Πολιτική|15.09.2024 06:40

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγουν σήμερα τα χαρτιά τους στην ΚΕ οι έξι υποψήφιοι - Τι θα πουν στο πρώτο άτυπο debate

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το πρώτο άτυπο debate θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο ΠΑΣΟΚ, με τους υποψηφίους Προέδρους να ανοίγουν τα χαρτιά τους στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Και οι «έξι» αναμένεται να κινηθούν σε δύο βασικούς πυλώνες: Το σήμερα του κόμματος, γιατί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ δεν «κέρδισε» στις προηγούμενες εκλογές και κυρίως στο αύριο.

Δηλαδή, ποιο είναι το σχέδιο τους για να κερδίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Προφανώς, αυτό περιλαμβάνει συνεργασίες (κομμάτι που συζητείται έντονα στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ώρες) καθώς επίσης και τους στόχους που έχουν για την χώρα ευρύτερα. Την ίδια ώρα, πάντως, αρκετοί φοβούνται ότι η πρώτη συνεδρίαση στην οποία όλοι θα είναι παρόντες, μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συνοχή. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και κυρίως οι οπαδοί του αναμένεται να δώσουν ηχηρό παρών και ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει… ζητήματα. Άλλωστε, ο παλμός στην αίθουσα -έστω και για επικοινωνιακούς λόγους- είναι ένα «συν» για οποιονδήποτε υποψήφιο.

Σε κάθε περίπτωση, η διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί και για τους έξι τον πρώτο «σταθμό». Θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν αναλυτικά τις προτάσεις τους, μπροστά στο κομματικό κοινό και να μετρήσουν «αντιδράσεις». Για την Άννα Διαμαντοπούλου, για παράδειγμα, θεωρείται ένα σημαντικό crash test, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν διατηρεί ιδιαίτερες φιλίες εντός της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και για τον Χάρη Δούκα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει στο εσωτερικό το βάρος του. Ο δήμαρχος Αθηναίων γνωρίζει ότι εντός της αίθουσας θα υπάρχουν αρκετοί δυσαρεστημένοι από τις κινήσεις Ανδρουλάκη και επιθυμεί να τους κερδίσει. Ή τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο (εφόσον περάσει) να του δώσουν την ψήφο τους.

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος θα παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και θα προτάξει την ανάγκη για συνοχή την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, θα εξηγήσει ότι είναι μεγάλη ανάγκη να συνδεθεί το ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, έχοντας ένα όραμα, το οποίο μιλούσε για κάθε κοινωνική ομάδα. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, μεταξύ άλλων, θα υπογραμμίσει ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με καθαρές προτάσεις, με σύγχρονη φυσιογνωμία θα πρέπει να εξασφαλίσει την αυτόνομη πορεία του χώρου μας προσκαλώντας τους προοδευτικούς πολίτες να ενδυναμώσουν το κίνημα και ο Μιχάλης Κατρίνης θα τονίσει ότι «όσοι θέλουν ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 13% και του 15%, ένα κλειστό και φοβικό ΠΑΣΟΚ, ας μην ψηφίσουν εμένα. Όσοι θέλουν ένα ΠΑΣΟΚ που δεν λέει και δεν θα λέει τίποτα για να μην ενοχλεί τους λίγους και τους ισχυρούς, ας μην ψηφίσουν εμένα. Εγώ θέλω να είμαι η επιλογή αυτών που θέλουν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Μεγάλης Παράταξης και που πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στους Έλληνες».

Παύλος ΓερουλάνοςΠΑΣΟΚΆννα ΔιαμαντοπούλουΝάντια Γιαννακοπούλουειδήσεις τώραΝίκος ΑνδρουλάκηςΧάρης Δούκας