Πολιτική|11.09.2024 06:35

ΣΥΡΙΖΑ: Νηνεμία μετά την έκπτωση Κασσελάκη - Επαφές για το μέλλον του

Νίκος Σβέρκος

Η έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είχε άμεσα αποτελέσματα στην λειτουργία των κομματικών οργάνων.

Σε μια συνεδρίαση που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες και σε πρωτοφανή ηρεμία για τα δεδομένα του τελευταίου χρόνου, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τον οδικό χάρτη μέχρι την εκλογή προέδρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οργάνου:

  • Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου και αυτή θα εγκρίνει οριστικά την επακόλουθη διαδικασία
  • Εκλογή αντιπροσώπων για το Έκτακτο Συνέδριο στις 19-20 Οκτωβρίου
  • Διεξαγωγή του συνεδρίου το διάστημα 1-3 Νοεμβρίου
  • Εκλογή νέου προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 24 Νοεμβρίου
  • 2ος γύρος, εφόσον χρειαστεί, θα διεξαχθεί την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου

Πέραν της ηρεμίας, αξιοσημείωτος ήταν ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε κατά την ψηφοφορία του οργάνου. Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα υπερψηφίστηκε από 18 μέλη της Π.Γ., ενώ μειοψήφησαν ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Εγκατέλειψαν στελέχη τον Κασσελάκη

Τα συγκεκριμένα μέλη πρότειναν επί της ουσίας να ακολουθηθούν διαδικασίες παρόμοιες με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Ήτοι, να πραγματοποιηθεί Διαρκές Συνέδριο νωρίτερα, στα μέσα Οκτωβρίου, με τους ίδιους αντιπροσώπους που είχαν εκλεγεί στο επεισοδιακό συνέδριο του Φεβρουαρίου. Πρότειναν δε η εκλογή νέου προέδρου να διεξαχθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Παύλος Πολάκης ως γνωστόν δεν έχει άλλους συνοδοιπόρους στο συγκεκριμένο όργανο. Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι την πρόταση που είχαν γνωστοποιήσει στελέχη και βουλευτές δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη, υποστήριξαν μόνο δύο μέλη του οργάνου, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Δόθηκε έτσι η εντύπωση ότι ακόμα και στελέχη που καταγράφονταν στην ευρεία «προεδρική» ομάδα, δεν στήριξαν την επιλογή των γρήγορων διαδικασιών, κάνοντας τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει απομονωμένος και χωρίς ιδιαίτερη στήριξη στα όργανα του κόμματος.

Επαφές Κασσελάκη με παράγοντες

Στο μεταξύ δίνουν και παίρνουν οι φήμες για το τι θα αποφασίσει ο Στέφανος Κασσελάκης για το μέλλον του στην πολιτική. Από τις Σπέτσες όπου βρίσκεται, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει τηλεφωνικές επαφές με πρόσωπα, είτε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είτε παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής ζωής, και να συζητά τα δύο επικρατέστερα ενδεχόμενα: Είτε να κατέλθει εκ νέου υποψήφιος στον ΣΥΡΙΖΑ είτε να φτιάξει δικό του σχηματισμό.

Στις αποφάσεις του φαίνεται να παίζουν βαρύνοντα ρόλο δύο στοιχεία: Η δημιουργία και η κινητοποίηση μηχανισμού που θα του εξασφαλίσει ένα καλό ποσοστό στον πρώτο γύρο και αφετέρου η εύρεση κάθε είδους πόρων για να πραγματώσει τα πολιτικά του σχέδια εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παύλος Πολάκης πάντως εχτές άφησε σοβαρή αιχμή ενάντια στον Στέφανο Κασσελάκη, καταλογίζοντάς του ότι αναμένει τις δημοσκοπήσεις προκειμένου να αποφασίσει τι θα πράξει το επόμενο διάστημα. Η ρήξη ανάμεσα στους δύο είναι εκτός από δεδομένη και ιδιαίτερα σφοδρή, με αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ να στοιχηματίζουν ήδη για τις συμμαχίες που θα στηθούν από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο.

ΣΥΡΙΖΑΚεντρική Επιτροπήεκλογέςσυνέδριοσυνέδριο ΣΥΡΙΖΑειδήσειςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης