Πολιτική|13.09.2024 07:17

Πώς «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Τα «συν» και τα «πλην»

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μετά από ένα καλοκαίρι πολλαπλών προκλήσεων στην κυβέρνηση επιδιώκουν να στείλουν μήνυμα  επανεκκίνησης, αξιοποιώντας το momentum. Στο Μαξίμου προτάσσουν μία θετική ατζέντα και εστιάζουν στην άμεση υλοποίηση των 45 μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, τονίζοντας πως  δεν υπάρχει… κόπωση. 

Δεν κλείνει η ψαλίδα με την αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή από τις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου εξάγονται πολλαπλά συμπεράσματα για το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, συμπεράσματα που  επιδιώκουν να αποκωδικοποιήσουν στη Νέα Δημοκρατία. Στα «συν» για τους γαλάζιους είναι πως παραμένει μεγάλη η απόσταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν φαίνεται να κλείνει η ψαλίδα.

Όσον αφορά στα γαλάζια ποσοστά, σύμφωνα με τις  τελευταίες μετρήσεις είναι σχετικά κοντά σε αυτά των τελευταίων ευρωεκλογών (όπου η Ν.Δ. είχε πάρει 28.31%). Σύμφωνα με την GPO στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία είναι στο 27,2% με το ΠΑΣΟΚ στο 11,8% και τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση με  9,3%. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 29,8% έναντι 15,7% του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συγκεκριμένη μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην πέμπτη  θέση

Ωστόσο, προβληματισμό στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας προκαλούν μια σειρά επιμέρους ευρημάτων, που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Για παράδειγμα, καμπανάκι έχει χτυπήσει στους «γαλάζιους» για το γεγονός πως κόμματα που  κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφουν άνοδο  στα ποσοστά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η Ελληνική Λύση είναι τρίτο κόμμα με 10,9 %, η Φωνή Λογικής φτάνει το 5.4 %, και το κόμμα Νίκη είναι το 4.4 %.  

Μάλιστα εκτιμάται  πως το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η πίεση εκ των δεξιών τόσο για την πορεία των τιμών όσο και για ζητήματα όπως το μεταναστευτικό,  που έχει έρθει στο προσκήνιο μετά και την αλλαγή στάσης της Γερμανίας. Με τους «γαλάζιους» να επιχειρούν από την πλευρά τους να συσπειρώσουν ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος και να αποφύγουν διαρροές.

Ταυτόχρονα δεν περνά απαρατήρητο πως ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει με  απαισιοδοξία το μέλλον, ενώ βάζει χαμηλό βαθμό στις κυβερνητικές επιδόσεις. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 23% απαντά πως η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.  Αλλά και σε πρόσφατη μέτρηση της Interview το 79% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, ενώ μόνο το 19% εκφράζεται θετικά.

Ως προς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την GPO,  το 57,4% τις αποτιμά αρνητικά (και το 39,2% θετικά). Μάλιστα ποσοστό 65 % απαντά « όχι» ή «μάλλον όχι» στο ερώτημα αν τα μέτρα θα ενισχύσουν  το οικογενειακό εισόδημα. Επίσης περίπου έξι στους δέκα  ερωτηθέντες απαντούν  « όχι» ή «μάλλον όχι» στο ερώτημα αν οι οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα ενισχύσουν το εισόδημα των συνταξιούχων,  ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και στο ερώτημα αν οι ανακοινώσεις θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος

Η  ακρίβεια νούμερο ένα πρόβλημα.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών και είναι εμφανές ότι στο πεδίο  αυτό θα δοθεί η μητέρα των μαχών για  την κυβέρνηση. Από το Μαξίμου εστιάζουν σε μόνιμα μέτρα στήριξης αλλά και σε κινήσεις για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως τα μέτρα σταδιακά αποδίδουν.

Πάντως συνεχίζονται τα πυρά τόσο από εκπροσώπους φορέων  όσο και από τα κόμματα  της αντιπολίτευσης, που μιλούν  για φτωχό «καλάθι» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Απέναντι σε αυτή την κριτική από το Μαξίμου υπογραμμίζουν πως το πακέτο που ανακοινώθηκε ήταν κοστολογημένο και πως δεν θα γίνουν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική ισορροπία. Τώρα στην κυβέρνηση αναμένουν και τις επόμενες δημοσκοπήσεις προκειμένου να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για το πως διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό μετά την ΔΕΘ.

Νέα Δημοκρατίαδημοσκοπήσειςελληνική κυβέρνησηευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα