Πολιτική | 11.09.2024 12:07

Βορίδης στο OPEN: Η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις - Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

Newsroom

Για τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολίτων ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος.

Αρχικά, ο υπουργός ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές φέτος στα σχολεία, ενώ υπερασπίστηκε και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν. «Η κυβέρνηση έχει αυξήσει κατά 1 δις τη δαπάνη για την Παιδεία», τόνισε.

Για τους μισθούς είπε πως «είναι καλύτερα τα πράγματα», ενώ επισήμανε πως έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και έχουν επανέλθει οι τριετίες. «Ναι ένα κομμάτι χάνεται από την ακρίβεια αλλά και ένα κομμάτι μένει. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ πως μπορούμε αύριο να πατήσουμε ένα κουμπί και οι μισθοί να γίνουν 2.500 ευρώ».

«Έχουμε κάνει πολλά για την ακρίβεια. Τώρα το σούπερ μάρκετ αποκλιμακώνεται», επισήμανε, ενώ σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ορίσει τις τιμές.

Γιατί δεν μειώνει τον ΦΠΑ η κυβέρνηση

Για τον ΦΠΑ, έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας. «Έβγαλε τον ΦΠΑ, αλλά έπεσε η τιμή του ελαιόλαδου; Όχι. Καθόλου δεν είναι σίγουρο πως με το να αφαιρέσω έναν φόρο στην κατανάλωση, γιατί αυτό είναι ο ΦΠΑ, δεν θα μείνει το πρόσθετο έσοδο ή στον έμπορο ή τον παραγωγό. Αν μπω σε μια πολιτική μειώσεως του ΦΠΑ κινδυνεύω να χάσω σημαντικότατα έσοδα και να μην έχω και αποτέλεσμα».

«Ο κόσμος έχει λιγότερες δυσκολίες σήμερα»

«Αμφιβάλλω πως είναι ζοφερή η κατάσταση. Ο κόσμος είχε δυσκολίες και έχει σχετικά λιγότερες δυσκολίες σήμερα. Είναι καλύτερα σήμερα εισοδηματικά», τόνισε ο υπουργός. «Η ακρίβεια δεν ξέφυγε στην Ελλάδα, είναι ένα φαινόμενο των δυτικών οικονομιών και κυρίως με την υπερθέρμανση της οικονομίας, η οποία έχει να κάνει με τα λεφτά που έπεσαν την περίοδο της πανδημίας. Και πέσανε πάρα πολλά τρις για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Αυτό έχει οδηγήσει τώρα σε όλο τον κόσμο σε ανατιμήσεις», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

«Η κυβέρνηση θα κριθεί σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όχι κάτι αφηρημένο», είπε σε άλλο σημείο ερωτώμενος τις επικρίσεις που υπάρχουν πως η κυβέρνηση δεν έχει κάτι περισσότερα για την κοινωνία μέσα σε 6 χρόνια.

«Ο κόσμος ξέρει πως ό,τι λέμε το υλοποιούμε»

Επίσης τόνισε πως  «ο κόσμος διάλεξε ένα πιο περιοριστικό πρόγραμμα», τη ΝΔ, έναντι της αντιπολίτευσης, γιατί «είναι πιο ασφαλές, υπάρχει εμπιστοσύνη, ξέρουν πως αυτά που τους λέμε θα τα υλοποιήσουμε».

Για την αντιπολίτευση είπε πως με όσα συμβαίνουν «πέφτει μεγαλύτερο βάρος στην κυβέρνηση γιατί είναι παραλήπτης κάθε κριτικής, αιτήματος και παραπόνου. Και οι δημοσιογράφοι αισθάνεστε ένα επιπρόσθετο βάρος να πείτε δύο κουβέντες παραπάνω, αφού δεν υπάρχει τίποτα στη Βουλή να ακουστεί, κάπως πρέπει να διερμηνεύσετε και την κοινωνία».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «παραλυθούμε την κατάσταση. Δεν έχουμε κάτι να σχολιάσουμε κάτι».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΜάκης ΒορίδηςΝέα ΔημοκρατίαακρίβειαΜισθόςειδήσεις τώρα