Πολιτική|09.09.2024 16:44

Τουρκία: «Χτυπά» την ελληνική στρατηγική στη Μεσόγειο για να προσελκύσει την Αίγυπτο

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια νέα προσπάθεια της Άγκυρας να αποδομήσει τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο και να επανακαθορίσει τις συμμαχίες της στην περιοχή, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk, προχωρά σε μια έντονη κριτική προς την Ελλάδα, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το «κενό» της Τουρκίας για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα στη Μεσόγειο.

«Ξέρετε το τι γινόταν στην Ελλάδα, όταν υπήρχε απόσταση στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο, η Ελλάδα υπέγραφε μια σειρά από συμφωνίες για θέματα που αφορούσαν τη Μεσόγειο και προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της Τουρκίας προς όφελός της, να εκμεταλλευτεί το ψυχρό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου προς όφελός της. Αλλά είναι ενδιαφέρον αυτό που είχαμε πει και εκείνη την εποχή. Στην πραγματικότητα, αυτό το πλαίσιο μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ήταν κάτι που ήταν εις βάρος της Αιγύπτου», υποστήριξε ο Τσελίκ.

Η τοποθέτηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπου η Τουρκία προσπαθεί να «επαναστατήσει» ενάντια στις επιρροές που η Ελλάδα προσπαθεί να ασκήσει στην περιοχή, κυρίως μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο, και να παρουσιάσει την επίσκεψη Σίσι στην Άγκυρα ως στρατηγική κίνηση ενάντια στις ελληνικές επιδιώξεις.

Τσελίκ εναντίον Δένδια

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος AKP καταγγέλλει μάλιστα την πολιτική της Αθήνας επί Δένδια, παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως μια χώρα που, εν μέσω ανησυχιών και στρατηγικών αντεκδικήσεων, απλώς αντέτεινε και επιχείρησε να ενοχλήσει την Τουρκία Ο Τσελίκ υπογραμμίζει ότι πιθανές συμφωνίες της Αιγύπτου με την Τουρκία θα είναι στη στρατηγική «win-win», ενώ εκείνες που έγιναν με την Ελλάδα ήταν ζημιογόνες για το Κάιρο.

«Η Αίγυπτος, κάνοντας αυτές τις συμφωνίες με την Τουρκία, έχει μεγαλύτερο πεδίο όσον αφορά αυτούς τους τομείς. Όταν έκανε αυτές τις συμφωνίες με την Ελλάδα, περιορίστηκε το εύρος της. Τώρα η δουλειά καταλαγιάζει, είναι μια σχέση ‘καζάν-καζάν’ (win-win) τόσο για την Τουρκία όσο και για την Αίγυπτο από αυτή την άποψη. Εγώ μάλιστα είχα κάνει και τότε μια δήλωση, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τότε υπήρχε ο Δένδιας κλπ., όπου επί 6 μήνες με όποιον σύναπτε σχέσεις η Τουρκία, με όποιον είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες, όποιον επισκεπτόταν αμέσως πήγαινε εκεί. Όλη του η δουλειά ήταν να κάνει αυτό το πράγμα».

Αίγυπτος: Ο Σωτήρας στρατηγικός σύμμαχος της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο

«Υπάρχει η ατζέντα για τη Γάζα, αλλά υπάρχει επίσης και μια πολύ μεγαλύτερη διμερής ατζέντα μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Tο πιο σημαντικό ζήτημα, όμως, είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο που δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος για να βγουν τα αλιευτικά σκάφη. Παντού έχουν γεμίσει πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις δύο μεγάλες χώρες, την Τουρκία και την Αίγυπτο, να αναπτύξουν κοινές πολιτικές εδώ, τόσο σε ό,τι αφορά το μέλλον της περιοχής όσο και σε ό,τι αφορά τη σωστή διαχείριση αυτών των συγκρουσιακών διαδικασιών.

Ως εκ τούτου, τόσο η επίσκεψη του προέδρου μας όσο και η επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου εδώ στη συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Διότι πρόσφατα, αν προσέξατε, το Ισραήλ άρχισε να στοχοποιεί και να απειλεί άμεσα το αιγυπτιακό κράτος, καθώς και τον Λίβανο. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν το κάνει de facto, παίρνει προφορικά αυτή τη στάση απέναντι στο αιγυπτιακό κράτος και την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Μια τέτοια εικόνα θα πήγαινε την κατάσταση σε πολύ χειρότερες διαστάσεις. Επομένως, σε αυτό ακριβώς το στάδιο, αυτό το πλαίσιο μεταξύ του προέδρου μας και του Αιγύπτιου προέδρου, αυτό το πλαίσιο μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου είναι πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας για την περιοχή».

ΤουρκίαΆγκυραΑίγυπτοςΟμέρ Τσελίκειδήσεις τώρα