Πολιτική|08.09.2024 22:00

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς η συμμαχία «φρουράς Τσίπρα» με Πολάκη γκρέμισε τον Κασσελάκη - Δύο απόψεις για το Συνέδριο

Newsroom

Κομβικό ρόλο στην καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη με 163 ψήφους στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε η ρήξη στη συμμαχία που είχε σφυρηλατήσει με τον Παύλο Πολάκη και η οποία τον βοήθησε να ανέλθει στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όντας σχεδόν άγνωστος στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτοπίζοντας την Έφη Αχτσίογλου, αποτελούσε το απόλυτο φαβορι για να διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Έτσι όταν η λεγόμενη «φρουρά Τσίπρα» έκανε την κίνηση της, καταθέτοντας πρόταση μομφής, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε απέναντι του και τον άλλοτε σύμμαχο του Παύλο Πολάκη, που δικαιολόγησε τη στάση του, λέγοντας του ότι δοκιμάστηκε και απέδειξε πως «δεν κάνει».

Όπως τόνισε στο OPEN o Χρήστος Τσιγουρής, η απόφαση για να γίνει μυστική και όχι ονομαστική ψηφοφορία φαίνεται πως απελευθέρωσε δυνάμεις αμφισβήτησης, με στελέχη που ήταν μέχρι πρότινος κοντά στον Κασσελάκη να περνάνε στο άλλο στρατόπεδο. Ο ίδιος δεν έκρυψε την ενόχληση του κατά τη λήξη της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για «κουκουλοφόρους».

Οι δύο διαφορετικές απόψεις για το συνέδριο 

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και σε 15 ημέρες η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Εκεί θα οριστικοποιηθεί ο οδικός χάρτης για το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή, στους κόλπους του κόμματος υπάρχουν δύο απόψεις:

  1. η μία είναι να γίνει τέλη  Σεπτέμβρη
  2. και η άλλη είναι να μετατεθεί για τέλη Νοέμβρη, προκειμένου να υπάρξει προσυνεδριακός διάλογος. 

Οι υποψήφιοι 

Στο τραπέζι προ πολλού έχει πέσει η ονοματολογία  για τους υποψήφιους, ωστόσο ο μόνος που έχει ανακοινώσει, επίσημα, ότι θα είναι υποψήφιος είναι ο Παύλος Πολάκης, προτάσσοντας ένα πολιτικό αντιδεξιό, αντιμητσοτακικό πρόγραμμα.

Η φρουρά Τσίπρα δεν επιθυμεί να ταυτιστεί μαζί του, έτσι θα κατεβάσει δικό της υποψήφιο. Το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου ακούγεται έντονα. Βέβαια, ο ίδιος όταν ερωτήθηκε κράτησε κλειστά τα χαρτιά του. Το ίδιο έκανε και ο Νίκος Παππάς, που ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, θα εκπροσωπήσει το κόμμα την ερχόμενη εβδομάδα στη ΔΕΘ.

«Παρών» έχει δηλώσει και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, δεν αποκλείεται ωστόσο να έχουμε κι άλλες υποψηφιότητες τις επόμενες εβδομάδες, αλλά και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης, προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, παρουσιάζοντάς το δικό του αφήγημα γύρω από την ήττα του στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα. 

Θα υπάρξει παρέμβαση Τσίπρα;

Ο Στέφανος Κασσελάκης, φωτογραφίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα ως υπονομευτή του, έχει επιχειρήσει επανειλημμένα να τον αναγκάσει να πάρει θέση, ωστόσο φαντάζει απίθανο να το κάνει ο προκάτοχος του. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα τηρήσει την ίδια στάση που τήρησε και στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές, αποφεύγοντας της δημόσιες τοποθετήσεις. 

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης