Πολιτική|09.09.2024 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα μετά την αποπομπή Κασσελάκη – Οι επίδοξοι πρόεδροι και ο οδικός χάρτης

Νίκος Σβέρκος

Ο ΣΥΡΙΖΑ από χτες κατέχει μια ιστορική πρωτιά. Πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας μας καθαιρέθηκε ένας αρχηγός με απόφαση οργάνου του κόμματός του. Ωστόσο η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη δεν πρέπει να μοιάζει παράλογη. Η σύντομη περίοδος του ενός χρόνου, όμως, κατά τον οποίο παρέμεινε στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε καταλυτική για το κόμμα.

Όσο και αν ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε και μετά τον πολιτικό του εξοστρακισμό να εμφανιστεί ως θύμα, η αλήθεια είναι πως τα απόλυτα δεδομένα είναι σαφή για την αποτυχία του ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2023 έχασε 12 βουλευτές, από 47 έφτασε στους 35, και ο νυν πρόεδρός της που ο ίδιος πρότεινε στηρίζεται ενεργά μόλις από 17 μέλη του κοινοβουλίου.

Ανάμεσα στις εθνικές εκλογές του 2023 και τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε πάνω από 336 χιλιάδες ψήφους και στις δημοσκοπήσεις δείχνει να παλεύει να κρατήσει την τρίτη θέση. Παράλληλα ο Στέφανος Κασσελάκης κορύφωσε την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε δηλώσεις με τις οποίες άλλαζε πλήρως τις αρχές του κόμματός του και επένδυσε στο lifestyle του νεοπλουτισμού και της καλοπέρασης.

Οι προκλήσεις του επόμενου προέδρου και ο Κασσελάκης

Ο τραυματισμένος ΣΥΡΙΖΑ αναζητά από τούδε και στο εξής τον βηματισμό του σε ένα πολύ ασταθές περιβάλλον. Έχει να επουλώσει την χαίνουσα πληγή που προκάλεσε η τοξικότητα του διαδικτύου και η ίδια η ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και να βρει τον βηματισμό του σε ένα πολιτικό σκηνικό που αναδιατάσσεται λόγω των προεδρικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος που θα κερδίσει τις εκλογές από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλή δουλειά, με σημαντικότερη να ανατρέψει την δημόσια εντύπωση πως η Αριστερά στο σύνολό της είναι ικανή μόνο να τρώει τις σάρκες της.

Αυτό αφορά, βέβαια, και τον Στέφανο Κασσελάκη, που χτες μετά την εκπαραθύρωσή του υποσχέθηκε πως θα ξετυλίξει τις μετέπειτα ενέργειές του στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με ορισμένους στον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν ότι ο πρώην πρόεδρός του θα επιδιώξει την επανεκλογή του, και άλλους να εκτιμούν πως θα ιδρύσει νέο δικό του κόμμα. Το βέβαιο είναι πως εάν ισχύσει το πρώτο σενάριο και πετύχει το σκοπό του, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε έναν κυκεώνα νέας εσωστρέφειας και ανελέητων αντιπαραθέσεων.

Τα στελέχη που έχουν ξεκαθαρίσει ότι ενδιαφέρονται για την αρχηγία

Πρόθυμος να αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ήδη δηλώσει ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής Χανίων, με αξιοσημείωτη φραστική νηφαλιότητα, προχώρησε στην πιο πολιτική παρουσία στο διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής. Επανέλαβε το πολιτικό του σκεπτικό για το πρόγραμμα του κόμματος και εμφανίστηκε τελικά ως καταλύτης για την εκπαραθύρωση του Στέφανου Κασσελάκη. Την επόμενη μέρα ο κ. Πολάκης λογίζεται αυτονόητα ως ένας σημαντικό παράγοντας του εσωκομματικού σκηνικού, αν και πιθανότατα την πρόσκαιρη σύμπραξη επί της πρότασης μομφής θα διαδεχτούν οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μέσω πληκτρολογίου.

Διατεθειμένος να θέσει υποψηφιότητα είναι επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος, ένα στέλεχος νηφάλιο στις τοποθετήσεις του που κέρδισε πόντους το τελευταίο διάστημα, αφού τον «καρατόμησε» ο Στέφανος Κασσελάκης από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι εάν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης θα καταφέρει να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις για το πρόσωπό του στο στρατόπεδο των σφόδρα «αντικασσελακικών», καθώς του χρεώνουν πως τον περασμένο Φεβρουάριο «διέσωσε» μαζί με τον Νίκο Παππά τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικειμενικά μια πιθανή υποψηφιότητα του Νικόλα Φαραντούρη εμφανίζει πολλές αδυναμίες παρά το γεγονός ότι παραμένει δημοφιλές πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως λόγω του γεγονότος πως είναι ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής. Από την θητεία του Στέφανου Κασσελάκη φάνηκε, άλλωστε, ότι η διαρχία δεν ταιριάζει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Υπάρχει επίσης και η περίπτωση του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής με μία σύντομη ανάρτηση στο Facebook δήλωσε «παρών» στην εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με «υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αριστερά και την πατρίδα».

Οι διαθέσεις των «87», ο Παππάς και ο Τσίπρας

Τις επόμενες ημέρες απομένει να φανεί εάν οι «87», που έθεσαν το ζήτημα της μομφής και κέρδισαν, θα επιλέξουν το δρόμο της αυτόνομης καθόδου στις προεδρικές εκλογές ή θα προχωρήσουν σε μια πολιτική συμφωνία με άλλο πρόσωπο, όπως τον Σωκράτη Φάμελλο. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα να προχωρήσουν σε μια διττή τακτική, να κατεβάσουν δηλαδή δικό τους πρόσωπο και κατόπιν να στηρίξουν στο δεύτερο γύρο άλλον υποψήφιο, ώστε να πετύχουν την προνομιακή παρουσία τους στα κομματικά πράγματα την επομένη των προεδρικών εκλογών. Επικρατέστερη αυτή τη στιγμή για να κατέλθει υποψήφια είναι η Όλγα Γεροβασίλη, αν και δεν αποκλείεται να προκριθεί και άλλο πρόσωπο.

Ο Νίκος Παππάς είναι αντικειμενικά ένας εκ των βασικών ηττημένων στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά απέτυχε στην αναμέτρηση για την πρόταση μομφής. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. θα έχει δημόσια παρουσία στη ΔΕΘ, ενώ θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις κοινοβουλευτικές μάχες μέχρι την εκλογή προέδρου. Πολλοί από την (τραυματισμένη σύμφωνα με πληροφορίες) ομάδα του τον «σπρώχνουν» να κατέλθει ξανά υποψήφιος ώστε να είναι παρών την επόμενη μέρα της Κουμουνδούρου, όπως ακριβώς συνέβη όταν στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πριν έναν χρόνο.

Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας «Αλέξης Τσίπρας», που δεν φαίνεται να επιθυμεί να μιλήσει ακόμα για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να επανέλθει στην ηγεσία του υπό αυτές τις συνθήκες. Το βέβαιο είναι πως έστω και δια της απουσίας του ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να θεωρείται κερδισμένος, καθώς ο εσχάτως σφοδρός πολέμιός του, ο Στέφανος Κασσελάκης, αποπέμφθηκε από το κόμμα μέσα σε έναν χρόνο.

Διαφωνίες για τον οδικό χάρτη

Η διαδικασία ενέχει ουσία, λέει ένα παλιό πολιτικό -και πάντα ορθό- γνωμικό. Και οι επίδοξοι διεκδικητές της εξουσίας φαίνεται να έχουν στο νου τους διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για τις προεδρικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και το έκτακτο συνέδριό του. «Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα» έλεγε στους διαδρόμους έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος του Σεπτεμβρίου του 2023» και πως το κόμμα «πρέπει να οδεύσει με σταθερά βήματα σε ένα πολιτικό προγραμματικό συνέδριο και έπειτα να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές», που να έχουν ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο, πριν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο Παύλος Πολάκης από την πλευρά του επιθυμεί να επαναληφθεί πάνω-κάτω η διαδικασία των προηγούμενων προεδρικών εκλογών, ώστε να μην χαθεί χρόνος, όπως λένε συνεργάτες του. Επιθυμεί να διεξαχθεί, δηλαδή, ένα διαρκές συνέδριο με μόνο θέμα την παρουσίαση υποψηφιοτήτων και την παρουσίαση των πολιτικών τους πλατφορμών. Η λογική του εξηγείται από την εκτίμηση ότι η απομάκρυνση Κασσελάκη θα προκαλέσει αποστασιοποίηση ενός ακροατηρίου που είναι συγγενές ή ταυτόσημο με το ακροατήριο του Κρητικού βουλευτή, αποστασιοποίηση η οποία θα είναι αυξανόμενη το επόμενο διάστημα.

Όλα αυτά απομένουν να αποφασιστούν στην προσεχή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςεκλογέςΠαύλος ΠολάκηςΝίκος ΠαππάςΑπόστολος ΓκλέτσοςΣωκράτης ΦάμελλοςΣτέφανος Κασσελάκης