Πολιτική|10.09.2024 15:53

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Π.Γ - Οι προτροπές σε Κασσελάκη για νέο κόμμα και το debate για τις εκλογές

Newsroom

Σε αναταραχή βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του μέχρι πρότινος προέδρου και κυρίως στο αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία, μετά την πρόταση μομφής σε βάρος του.

Στις 16:00 της Τρίτης λαμβάνει χώρα η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία αναμένεται να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή στο OPEN, μια ασφαλής εκτίμηση είναι ο ορίζοντας δύο μηνών.

Εκτιμήσεις για εκλογές τον Νοέμβριο 

Υπάρχει ωστόσο ένα debate, με τον Παύλο Πολάκη να έχει ζητήσει η διαδικασία εκλογής προέδρου να γίνει σύντομα, όπως έχει ζητήσει και η πλευρά Κασσελάκη. Ωστόσο, οι συσχετισμοί οδηγούν προς τα μέσα ή τα τέλη Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα πορευτεί με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου, τον κ. Παυσανία Παπαγεωργίου, μέχρι και την ΔΕΘ και μέχρι να κλείσει ο κύκλος με τον νέο πρόεδρο, μετά και την παραίτηση της Βούλας Κεχαγιά.  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν φαίνεται πως θα τεθεί θέμα μεταβατικού προέδρου καθώς οι διαδικασίες δεν δίνουν ώθηση σε ένα τέτοιο σενάριο.

Στη ΔΕΘ, το κόμμα θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της ΚΟ, Νίκος Παππάς και η Ράνια Σβίγκου ως γραμματέας του κόμματος.

Προτροπές σε Κασσελάκη να φτιάξει δικό του κόμμα 

Τα σενάρια πάντως για τις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη είναι δύο. Ή θα βάλει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ή θα ξεκινήσει δικό του κόμμα, με αρκετούς στενούς του συνεργάτες να τον ωθούν στη δεύτερη επιλογή. Ωστόσο, υπάρχουν και βουλευτές που τον στηρίζουν και θέλουν να συνεχίσει την προσπάθεια εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε λίγα 24ωρα αναμένεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του.

Ο άγνωστος «Χ» και οι υποψήφιοι

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ παραμένει άγνωστος Χ ο κ. Κασσελάκης, οι πιθανότητες είναι να είναι υποψήφιος και ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος επίσης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη.

Υπάρχει σειρά και από άλλα στελέχη όπως ο Απόστολος Γκλέτσος που έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει στη διαδικασία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες που επιμένουν και στο σενάριο να είναι υποψήφια και η Ρένα Δούρου, παρ΄ότι η ίδια δεν το επιβεβαιώνει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος φαίνεται πως έχει επιλέξει να μείνει εκτός της αντιπαράθεσης και να μην μπει στην εσωκομματική διένεξη.

ΣΥΡΙΖΑεκλογέςΠαύλος ΠολάκηςΡένα ΔούρουΣωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης