Πολιτική|12.09.2024 20:40

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ - Στο 29,8% η ΝΔ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Οι τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφεραν σοβαρές επιπτώσεις στην απήχησή του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα. Όπως φαίνεται στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που διενεργήθηκε για λογαριασμό του MEGA, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει στην πέμπτη θέση και συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό ως προς την πρόθεση ψήφου, με 9,5%.

Η Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου των πολιτών λαμβάνει 29,8%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί η Ελληνική Λύση, ενώ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και το ΚΚΕ.

Τα ποσοστά της δημοσκόπησης ως προς την πρόθεση ψήφου είναι:

  • ΝΔ: 29,8%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 9,5%
  • ΠΑΣΟΚ: 15,7%
  • ΚΚΕ: 9,7%
  • Σπαρτιάτες: 1%
  • Ελληνική Λύση: 10,9%
  • Νίκη: 4,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 5,3%
  • ΜέΡΑ25: 1,8%
  • Νέα Αριστερά: 2,6%
  • Φωνή Λογικής: 5,4%

 71% θεωρούν πως  η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση

Στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται αύξηση της κοινωνικής δυσαρέσκειας, με το 71% των πολιτών να θεωρούν πως η χώρα κατευθύνεται προς τη λάθος κατεύθυνση (από 65% τον Ιούνιο) ενώ μόλις το 23% πιστεύει πως η Ελλάδα κινείται στη σωστή κατεύθυνση (από 28% τον Ιούνιο).

Αναφορικά με τα μεγαλύτερα προβλήματα που προβληματίζουν τους πολίτες, στην πρώτη θέση βρίσκεται η ακρίβεια και γενικότερα η οικονομική κατάσταση. Ακολουθούν η κρίση των θεσμών αλλά και η ιατρική περίθαλψη και  η ανεργία.

Μεγάλο πρόβλημα η ακρίβεια

Η ακρίβεια και συνολικά η οικονομία είναι τα σημαντικότερα προβλήματα, όπως προκύπτει από τις αυθόρμητες απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες στην δημοσκόπηση. Ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η σημασία που αποδίδουν οι πολίτες στην ιατρική περίθαλψη και τα προβλήματα σε σχέση με αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πείθει η κυβερνητική ρητορική ότι έχουν βελτιωθεί τα πράγματα στο ΕΣΥ. Ενδιαφέρον έχει επίσης, ότι σχετικά ψηλά είναι και το πρόβλημα της κρίσης των θεσμών.

Πρόθεση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει υποχώρηση ως προς την πρόθεση ψήφου, που είναι στο 22% ενώ τον Ιούνιο ήταν 24.4%. Μεγάλη και η υποχώρηση στον ίδιο δείκτη και του ΣΥΡΙΖΑ από 11,1% σε 7%, ενώ αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ σημειώνει άνοδο στο 11,6% από 10,3% τον Ιούνιο. Υποχώρηση μικρή έχει και το ΚΚΕ, στο 7,2% από 7,9%. Άνοδο καταγράφουν και οι σχηματισμοί της Άκρας Δεξιάς: στο 8.1% από 7,4% η Ελληνική Λύση, στο 3,3% από 2,2% η Νίκη και στο 4% από 2,5% η Φωνή της Λογικής. Υποχώρηση της Πλεύσης Ελευθερίας από το 4,6% στο 3,9%, ενώ τόσο η Νέα Αριστερά όσο και το ΜέΡΑ25 κινούνται σε χαμηλότερα ποσοστά.

Τα ποσοστά αυτά αντανακλούν και τους διαφορετικούς βαθμούς συσπείρωσης των κομμάτων και τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων τους. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει το κόμμα με την υψηλότερη συσπείρωση, όμως έχει σαφείς διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ και προς τα κόμματα της Άκρας Δεξιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλή συσπείρωση (52,5%), που εξηγεί και τη μεγάλη υποχώρησή του, καταγράφοντας σημαντικές διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει συσπείρωση 72%, με τις μεγαλύτερες διαρροές του να είναι προς τη ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑΚΚΕΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαδημοσκόπησηΕλληνική ΛύσηειδήσειςMetron Analysisειδήσεις τώρα