Πολιτική|12.09.2024 07:18

ΠΑΣΟΚ: Τα… προγραμματικά μηνύματα Ανδρουλάκη – Τι παρουσίασε στη ΔΕΘ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μια πρώτη τάξης ευκαιρία είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ να παρουσιάσει το πρόγραμμά του εν όψει της εσωκομματικής μάχης του επόμενου μήνα. Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε τους κυβερνητικούς στόχους του κόμματος και ταυτόχρονα παρουσίασε τη Χαριλάου Τρικούπη ως την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, μετά τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης, καθώς αποτελούμε πλέον τον βασικό πυλώνα αντιπολίτευσης στη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, βασιζόμενος και στις δημοσκοπήσεις όπου το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο κόμμα πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, βέβαια, άσπονδοι εχθροί του κ. Ανδρουλάκη παρατηρούσαν ότι η δεύτερη θέση οφείλεται στην πτώση Κασσελάκη κι όχι στην άνοδο του ιδίου.

Για παράδειγμα, στη χθεσινή μέτρηση της (GPO) που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,8%, ποσοστό κοντά σ΄αυτό των ευρωεκλογών. Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάζουν πράσινα στελέχη και την απάντηση ότι 6 στους δέκα θέλουν αλλαγή ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νίκος Ανδρουλάκης, χθες, έδωσε το στίγμα του. Ελαφρύνσεις για τους ευάλωτους, κοινωνική δικαιοσύνη και πρωτοβουλίες για τους νέους και την ακρίβεια είναι μερικά από τα στοιχεία του προγράμματος που παρουσίασε. Ειδικότερα, προτείνει:

  • Γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές.
  • Αύξηση (50%) του επιδόματος στους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μαζί με την
  • Αύξηση της έκπτωσης φόρου για το δεύτερο παιδί και πάνω, καθώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα βρίσκονται πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Άμεση κατάργηση της Χρυσής Βίζας, όπως ήδη συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα -ανθυγιεινά.
  • Νέο χάρτη υγείας, με επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο σε κάθε μεγάλο νησί. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο.
  • Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών. Μια πρόταση που έχει καταθέσει ήδη το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κυβέρνηση έχει απορρίψει στη Βουλή χωρίς καμία σοβαρή αιτιολόγηση.
  • Έκτακτη μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής
  • Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανόνων στην αγορά, όπως στον τομέα της ενέργειας και των τραπεζών.
  • Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης με σταδιακή της μείωση, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένες για 600.000 συνταξιούχους οι έτσι και αλλιώς αναιμικές αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο.
ΠΑΣΟΚΔΕΘειδήσεις τώραΝίκος Ανδρουλάκης