Πολιτική|12.09.2024 07:08

«Αναζωπυρώνεται» η ευρωπαϊκή συζήτηση για το μεταναστευτικό: Πως κινείται το Βερολίνο και ποια … μηνύματα εκπέμπει η Αθήνα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με προσοχή παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς η συζήτηση «αναζωπυρώνεται» μετά την απόφαση που έχει πάρει το Βερολίνο για την επιβολή αυξημένων ελέγχων στα χερσαία σύνορα. Μάλιστα προβληματισμός υπάρχει στην Αθήνα και για το ενδεχόμενο να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για θέματα όπως η επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα η Γερμανία αλλά και  αν κάποια άλλα κράτη θα υιοθετήσουν μια τέτοια στρατηγική.  Άλλωστε δεν περνά απαρατήρητο πως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - έχοντας να αντιμετωπίσουν και την άνοδο της ακροδεξιάς- δείχνουν να στρέφονται σε μια πιο σκληρή γραμμή στο  μεταναστευτικό.

Χθες μηνύματα  έστειλε ο πρωθυπουργός απο την Αυστρία, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμισθεί ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος λόγω απλά της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, δηλαδή λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει - μετά τις τελευταίες κινήσεις του Βερολίνου - υπογράμμισε πως δεν θα ήταν σωστό να κινηθούμε σε μια λογική ad hoc εξαιρέσεων από το Σένγκεν, με συνοριακούς ελέγχους οι οποίοι μπορεί να μην επιτρέψουν τελικά την ελεύθερη διακίνηση πολιτών και να κάνουν ζημιά σε μια από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον φράχτη που κατασκευάζεται στον Έβρο, σημειώνοντας  ότι «αυτό το εμπόδιο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τύχει ευρωπαϊκής χρηματοδότησης». Πάντως υπογράμμισε πως «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα το κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να επιμερίζεται δίκαια».

Για μία ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν οι άθλιοι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν τα ίδια τα κράτη μέλη της Ευρώπης». Από την κυβερνών κόμμα  εστιάζουν σε δύο θέματα : τις αποτελεσματικές επιστροφές, όπου απαιτείται περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τους νόμιμους διαύλους μετανάστευσης

Επίσης κατά την διάρκεια των δηλώσεων του ανέφερε «δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες». Να σημειωθεί πως εκτός από τα σήματα που εκπέμπονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν μήνυμα και εντός συνόρων, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων . Στο  «γαλάζιο» στρατόπεδο ξέρουν άλλωστε πως το μεταναστευτικό ενδιαφέρει ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος, ενώ  είναι ένα  θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται pressing από κόμματα που  κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμός

Στην Αθήνα επικρατεί ψυχραιμία, ωστόσο δεν υπάρχει  εφησυχασμός μετά την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης από το Βερολίνο στο μεταναστευτικό . Το ζήτημα μάλιστα είχε συζητηθεί κατά πληροφορίες και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ  την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της ΔΕΘ. Και αναμένεται να τεθεί από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νίκο Παναγιωτόπουλο στον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας την επόμενη Τρίτη στη Σύνοδο για την ασφάλεια.

Παράλληλα μένει να φανεί και πως θα κινηθούν αλλά ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά στο μεταναστευτικό.  Για παράδειγμα, και στη Γαλλία ο Μισέλ Μπαρνιέ θέλει να αυστηροποιήσει τη μεταναστευτική πολιτική και φέρεται να σχεδιάζει την ίδρυση ενός υπουργείου για το θέμα (κάτι ανάλογο» είχε κάνει στο παρελθόν ο Ν.Σαρκοζί). Στο μεταξύ η Ουγγαρία λέει πως θα στείλει λεωφορεία με μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα στις Βρυξέλλες, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν

Τα φώτα στρέφονται στη Νέα Υόρκη όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανότατα στις 23 του μήνα ή το αργότερο μέχρι τις 25. Στη συνάντηση θα γίνει μια αποτίμηση των μέχρι τώρα βημάτων και θα εξεταστούν  οι επόμενες κινήσεις,  ενώ θα φανεί αν μπορεί η συζήτηση να περάσει σε μία πιο βαριά ατζέντα. Υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων πως πρόκειται να πραγματοποιηθεί Ανώτατο Συμβούλιο,  το οποίο αυτή τη φορά θα φιλοξενηθεί στην Τουρκία (τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γίνει στην Αθήνα).

Όσον αφορά στον οδικό χάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «θα περιλαμβάνει προφανώς τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου, δηλαδή των συζητήσεων που γίνονται σε όλα τα επίπεδα μετανάστευσης, πολιτικής προστασίας κλπ. Θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα θετικής ατζέντας, δηλαδή τις νέες συμφωνίες σε διάφορους τομείς επιχειρηματικότητας, αγοράς, συνεργιών στο επίπεδο του τουρισμού κτλ, και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Το αν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω, δηλαδή μία αναβάθμιση του διαλόγου, είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσουν οι ίδιοι οι ηγέτες και για το οποίο ακόμη δεν έχουμε καθορίσει την ατζέντα».

Στην Αθήνα θέλουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα,  προκειμένου οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις αλλά και να συνεχιστεί η συνεργασία σε κρίσιμα θέμα όπως το μεταναστευτικό. Ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως η τουρκική στάση θα αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη και στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει με σαφήνεια οι ελληνικές κόκκινες γραμμές.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςμεταναστευτικόΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα