τελείωσε η συνέντευξη Τύπου, η οποία διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες.

Γίνεται λοιπόν σαφές πως ο πρωθυπουργός έχει τα μάτια και τα αυτιά του στραμμένα και προς το αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο, δηλαδή προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκλογές το 2027 - «Δεν συνταξιοδοτούμαι»

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από το βήμα της 88ης ΔΕΘ πως θα παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας τουλάχιστον έως το 2027 βάζοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια που κάνουν λόγο για διεκδίκηση αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας πως «δεν συνταξιοδοτούμαι»

«Θέλετε να με βγάλετε στη σύνταξη», είπε αστειευόμενος αρχικά και συνέχισε: «Έχουν μεσολαβήσει 15 μήνες από τις εκλογές του 2023 και θα φάνταζε λίγο αλαζονικό και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε με το τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως δεν έχω κάποιο σχέδιο μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας με πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027».


Σχετικά με την απουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών, του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή από τη ΔΕΘ αλλά και τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ΝΔ είναι ισχυρή και ενωμένη.

«Έχουμε ειλικρινή σχέση με τους προκατόχους μου, έχουν απεριόριστη ελευθερία έκφρασης απόψεων, είτε συμφωνώ, είτε διαφωνώ με αυτές. Είμαστε κόμμα δημοκρατικό, αλλά ταυτόχρονα και συντεταγμένο. Σε όσους ανησυχούν για την ενότητα της ΝΔ θα τους συνιστούσα να κοιτάξουν μάλλον σε άλλους πολιτικούς χώρους. Εκεί θα βρουν ζητήματα, η ΝΔ μια χαρά είναι», είπε. Απαντώντας σε ερώτηση για τις εσωτερικές διαφωνίες, όπως για παράδειγμα του Νικήτα Κακλαμάνη (που δεν πήγε επίσης στη ΔΕΘ) αποσαφήνισε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει καμία δεξιά στροφή. «Απορρίπτω τις συζητήσεις περί δεξιάς στροφής. Παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους και το πρόγραμμά μας. Ακούμε και τη διαφορετική άποψη. Κάνουμε και αυτοκριτική, ακούμε και τη γκρίνια, αλλά προέχει η διακυβέρνηση. Θα διαψεύσουμε όποιους θεωρούν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό στις επόμενες εκλογές», είπε.

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα παραδέχτηκε ότι μπορεί να στεναχώρησε παραδοσιακούς γαλάζιους ψηφοφόρους, αλλά θα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο. «Οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να απορροφούν το πολιτικό κόστος από πολιτικές επιλογές που είναι δυσάρεστες. Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις για να αλλάξω την πολιτική μας. Επειδή πιστεύω πολύ στη λογοδοσία και στο γεγονός ότι έχουμε στέρεο και αξιόπιστο πρόγραμμα, για αυτό εκλεγήκαμε. Κάναμε αυτά για τα οποία μας εξέλεξαν οι πολίτες. Κάποια δύσκολα. Αν στεναχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους εξηγήσαμε γιατί ο πολιτικές αυτές ήταν δίκαιες», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, παρέπεμψε για τον Ιανουάριο τη συζήτηση σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως θεωρεί άδικο για την ίδια και τον Θεσμό το γεγονός ότι ανακυκλώνεται η συζήτηση για τον επόμενο ή την επόμενη ΠτΔ πριν την ώρα της. Πάντως, ανέφερε ότι το 2025 θα ξεκινήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά στο τραπέζι δεν πρόκειται να μπουν ζητήματα εις ότι αφορά τη σχέση Κράτους Εκκλησίας και προφανώς οποιοδήποτε συνταγματικό διαχωρισμό τους.

Αντιπολίτευση

Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά τους προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι μολονότι είναι καλό να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Όπως είπε ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη η αντίδραση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εξαγγελίες ενώ μάλιστα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε «κατάσταση πολιτικής αφασίας». Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ενώ θεωρείται δήθεν προοδευτικό κόμμα, δεν υπερψήφισε στη Βουλή σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστήμιων. Επίσης, κάλεσε τα δύο κόμματα να «εξηγήσουν πώς θα δώσουν περισσότερα χωρίς να διαταράξουν την δημοσιονομική ισορροπία ή πώς αλλιώς θα κατανείμουν τους διαθέσιμους πόρους».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΔΕΘ 2024ΔΕΘΣτέφανος Κασσελάκης