Πολιτική|12.09.2024 13:25

Σκυλακάκης: Δεν αυξάνεται το κόστος του νερού - Θα αυξηθεί ο έλεγχος στους παρόχους

Newsroom

«Δεν ακριβαίνει το νερό», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεοδωρος Σκυλακάκης, πάρα το γεγονός ότι νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, προβλέπει μεταξύ άλλων κλιμακωτές χρεώσεις, κοστολόγηση ανά γεωγραφική περιοχή, αλλά και «πέναλτι» για τις περιπτώσεις αφανών διαρροών.

«Γίνεται μία μεταρρύθμιση που βάζει έλεγχο στο πως τιμολογείται το νερό. Σήμερα έχουμε παροχους νερού. Οι Αθηναίοι έχουν την ΕΥΔΑΠ και οι Θεσσαλονικείς την ΕΥΑΘ. Αλλά το άλλο μισό της Ελλάδας έχει περίπου 300 παροχους. Όλοι αυτοί από την ώρα που ενεργοποιείται μέχρι το τέλος του μήνα η ρυθμιστική αρχή θα έχουν έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν το νερό», επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Δύο είναι τα στοιχεία αυτού του ελέγχου :η  πλήρης ανάκτηση του κόστους, όπως λέει η ευρωπαϊκή οδηγία.  Και ο έλεγχος στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν το νερό. Το αν κάνεις αυτά που πρέπει πριν έρθεις να ζητήσεις χρήματα. Δηλαδή, έκανες επενδύσεις στο δίκτυο σου». πρόσθεσε. 

«Με μέτρο η κατανάλωση»

«Οι εταιρείες δεν πρέπει να μπαίνουν “μέσα” και για το λόγο αυτό θα ενισχυθούν από το κράτος με 250 εκατ. ευρώ για να γίνουν οικονομικά βιώσιμες» τόνισε προσθέτοντας ότι η παρέμβαση αυτή έχει στόχο τη μείωση και όχι την αύξηση του νερού.

Σχετικά με τη λειψυδρία είπε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημά διαθεσιμότητας νερού. Υπάρχει ωστόσο σειρά προβλημάτων, όπως το παλιό δίκτυο και το κόστος άντλησης, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου, την Ανατολική Κρήτη, Ανατ. Πελοπόννησο και την Αττική λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης πληθυσμού που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

, «Ζητάμε κατανάλωση με μέτρο. Σε ένα χρόνο από σήμερα αφού δούμε τι χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε ποια διοικητικά μέτρα θα εφαρμόσουμε για να περιοριστεί η κατανάλωση» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε έργα.

«Θα κάνουμε και ένα στρατηγικό έργο για να συνδεθούμε περισσότερο με τα νερά της Πίνδου», κατέληξε. 

Θεόδωρος Σκυλακάκηςνερόλειψυδρίαειδήσεις τώρα