Πολιτική|13.09.2024 07:11

Κασσελάκης: Θέλει να κρατήσει την προεδρία ακόμα και δικαστικά - Το παρασκήνιο της επιχείρησης ανακατάληψης της Κουμουνδούρου

Νίκος Σβέρκος

Αγριεμένα τηλεφωνήματα, πληροφορίες για απόπειρα ανακατάληψης της Κουμουνδούρου και μια ανάρτηση του Κασσελάκη σε στυλ Τραμπ μετά το Καπιτώλιο. Μια ακόμα πρωτοφανώς δραματική μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ εκτυλίχθηκε χτες, βυθίζοντας το κόμμα ακόμα πιο βαθιά στο διχασμό και την εσωστρέφεια.

Το ιστορικό του δράματος

Το δράμα άρχισε να ξετυλίγεται από χτες το πρωί όταν στελέχη και βουλευτές που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξαν συντονισμένα σε τηλεοπτικές εκπομπές και με αναρτήσεις τους, πως ο πρώην πρόεδρος δεν έχει αποπεμφθεί και τον καλούσαν να ανακαταλάβει τη θέση του και το γραφείο του στην Κουμουνδούρου. Αφορμή στάθηκε μια ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με την οποία ισχυριζόταν πως το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναφέρει ρητά πως σε περίπτωση που η Κ.Ε. άρει την εμπιστοσύνη της στον εκάστοτε πρόεδρο, αυτός εκπίπτει του αξιώματός του.

Οι συντονισμένες αναφορές των υποστηρικτών Κασσελάκη δεν προέκυψαν από μόνες τους. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προχωρήσει την Τετάρτη σε επαφές με τον κύκλο υποστηρικτών του (τις οποίες συνέχισε και χτες από την Αθήνα).

Στο μεταξύ λίγα 24ωρα νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, σφραγίστηκαν το γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη και άλλα γραφεία του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου, και οι παραιτηθέντες πρώην κάτοχοί τους μάζεψαν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η εξέλιξη αυτή ενόχλησε κάποια πρόσωπα πέριξ του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που σε αναρτήσεις τους κατήγγειλαν αποκλεισμό από τους χώρους στους οποίους είχαν πρόσβαση. Κοινωνός αυτής της ενόχλησης φέρεται να έγινε και ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, που αποφάσισε να κινηθεί επιθετικά προς άλλα στελέχη του κόμματος.

Την Τετάρτη, όπως έγινε εχτές γνωστό, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης και ο στενός του συνεργάτης, Μανώλης Καπνισάκης, επικοινώνησαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρώντας σε υπαινιγμούς για την νομιμότητα των ενεργειών της ηγεσίας της Κουμουνδούρου.

Η εκδοχή Κασσελάκη

Το περιβάλλον Κασσελάκη διένειμε σε δημοσιογράφους την δική του εκδοχή για το τι συνέβη εχτές στις επικοινωνίες με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μανώλης Καπνισάκης, βάσει της δικής του αφήγησης, φέρεται να επικοινώνησε με την γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ρωτώντας την ποιος έχει την διοικητική και ποινική ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Την ίδια ερώτηση της έθεσε και ο Στέφανος Κασσελάκης με την γραμματέα να φέρεται να τον παραπέμπει στον διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη.

Σύμφωνα με την αφήγηση ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε μαζί του, θέτοντάς του το ίδιο ερώτημα. Ο διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, πάντα βάσει της ίδιας αφήγησης, φέρεται να του απάντησε πως «την ευθύνη για το κόμμα την έχεις εσύ, εκτός αν μου υπογράψεις πληρεξούσιο». Ο Στέφανος Κασσελάκης φέρεται να του έχει απαντήσει «πώς θα σου υπογράψω πληρεξούσιο, αν δεν ξέρω τι αποφάσεις λαμβάνονται;».

Η εκδοχή της Κουμουνδούρου

Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν χτες μια πολύ διαφορετική εκδοχή για το τι συνέβη. Όπως ανέφεραν, η Πολιτική Γραμματεία στην συνεδρίασή της την Τρίτη αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη ως υπεύθυνος του κόμματος, αφού μάλιστα έλαβε και σχετικές γνωματεύσεις από αρμόδια δικηγορικά γραφεία. Όταν λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης, έλεγαν από την Κουμουνδούρου, κάλεσε τον διευθυντή του κόμματος και τον ρώτησε «ποιος έχει την ευθύνη», ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης φέρεται να απάντησε «Εγώ».

«Άνοιξέ μου το γραφείο!»

Άλλες αφηγήσεις, όμως, συμπλήρωναν μια ακόμα πιο δραματική εικόνα. Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Χρήστο Μαυροκεφαλίδη κάθε άλλο παρά ήρεμο ήταν από μεριάς του έκπτωτου προέδρου. Οι δυο φέρεται να είχαν έντονη διαφωνία για τις αρμοδιότητες, με τον Στέφανο Κασσελάκη μάλιστα να ζητά μετ’ επιτάσεως από τον διευθυντή του κόμματος να ανοίξει το γραφείο του στον 7ο όροφο.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις συμπληρώθηκαν από πληροφορίες πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να μεταβεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη επρόκειτο να βρεθούν στην Κουμουνδούρου, ώστε να «προϋπαντήσουν» τον έκπτωτο πρόεδρο στην «ανακατάληψη» των γραφείων του, ενώ αντίστοιχα καλέσματα γίνονταν μέσα από αναρτήσεις ορισμένων οπαδών του. Σε αυτό το δραματικό σκηνικό, ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανακοίνωνε τις επόμενες κινήσεις του.

Με αυτά τα δεδομένα η Ράνια Σβίγκου συγκάλεσε την Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να δοθεί μια σαφής πολιτική απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και το περιβάλλον του. Μετά την σύγκληση του οργάνου, συνεργάτες του πρώην προέδρου διέψευδαν τις σχετικές πληροφορίες, ενώ άλλοι συνεργάτες του γνωστοποιούσαν πως θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τέλει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έφτασε ποτέ στα γραφεία της Κουμουνδούρου, ενώ στην πλατεία απέναντι από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν λιγοστοί οπαδοί του που δεν υπερέβαιναν σε αριθμό τους δέκα. Αυτοί επιτέθηκαν φραστικά κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έφταναν στα γραφεία για την συνεδρίαση της Π.Γ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, δε, με ανάρτησή του ζήτησε να μην γίνονται συγκεντρώσεις, αλλά έκανε λόγο για «απίστευτες προβοκάτσιες» και «εκτροπή», αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως θα διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του κόμματος.

Πλήρης αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κασσελάκη

Η Πολιτική Γραμματεία πάντως επιβεβαίωσε με συντριπτική πλειοψηφία πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος, με την αποδοκιμασία στο πρόσωπό του να είναι απόλυτη. Σε ανακοίνωσή της χαρακτήριζε «λήξαν» το όλο ζήτημα, ενώ σημείωνε με νόημα πως «ο σεβασμός στις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Κόμματος και η τήρηση του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών είναι υποχρέωση για κάθε μέλος και στέλεχος και ουδείς είναι ανώτερος αυτών».

Την απόφαση υπερψήφισαν άπαντες εκτός της Θεοδώρας Τζάκρη που ψήφισε «κατά» και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου που απείχε της ψηφοφορίας. Η γραμματέας της Κ.Ο. μάλιστα στην τοποθέτησή της στην Π.Γ. απείλησε για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη το όργανο πως το θέμα της έκπτωσης του Στέφανου Κασσελάκη μπορεί να φτάσει μέχρι και στα δικαστήρια. Η Θεοδώρα Τζάκρη σε δήλωσή της έκανε λόγο για «αντικαταστατική διαδικασία», που «αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος».

«Δεν μπορεί να γίνει καμία έγκυρη διαχειριστική πράξη ή πράξη εκπροσώπησης του κόμματος» ισχυρίστηκε η γραμματέας της Κ.Ο. σημειώνοντας πως μοναδική λύση αποτελεί η «ομόφωνη και ομόθυμη αναγνώριση του νομικού κανόνα ότι ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του». «Αλλιώς» προειδοποίησε, «η παράταση του διαχειριστικού κενού συνεπάγεται την πολιτική κατάρρευση και την οικονομική χρεωκοπία».

Θέλει να τινάξει την διαδικασία στον αέρα

Από όλα τα παραπάνω, αλλά και τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη και του ίδιου του Στέφανου Κασσελάκη συνάγει κανείς πως ο έκπτωτος πρόεδρος και το επιτελείο του αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα ιδιότυπο «αντάρτικο» κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, με υπόγειες πλην σαφείς απειλές για τις ενέργειες στις οποίες προχωρά η Κουμουνδούρου.

Σε αυτό το «αντάρτικο» είναι διατεθειμένος να επιστρατεύσει όλα τα μέσα, επικοινωνιακά αλλά ακόμα και δικαστικά, προκειμένου να τινάξει στον «αέρα» την διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει επίσης να λανθάνει της προσοχής το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης, αφού προκάλεσε με δηλώσεις του κύματα οργής στις τάξεις των οπαδών του, ύστερα επιχείρησε να εμφανιστεί ως «ειρηνιστής» που επιθυμεί να πατάξει τους «εκτροπείς» που του στέρησαν την θέση. Όπως ακριβώς είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα κατάληψης του Καπιτωλίου, όταν είχε πει μιλήσει για «προδοσία» και είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να επιστρέψουν σπίτια τους.

Απέναντί του πάντως βρίσκει το σύνολο των υπολοίπων στελεχών και όχι μόνο τους «87». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως την απόφαση της Π.Γ. υπερψήφισαν και στελέχη που κάποτε συνοδοιπόρησαν με τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς ή ο Νίκος Σκορίνης. Το ποιος θα είναι ο νικητής σε αυτήν την αντιπαράθεση, δεν είναι ακόμα γνωστό. Είναι βέβαιο όμως ότι τα ήδη πεσμένα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις θα κατρακυλήσουν μπροστά στο απίστευτο θέατρο εντυπώσεων που στήνεται με πρωτοβουλία του έκπτωτου προέδρου του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης