Πολιτική|09.09.2024 14:17

ΣΥΡΙΖΑ: Ο οδικός χάρτης μετά τη μομφή σε Κασσελάκη - Ποιοι θέτουν ζήτημα Τσίπρα;

Newsroom

Μία ημέρα μετά την καθαίρεσή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για τον αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Τα στρατόπεδα και η σφοδρή κριτική

Αντιδράσεις, πάντως προκάλεσαν οι αναφορές του σε κουκούλες και κουκουλοφόρους αναφερόμενος στη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής την οποία προέκρινε η ομάδα των «87» και ο Παύλος Πολάκης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης από την ομάδα των «87», άσκησε σφοδρή κριτική στον τρόπο που πολιτεύτηκε μέχρι σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης εκτιμώντας ότι εάν τελικά είναι υποψήφιος δεν πρόκειται να κερδίσει.

Μέχρι στιγμής οι μόνοι που έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Παύλος Πολάκης και ο Απόστολος Γκλέτσος αλλά αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ανακοινώσουν και άλλοι υποψηφιότητα με το όνομα του Σωκράτη Φάμελλου να κερδίζει έδαφος.

Η οργή και τα επόμενα βήματα

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη εμφανίζονται οργισμένοι, με τον Πέτρο Παππά να χαρακτηρίζει την αποπομπή Κασσελάκη «βίαιη ανατροπή της βούλησης του κόσμου» ενώ δε λείπουν τα «καρφιά» για το ρόλο του Νίκου Παππά ο οποίος θα εκπροσωπεί το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη αναμένεται να συγκληθεί η πολιτική γραμματεία του κόμματος προκειμένου να ασχοληθεί με τον οδικό χάρτη τα επόμενα δηλαδή βήματα μέχρι και τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.

Η πολιτική γραμματεία αναμένεται να συγκαλέσει νέα Κεντρική Επιτροπή σε δύο εβδομάδες προκειμένου να πάει πάρουν τις αποφάσεις τους για το πώς και πότε ουσιαστικά θα γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έφης Κουτσοκώστα στο OPEN, είναι προφανές ότι θα παγώσει το συνέδριο το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Οκτωβρίου καθώς όλα τα δεδομένα έχουν ανατραπεί.

Υπάρχουν ωστόσο δύο διαφορετικές προσεγγίσεις και σκέψεις για το πώς και πότε πρέπει να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές:

Υπάρχει η πλευρά και των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και του Παύλου Πολάκη που είναι περισσότερο υπέρ μιας διαδικασίας όπως αυτή που είχαμε δει και πέρσι το Σεπτέμβριο του 2023 μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή σε ένα συνέδριο διαρκές και άμεσο προκειμένου να γίνει γρήγορα αυτή η διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν τα στελέχη κυρίως από την ομάδα των 87 οι οποίοι λένε ότι θα πρέπει το πάθημα να μας γίνει μάθημα δηλαδή να μην πάμε σε μία γρήγορη μία fast track διαδικασία εκλογής προέδρου όπως κάναμε πέρσι αλλά σε ένα προγραμματικό συνέδριο το οποίο θα μπορούσε να θέσει όλα τα θέματα επι τάπητος και την αυτοκριτική του κόμματος η οποία δεν είχε γίνει πέρσι. Αυτό θα μπορούσε όμως να πάρει αρκετό χρόνο και να φτάσουμε σε μία εκλογική διαδικασία που θα μπορούσε να γίνει το Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα τα συζητήσουν και θα τα αποφασίσουν στα αρμόδια όργανα του κόμματος δηλαδή στην πολιτική γραμματεία αύριο και στην κεντρική επιτροπή σε δύο εβδομάδες.

Υπάρχει ζήτημα Τσίπρα;

Σημειώνεται ότι το στρατόπεδο Κασσελάκη βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα πίσω από τη μομφή και εκθρόνισή του ενώ επανέρχεται το ερώτημα εάν ο ίδιος σκέφτεται να επιστρέψει διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ζητούμενο παραμένει, πάντως, η ενότητα η οποία κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης