Πολιτική|15.09.2024 06:45

Κασσελάκης: 21 φορές προκάλεσε χάος στον ΣΥΡΙΖΑ - Το χρονικό της συγκρουσιακής πορείας του

Νίκος Σβέρκος

Ούτε μία, ούτε δύο. 21 φορές προκάλεσε μείζονα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια του ενός χρόνου που πρωταγωνίστησε στην κομματική σκηνή. Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνει το χρονικό που παρουσιάζουμε σήμερα, πορεύθηκε όλο αυτό το διάστημα συγκρουόμενος διαρκώς με στελέχη και βουλευτές, αλλά και τον προκάτοχό του.

Οι (συχνά ανελέητες) αντιπαραθέσεις παρουσίαζαν ιδιαίτερη ποικιλία: Κατηγορίες για υπονόμευση, πολιτικές στροφές, προγραφές διαγραφών των διαφωνούντων, καρατομήσεις στελεχών, ευθείες αντιπαραθέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Η συγκρουσιακή πορεία του, όμως, δεν έληξε με την αποπομπή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως ο Στέφανος Κασσελάκης με τα όσα πρωτοφανή συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης, δείχνει ότι θα ακολουθήσει την ίσια τακτική και μέχρι τις προεδρικές εκλογές του κόμματος.

Το χρονικό

Το SMS και ο κομματικός σωλήνας

21 Σεπτεμβρίου 2023 – Επί βδομάδες επώνυμοι και ανώνυμοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαρήγαγαν την θεωρία πως η Έφη Αχτσιόγλου, που διεκδικούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε αποστείλει παλαιότερα απειλητικό SMS στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε τοποθετήσεις του όλο εκείνο το διάστημα έκανε λόγο για «υπονομευτές» του προκατόχου του. Όταν η ίδια θεωρία γράφτηκε σε έντυπο, η Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε εξώδικο ανάμεσα στις δύο κυριακές των προεδρικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αντίπαλός της Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε ανάρτηση, υποστηρίζοντας πλέον ότι πιστεύει τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντάς όμως πως και ο ίδιος προσωπικά έχει δεχτεί τις μεγαλύτερες δυνατές επιθέσεις και πως «θα τις συντρίψω μία – μία». Έτσι αναπαρήγαγε πως κάποιοι του «κομματικού σωλήνα» του κάνουν λυσσαλέο πόλεμο.

Στα stock options ενώπιον του ΣΕΒ

10 Οκτωβρίου 2023 – Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ομιλία στη Γενική συνέλευση του ΣΕΒ κάνοντας μια μεγαλειώδη πολιτική στροφή για επικεφαλής κόμματος της Αριστεράς. Υιοθέτησε την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για «την ανάγκη καθιέρωσης stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης», δεν μίλησε για αύξηση μισθών, ενώ υπεραμύνθηκε της μείωσης της «κρατικής σπατάλης». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς οι θέσεις του αντέκρουαν το πρόγραμμα και τις συνεδριακές αποφάσεις του κόμματός τους.

Παραπομπή για διαγραφή τεσσάρων κορυφαίων στελεχών

23 Οκτωβρίου 2023 – Μέσα στη νύχτα ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε πως οι «Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ». Έχει προηγηθεί κείμενο παρέμβασης της «Ομπρέλας» για τις εξελίξεις στο κόμμα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει το αφήγημα της υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα αναφέροντας: «Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη».

Οι τρεις πρώην υπουργοί ακολούθησαν την «μοίρα» του Στέφανου Τζουμάκα, τον οποίο έχει «διαγράψει» ο Στέφανος Κασσελάκης τρεις ημέρες νωρίτερα, επικαλούμενος τους ίδιους λόγους.

Το «πουμαρό»

11 Νοεμβρίου 2023 – Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης κατηγορεί τους διαφωνούντες -κυρίως της Ομπρέλας» πως «κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες - πολιτική του Pummaro». Ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση εκείνης της εμπρηστικής ομιλίας, με την οποία υπερασπιζόταν την απόφαση να παραπέμψει για διαγραφή κορυφαία στελέχη που του ασκούσαν κριτική, ενώ με αναρτήσεις του και τοποθετήσεις του μιλούσε για «Πέμπτη φάλαγγα» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια ημέρα αργότερα αποχώρησε η «Ομπρέλα» από το κόμμα, ενώ οι «6+6» ακολούθησαν ένα δεκαήμερο αργότερα. Οι 11 βουλευτές που πρόσκεινταν στις δύο τάσεις σχημάτισαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς.

Το ερωτηματολόγιο

18 Φεβρουαρίου 2024 – Λίγες ημέρες πριν συγκληθεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης απέστειλε ερωτηματολόγιο στους χρήστες του iSyriza, με το οποίο ζητούσε την άποψή τους εάν πρέπει να αλλάξει το όνομα του κόμματος και προς τα πού πρέπει αυτό να κινηθεί ιδεολογικά. Προκλήθηκε σάλος από την πρωτοβουλία Κασσελάκη με αποτέλεσμα να η πλειοψηφία των μελών της ΠΓ να ζητήσουν την έκτακτη σύγκληση του οργάνου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συμμετείχε ούτε διαδικτυακά στην συνεδρίαση, που κράτησε δύο ημέρες. Απεναντίας απέστειλε επιστολή με την οποία υπεραμυνόταν του ερωτηματολογίου, επιχειρώντας ωστόσο να ηρεμήσει τα πνεύματα.

«Σηκωθείτε να δείτε ποιοι χειροκροτάνε!»

25 Φεβρουαρίου 2024 – Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς. Ο Αλέξης Τσίπρα με επιστολή του γνωστοποίησε πως θα παρευρεθεί στις εργασίες του και προκάλεσε τον διάδοχό του να προσφύγει ξανά στην κρίση της βάσης του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανταποκρίθηκε θετικά, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε «παρούσα» στην κούρσα. Το συνέδριο ήταν γεμάτο ένταση, αποδοκιμασίες από τους οπαδούς Κασσελάκη και μπόλικη θεατρικότητα.

Η καταληκτική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη έχει μείνει χαραγμένη σε μέλη και παρατηρητές. «Προφανώς, κάποιοι έχουν σχέδιο να πάμε στις ευρωεκλογές με εμένα να λιώνω τα παπούτσια μου ανά τη χώρα, ανά την Ελλάδα, κι εκείνους να βγαίνουν καθημερινά στα κανάλια να κονταίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε επιτιθέμενος στους επικριτές του. Κατόπιν, σε μια πρωτοφανή κίνηση «παρέδιδε» στους οπαδούς τους τους διαφωνούντες, φωνάζοντας: «Τι κάνουμε όλοι εμείς απέναντι σε αυτούς τους λίγους, που κάθονται σε μερικές από τις πρώτες σειρές, μέσα σ’ ένα στάδιο που χειροκροτά θερμά το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο ανέλυσα ενδελεχώς επί 90 λεπτά; Έχουν σταυρώσει τα χέρια! Τι κάνουμε;»

Η απόλυση του οικονομικού διευθυντή, το δάνειο στην Αυγή και τα οικονομικά του Κασσελάκη

29 Φεβρουαρίου 2024: Απολύεται ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, προκαλώντας αίσθηση στους παροικούντες την Κουμουνδούρου. Αυτή η απόλυση, όμως, επιφέρει το «σκάλισμα» του περίφημου δανείου του Στέφανου Κασσελάκη προς την Αυγή, που είχε προηγηθεί δύο μήνες. Στα τέλη του 2023 συνεργάτες του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν γνωστοποιήσει πως δάνεισε 200.000 το κομματικό μέσο προκειμένου να πληρωθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Μετά την απόλυση Γεωργόπουλου ήρθαν στη δημοσιότητα έγγραφα με τα οποία φαινόταν ότι τα χρήματα προήλθαν από εταιρία του στις ΗΠΑ, αν και απαγορεύεται πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν τέτοιες οντότητες στο εξωτερικό. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι τα χρήματα εν τέλει δεν χρειάστηκαν και επεστράφησαν πίσω στον Στέφανο Κασσελάκη εντός ολίγων ημερών.

Το σημαντικότερο από όλη αυτή την αναστάτωση είναι πως ξεκίνησε και το «ξεψάχνισμα» της περιουσιακής κατάστασης του Στέφανου Κασσελάκη, κάτι για το οποίο θα καλείτο να απολογηθεί μερικούς μήνες αργότερα.

«Διεθνείς παρατηρητές»

26 Μαρτίου 2024 – Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών έδειχνε τον Στέφανο Κασσελάκη με στρατιωτική περιβολή και αυστηρό βλέμμα να καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε «έξοδο με αξιοπρέπεια». Το μιλιταριστικό στυλ του «χτύπησε» άσχημα σε στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν με παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε αμηχανία, καθώς λίγες ημέρες νωρίτερα ο τότε πρόεδρος σκέφτεται να μην συνδράμει το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Εν τέλει πείστηκε, αλλά εφηύρε το αίτημα για διεθνείς παρατηρητές.

«Πατρίς - Θρησκεία – Οικογένεια»

17 Απριλίου 2024 – Ο Στέφανος Κασσελάκης από τις ΗΠΑ όπου βρισκόταν για τους εορτασμούς για την Επανάσταση του 1821 ανήρτησε βίντεο στο οποίο έλεγε ότι «η καπηλεία του πατριωτισμού και της πίστης από τη Δεξιά τελειώνει εδώ». Έκανε όμως ένα βήμα παραπάνω και επιχείρησε να πείσει τους θεατές του πως το τρίπτυχο «Πατρίδα – Θρησκεία – Οικογένεια» δεν ανήκει αποκλειστικά στη Δεξιά και τους επικριτές του.

Η αφομοίωση του συνθήματος που χρησιμοποίησε συστηματικά η μετεμφυλιακή Δεξιά και η Χούντα προκαλεί αναταράξεις, με πολλά στελέχη τότε να καυτηριάζουν την «γραμμή» του Στέφανου Κασσελάκη.

Το «εξελόχαρτο» που δεν ήταν πόθεν έσχες

3 Ιουνίου 2024 – Επί εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές οι πολιτικοί αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη αναρωτούνταν πότε θα κάνει πράξη την υπόσχεσή του και θα δημοσιοποιήσει το «πόθεν έσχες» του. Ο ίδιος άφηνε να εννοηθεί πως δεν θα το πράξει καθώς δεν έχει την νομική υποχρέωση να το καταθέσει, αλλά οι πιέσεις συνεχίζονταν αμείωτες.

Τελικά στην προεκλογική του συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη κάλεσε τους οπαδούς του να κοιτάξουν το video wall. Εκεί εμφανίστηκε ένα πρόχειρο φύλλο excel στο οποίο ο τότε πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ποιες εταιρίες κατέχει, πόσα ακίνητα, πόσα μεταφορικά μέσα και την αξία όλων αυτών. Τα στοιχεία ήταν προφανώς ελλιπή, ενώ ξεκίνησε νέος γύρος δημοσιευμάτων σχετικά με τη νομιμότητα των πράξεών του, για τα «αστακοκάραβα» και τις πολυτελείς οικίες σε Κολωνάκι και Σπέτσες, που ο ίδιος είχε παρουσιάσει στο τηλεοπτικό κοινό.

Μετά τις ευρωεκλογές οι επικριτές του στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αυτοκτονική πολιτική τακτική και εξαπολύουν μύδρους εναντίον του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι απολύσεις στελεχών και οι αργομισθίες

19 Ιουνίου 2023 – Σε διάστημα τριών ημερών απομακρύνθηκαν από επιστημονικοί συνεργάτες οι Γιώργος Τσίπρας και Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Οι ίδιοι, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μιλούσαν για στοχευμένες εκδικητικές πρακτικές, λόγω της κριτικής που έχουν ασκήσει στα πεπραγμένα Κασσελάκη.

Το περιβάλλον του τότε προέδρου μιλούσε για «αργομισθίες» που δεν θα υπάρχουν στο στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη

Ξαφνικός «θάνατος» για την καθημερινή Αυγή και τα «μαύρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

25 Ιουνίου 2025 – Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ και το Δ.Σ. της Αυγής αποφάσισαν τον τερματισμό της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της Αυγής. Ο Στέφανος Κασσελάκης σε κατοπινές του τοποθετήσεις υποστήριξε πως η ενέργεια αυτή αποτελούσε μονόδρομο, ενώ συνεργάτες του διαβεβαίωναν πως δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις, αλλά θα επιδιωχθεί ο εξορθολογισμός των οικονομικών της «Αυγής» και του Ρ/Σ «Στο Κόκκινο». Παρόλα αυτά, λίγες εβδομάδες αργότερα έπαυσαν οι πληρωμές των μισθών στους εργαζόμενους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης και το περιβάλλον του ξεκίνησαν έπειτα να διαρρέουν πως τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε κακή κατάσταση λόγω του προκατόχου του, και πως οι επικριτές του δεν βάζουν πλάτη στη διάσωση του κόμματων και των ΜΜΕ του.
Σε ανάρτησή του μάλιστα ο τότε πρόεδρος είπε πως στον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα υπάρχουν «μαύρα». Ξέσπασε «πόλεμος» στο εσωτερικό του κόμματος για την αναφορά αυτή, καθώς αποδίδονταν επί της ουσίας έκνομες ενέργειες στον Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους διοικούντες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπονομευτής» ο Τσίπρας

29 Ιουνίου 2024 – Με ακόμα μια μεταμεσονύκτια ανάρτησή του από τις ΗΠΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έβαλε φωτιά στο κομματικό σκηνικό. Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι τον υπονομεύει (μετά από λίγα λεπτά έσβησε τη συγκεκριμένη φράση) και τον προκάλεσε -αν θέλει- να αναλάβει εκείνος τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις του. Παράλληλα, όμως κατηγόρησε ουσιαστικά τον προκάτοχό του ότι κινείται εκείνος και οι συνοδοιπόροι του με στόχο την ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντρώο κόμμα.

Η κήρυξη πολέμου από τον Στέφανο Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα ήταν πλέον επίσημη. Και η ρήξη με το κόμμα, αναπόφευκτη.

Κατάργηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε

7 Ιουλίου 2024 - Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε για ακόμα μια φορά σε σκηνικό σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ Κασσελάκη και επικριτών του. Ο τότε πρόεδρος επιτέθηκε σε όσους και όσες επιθυμούν τη «ρευστοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και αιφνιδιαστικά κατέθεσε δέσμη προτάσεων για τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα.

Οι διαφωνούντες του απέδωσαν ακόμα μια επιχείρηση να μεταθέσει τη συζήτηση σε αλλότρια ζητήματα, καταγγέλλοντας ότι με τις προτάσεις του εκείνος θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα αρχηγικό κόμμα.

Αίτημα 70 μελών για διαγραφή του Σπίρτζη

11 Ιουλίου 2024 – Δημοσιοποιήθηκε και λίγες μέρες μετά απεστάλη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος επιστολή 70 μελών του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσαν την διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη για αντικομματική συμπεριφορά. Οι υπογράφοντες, ήταν άπαντες υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Στέφανος Κασσελάκης είπε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πως ο Χρήστος Σπίρτζης ουσιαστικά με τη συμπεριφορά του έχει θέσει εαυτόν εκτός κόμματος, στέλνοντας μήνυμα στην Επιτροπή Δεοντολογίας πως επιθυμεί τη διαγραφή του πρώην υπουργού.

Διαγράφεται ο Παύλος Πολάκης από την Κ.Ο.

26 Ιουλίου 2024 – Μια φραστική επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά συνεργάτιδας του Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης επιτροπής στη Βουλή προκάλεσε την συναισθηματικά φορτισμένη καταδίκη από την συνάδελφό του, Αθηνά Λινού. Ο Στέφανος Κασσελάκης είδε το βίντεο και αποφάσισε να εισηγηθεί την διαγραφή του βουλευτή Χανίων από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και έγινε.

Ξεκίνησε ανελέητος πόλεμος από τον Παύλο Πολάκη κατά της Αθηνάς Λινού, αλλά και του Στέφανου Κασσελάκη και συνεργατών του. Η πλευρά Κασσελάκη επιχείρησε να διαβεβαιώσει άπαντες πως ο Παύλος Πολάκης δεν θα διαγραφεί και από το κόμμα, με στελέχη των «87» να ζητούν την ολοκληρωτική του απομάκρυνση από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε κατόπιν να κάνει απανωτές κινήσεις με στόχο τον εξευμενισμό του Πολάκη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ανάμεσα σε αυτές, και η διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. καθώς υιοθετήθηκε το σκεπτικό και οι καταγγελίες Πολάκη. Εν τέλει, 40 μέρες μετά την διαγραφή του τον επανέφερε στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως το μεταξύ τους ρήγμα να γεφυρωθεί.

Η περιπέτεια της βουλευτικής έδρας

10 Αυγούστου 2024 – Ο Όθωνας Ηλιόπουλος παραιτήθηκε από βουλευτής, ζητώντας μάλιστα να δοθεί η έδρα του στον Στέφανο Κασσελάκη. Ήταν η αφορμή για να μπει στην τελική ευθεία το «σίριαλ» της προσπάθειας του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη Βουλή. Ανάλογες προσπάθειες είχε κάνει και μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν προσέφυγε μέχρι και στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου, ανέφεραν τότε πληροφορίες, να μεσολαβήσει στους υπόλοιπους επιλαχόντες υποψηφίους του Επικρατείας.

Το ζήτημα όμως ήταν εξαιρετικά σύνθετο. Ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023 βρισκόταν στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαίο να παραιτηθούν της έδρας άλλοι πέντε υποψήφιοι που βρίσκονταν πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη. Το θέμα «κόλλησε» όταν η Ζωρζέτα Λάλη γνωστοποίησε μερικούς μήνες νωρίτερα πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί προκαλώντας οργή στον επικεφαλής της Κουμουνδούρου. Στα τέλη του Αυγούστου του 2023 μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τους «87» πως δεν τον θέλουν στη Βουλή.

Εν τέλει μετά τις θερινές διακοπές ορκίστηκε βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ η πρώτη επιλαχούσα Πόπη Τσαπανίδου.

Η κορύφωση της αντιπαράθεσης

23 Αυγούστου 2024 – Ο Στέφανος Κασσελάκης προκάλεσε αίσθηση με ακόμα μια ανάρτησή του, καθώς κατηγορεί τους «87» και εμμέσως τον Αλέξη Τσίπρα πως εφαρμόζουν οργανωμένο σχέδιο διάλυσης και εξευτελισμού του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προωθηθεί κοινός επικεδαλής ολόκληρης της Κεντροαριστεράς, που θα είναι εκλεκτός της διαπλοκής.

Οι «87», που στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει από συνεδρίαση της Π.Γ., απάντησαν στον Στέφανο Κασσελάκης πως αυτός είναι που ξεφτιλίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άρχισε να διακινείται το σενάριο για πρόταση μομφής εναντίον του.

Η καρατόμηση του Φάμελλου και ο διχασμός στη Κ.Ο.

27 Αυγούστου 2024 – Ο Στέφανος Κασσελάκης αιφνιδιαστικά ανακοινώνει στους βουλευτές πως επιθυμεί την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία της Κ.Ο. με τον Νίκο Παππά. Η απόφασή αυτή επισημοποίησε τη συμμαχία των δύο εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ προκάλεσε αναταραχή στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία που διεξήχθη έδειξε τον απόλυτο διχασμό, καθώς από τους 33 παρόντες, μόλις οι 17 στήριξαν την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη.

Η «καρατόμηση» Φάμελλου αποδείχθηκε θρυαλλίδα των εξελίξεων, καθώς στελέχη των «87» τις επόμενες ημέρες ζήτησαν την διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, ενώ ο Παύλος Πολάκης, που θα επανέλθει στην Κ.Ο. μερικές μέρες αργότερα, έθεσε ζήτημα πολιτικής επάρκειας του Στέφανου Κασσελάκη και τον προκάλεσε ουσιαστικά να εγκαταλείψει την προεδρία του κόμματος.

Έκπτωτος ο Κασσελάκης

8 Σεπτεμβρίου 2024 – Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε μύδρους κατά όσων διαφωνούν μαζί του, προκαλώντας σοκ ακόμα και σε μέλη του οργάνου που δεν είχαν προσχωρήσει στο στρατόπεδο των αντιπάλων του. Στην εμπρηστική του ομιλία παρομίασε τους αμφισβητίες με την ομάδα των «υπονομευτών», κατηγορία που μερικές ημέρες νωρίτερα έχει προσάψει ουσιαστικά στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα καθώς τον εξομοίωσε με τα στελέχη που αποχώρησαν μερικούς μήνες νωρίτερα και δημιούργησαν τη Νέα Αριστερά.

100 στελέχη των «87» κατέθεσαν πρόταση μομφής, ενώ ο Παύλος Πολάκης γνωστοποιεί πως θα υπερψηφίσει την συγκεκριμένη πρόταση. Οι Κασσελάκης και Παππάς έχασαν ψηφοφορία για την μυστικότητα της ψήφου και την επομένη το αποτέλεσμα είναι σαφές: 163 μέλη της Κ.Ε. ψηφίζουν υπέρ της αποπομπής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, όμως, δεν υποχωρεί. Προτού εγκαταλείψει τη συνεδρίαση κατηγορεί τους διαφωνούντες πως έβαλαν κουκούλες στα μέλη του οργάνου, προκειμένου να τον εκδιώξουν, προκαλώντας ακόμα έναν σάλο

Το αποτυχημένο «Καπιτώλιο»

12 Σεπτεμβρίου 2024 – Μετά την έκπτωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης αποσύρθηκε στις Σπέτσες, απ’ όπου λίγες ημέρες αργότερα προχώρησε σε σύσκεψη με συνεργάτες και «πιστούς» οπαδούς του. Οι υποστηρικτές τους με δηλώσεις και συνεντεύξεις τους ισχυρίζονταν πως ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τον καλούσαν να επιστρέψει στην Κουμουνδούρου. Χρησιμοποιούν γι αυτό μια ανάρτηση του καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη.

Ο ίδιος ο έκπτωτος πρόεδρος και στενοί του συνεργάτες επικοινώνησαν με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «προκαλώντας» τα να απαντήσουν ποιος είναι νομικά και ποινικά υπεύθυνος για το κόμμα, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης απαίτησε την Πέμπτη το μεσημέρι από τον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ να του ανοίξει το γραφείο. Πληροφορίες έκαναν το γύρο του διαδικτύου πως ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε στην Αθήνα και πως προτίθεται να μεταβεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ώστε να ανακαταλάβει τον 7ο όροφο, που στο μεταξύ έχει σφραγιστεί μετά την παραίτηση όλων των συνεργατών του.

Η Πολιτική Γραμματεία, που στο μεταξύ είχε μεταβιβάσει προσωρινά τις αρμοδιότητες στον γενικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλείται εκτάκτως από την γραμματέα Ράνια Σβίγκου, ώστε να δοθεί πολιτική απάντηση στις προκλήσεις Κασσελάκη. Πράγματι επιβεβαιώθηκε σχεδόν παμψηφεί ότι η έκπτωση Κασσελάκη ισχύει κανονικά, ενώ μόνο η Θεοδώρα Τζάκρη καταψήφισε, αφήνοντας ανοικτό να υπάρξει προσφυγή του πρώην προέδρου στα δικαστήρια.

Παρά την αποτυχία της «ανακατάληψης» της Κουμουνδούρου, μια χούφτα οπαδοί του Στέφανου Κασσελάκη συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία υβρίζοντας τα μέλη της Π.Γ.. Ο έκπτωτος πρόεδρος έσπασε τη διαδικτυακή του σιωπή και ζήτησε -σαν άλλος Ντόναλντ Τραμπ μετά το Καπιτώλιο- από τους υποστηρικτές του να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μιλώντας παράλληλα για «προβοκάτσιες» των αντιπάλων του και «εκτροπή».

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΠαύλος Πολάκηςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκης